[魔幻]【職業魔法師:獵戶座天文台炒散中伏血淚史】

1001 回覆
114 Like 5 Dislike
千雪以前冇咁cool? 定對住沈醫生先熱情
隔咗未日故太長已經唔係好多野唔記得
今晚夜少少出
出了
聽到我的吵鬧聲,附近的女生都紛紛開門察看!結果她們見到的就是我這個男人拿著一看就知不是我的外賣,好像意圖不軌地撬門,凌晨月高聲呼叫但我卻好像在霸王硬上弓一樣!

為了她,區區聲譽不算是甚麼!但我說那邊的小姐能停止詠唱不知甚麼魔法嗎?!那個看起來被打中超爆痛喔?!

「阿仁,停手!你做咩呀!」詩珮走來一拉我臂膊,我才一被拖後木門馬上「砰」一聲摔上。

「詩珮!你地…哎呀!晨月!晨月!」我拍門,當然沒有回應。

「……你入黎先講!」詩珮帶著我走到她們的房間,就在凌晨月的房間不遠處,這兒是雙人宿位,供家庭,夫妻,情侶申請入住。

在詩珮二人的房間,總算看到二人的分別。雖說還是不知道那一邊是姐姐那一邊是妹妹,但其中一邊極度齊整,齊整得好像強逼症患者的家一樣,連書櫃上的書也完美地按書背顏色分類,一格格的文具齊整地放在電腦下。

至於另一邊就隨性得多,一堆明顯一邊用電腦一邊把玩的小玩意隨便地放在鍵盤和屏幕之間疊成了小山丘,床上更是一堆衣服,一看便知是睡覺時扔到電腦椅上,日間便從電腦椅扔回床上,永遠不入衣櫃的那種。

因為我也是。

「黎,飲杯茶冷靜下先,我係詩詩。」詩詩把一杯溫度剛好的茶給我,還加了蜂蜜。

「…唔該。」我繼續打量房間,「原來你地都有唔一致既地方呀,仲以為你地真係咩都倒模咁,嘿嘿。」

「少…少少啦。」珮珮不好意思地說。

「講返阿月…頭先搞咩搞到咁呀?」詩詩問。

「…佢已經咁樣幾日,我唔想佢咁樣封閉自己。」我低頭把大腿上的拳頭握緊。

「因為恩奇都既死?」詩詩問。

「唉。」我嘆氣搖頭。

凌晨月這段日子過得也不易。

那天我不應該使她說出殺掉關海生的事,大概…二者形成了疊加吧。

是我的錯,我不夠細心。

晨月…

「黎,講姐姐知詳情?」詩詩說,「睇下我地幫唔幫到你。」

「慢慢講,最緊要你肯講出黎,唔好一個人受晒。」珮珮坐到我另一邊,立體聲一樣地說。

「…我有少少部分係唔講得。」當然是指關海生的部分,既然凌晨月這樣介意,沒她的許可我決不可以隨便說。

「唔緊要,講你可以講既部分就夠。」詩珮道。

「其實…就係要由恩奇都開始講起…」

感覺好像被甚麼人輔導一樣,我愈說愈起勁,說得態多胸口難受的感覺愈減輕,好像世界上總算有人與我同一陣線一樣。

這些事我又不想和阿七說,他一定當成笑話說,大概會開個甚麼「水銀咖哩算唔算真係銀咖哩,笑死」的垃圾玩笑。芷瑜正在年末她的最終評核奮戰我不想打擾她,博士沒可能和他說…算起來,詩珮是最棒的聆聽對象。

「…所以,佢地已經查緊北斗會館既閉路電視個d,應該好快有結果。」我說完了。

「真係慘…恩奇都。」

「真係慘…凌晨月。」

兩姊妹作出不同的意見。

電話在這兒響起,我一看心知不妙,竟然是溫主任,大概是我剛剛想強闖女生宿舍被人家當成了變態向她告狀吧。

「喂?」

「你係女宿舍?阿仁。」溫主任說。

「係,對唔住我係有原…」

「即刻落黎,出左事,阿月呢?仲係佢房自閉緊?」

她的語氣有點焦急。

「係…」

「唔緊要,都係好事黎,你落黎樓下先。」

好事?

「哦…」我掛線,抬頭一看突發現詩珮二人的房間左右都變成了一團糟,剛剛的齊整不知甚麼時候打破了,現在沒法分辨兩邊。

算了不重要,到底怎麼了?

「咁你落去先啦,一定係緊要事。」詩詩說。

「咁…我行先,如果晨月有咩需要既幫我照顧佢,唔該你地。」

「梗係,交俾我地,你地都好好照顧自己呀,阿仁。」

好想要個姐姐。

穿過大堂和交誼廳,可以看到在宿舍斜後方的小草坪前有一堆人正在站在那兒,走近後才發現情況不妙。

溫主任與文師兄,呀蘇, Carla, 還有一大票魔法師正在宿舍前排成一列。而在對面的就是一隊穿著紅色大衣的魔法師,是伐魔隊。宿舍後是一道石橋通往天文台外,平時是出入的後門捷徑,現在卻是伐魔隊試圖闖入的路徑,但她們只過了橋便被溫主任一行人擋住。

「終於黎啊,范普仁。」夏隊長站在中間說。

「我重申一次,呢度係獵戶座天文台,即使你地係伐魔隊都唔可以話入黎就入黎!」溫主任說。

「咁我都重申一次,疑犯范普仁,凌晨月,涉嫌謀殺機體代號恩奇都既人造人,懷疑幫創造人造人既鍊金術師滅口,兩個都係極度危險人物!」

說我殺了恩奇都?!

「痴線架?!」我連忙反駁,「我同佢係朋友做咩要殺佢?!」

「理得你。」夏隊長咬牙切齒地說,「天文台唔係法外之地,竟然夠膽係我地地頭滅口就要有後果,即刻交佢兩個出黎!」

「天文台係獨立學術機構,除非我地要求,伐魔隊唔可以話入黎捉人就捉人!」

「咪就係!證據呢!」阿七質問。

夏隊長掏出一部ipad pro,上面播放著的是…

「呢個係星期日晚,恩奇都房間既閉路電視。」

只見畫面上的恩奇都正在看書,兩個人走近玻璃籠。夏隊長合籠兩指張開把畫面放大,即使清晰度不變也能看到那是我和凌晨月。

我全身雞皮疙瘩。

「最後同恩奇都接觸既人,就係你同凌晨月!而且仲帶住宵夜俾佢食!唔止閉路電視,現場職員都確認見過你地!我諗蔣醫生份驗屍報告你地睇過架啦!」夏隊長收起ipad指著我說。

我搖頭:「星期日我係天文台呢度,無去過北斗會館!」

有人陷害我和凌晨月!

「聽到啦,要查既就你地自己去查,我地唔會交人。」溫主任咬牙切齒地說,「大家都知你地伐魔隊既所謂協助調查係咩料。」

「哎喲喲,當年既幻人怪物溫可柔,依加有毛有翼識阻頭阻勢啦。」

當年溫主任也曾經領教過伐魔隊的做法。

「…」溫主任雖然靠著讀書聰明,工作認真爬到這位置,但始終還是年輕女生,被夏隊長那中女諷刺一句便傷了自尊,大概到現在她還沒法放下當年的事。

「佢唔算咩幻人怪物。」同為幻人使的Carla難得沒有在睡覺,「想唔想見識下真正既怪物係點?!」

第二,三個人形出現在她身邊,全身沸騰的黑霧凝結成人形,幻想泰坦的影子已在地面潛伏隨時具象化;文師兄見狀也掏出物種起源,呀蘇的元素魔偶在空中盤旋待命,其他天文台的魔法師也正在備戰。

「全員,臨戰姿態。」夏隊長揮揮手,所有伐魔隊的人都擺出準備戰鬥的動作,咒語的光芒在紅色大衣下閃爍,強化魔法透過血脈走遍了全身。

「最後講多次:即刻交佢兩個出黎。」夏隊長冷冷地說,「想同伐魔隊對抗係你地係不量力,所有魔法師,包括獵戶座都係北斗會館的管轄以下,香港無法外之地,包括你地獵戶座!你地都係北斗會館既魔法師!」

事情弄大就不好了!

「大家…冷靜d先,我跟佢地走呀,好閒啫,唔使打交既!」我試圖打完場,反正沒幹甚麼應該不會被怎樣對待吧。

「阿仁你唔明!」溫主任喝住我,「佢地無任何文件,無任何申請!佢地係度濫用權力黎捉人!如果佢地有道理既話就正正式式申請搜查令,拘捕令,使咩要度強攻!天文台係考入黎,唔係攻入黎!俾佢地得左第一次,以後天文台仲有咩學術自由,有咩獨立自主可言?!阿仁你唔好咁天真,天下烏鴉一樣黑!!」

不就是她們之前搜查靈點的做法嗎?

「天文台從來唔係獨立機構!同我搞清楚自己既身份!獵戶座天文台係北斗會館轄下機構!你地既受北斗會館撥款!監督係北斗會館既會長!點到你地唔俾我地入黎?!समाधि(Samadhi)!」

夏隊長大怒下唸動咒語,腳下有熱風捲起,三昧真火伴著她一下下的吐息升起,連旁邊的伐魔隊隊員也連忙往旁邊挪動幾步以免被波及。

獵戶座天文台的人馬與北斗會館的伐魔隊都劍拔弩張,對峙之間戰鬥隨時爆發。
伐魔隊嘅做法咁似香港某啲組織嘅
不過現實就無溫主任擋住佢地
夏隊長真係夏隊長?
支持
就係落左肚再發動變水銀
唔知架
多謝
都10幾頁啦諗緊新年完結
有少少
我稱之為滲甜
依加好COOL咩
之前見到主角同凌晨月都係一如以往既元氣少女
唔知你講咩,讀者自己解讀

變身呢招唔可能濫用,唔係作者講咩都得
掛左個羊頭出黎,開始賣返D狗肉
三章左右啦嘛...?
仲少女?
萬咒目錄警告
紙言貼萬零字都LOAD好慢
訓前一推
距離下次加更11正皮
暫時希望係農曆新年假完故
有文就大大力推
伐魔隊現任隊長,係佢口中嘅幻人怪物溫可柔煲大件事嘅時候,佢係邊到?
我怕佢做隊長做到打溫可柔都覺得難打
上任隊長應該秒殺溫可柔
咁快?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞