[魔幻]【職業魔法師:獵戶座天文台炒散中伏血淚史】

1001 回覆
114 Like 5 Dislike
麻瓜做天文台炒散,點入行
好似幾得意咁
正皮lm先
20 正皮
今星期四唔停文
「下~」阿七說,「咁擺明係唔受你睇你唔起啫,單野唔係你搞既咩?」

「咁實際上施法係阿月啦嘛。」我說,「算啦,凱爾特魔力模型個File係邊,我要對比。」

萬聖節起源於凱爾特文明,這天施展凱爾特體系術式的話會更加大威力,更加易成功,所以也合理。雖然我是麻瓜,但是這日子我可沒閒著,他們說我們只需操作電腦即可,但是我可是認認真真的在學習魔法世界的法則和規律。

「你唔好咁快接受啦,你唔嬲既咩?」他道。

「有咩好嬲,打扮工啫,為啖氣嬲黎做咩。」我早已不是為啖氣而出頭的年紀了。

「欣然接受啊…俾左你,海洋公園?」

「嗯,睇落似凱爾特魔力模式,對比既話就可以追蹤到個女巫係邊,可能係報喪女妖?…屌你呀,呢個係尼泊爾模式黎!」

地圖光點變成了在機場那邊。

「對我就嬲,俾人排斥就咁易接受…俾你!」

魔力模式載入,開始對比,排除與模式不符的魔力反應,鎖定!

「Calling 伐魔隊,呢邊係獵戶座,已經鎖定女巫位置,依加發送座標, Over。」我按下通話鍵。

「收到!」

附近代表伐魔隊的光點向女巫方向前進包圍。

「堅抽Wor!」阿七說。

「你自己無聽書啫…」魔力模式對比明明是教過。

「講返條女呀,佢唔講野既?」

「唔想同你講野啫。」我啟動掃瞄,以防附近有女巫的陷阱,果然,「Calling 魂俱使,呢邊係獵戶座,女巫附近有魔力反應,似乎係召喚物,請你前往支援,Over.」

「收到,去緊。」

阿七傻眼:「你點知的?!」

「經驗。」

「你唔係麻瓜?」

「之前炒散既經驗。」

「你成日炒散?」

「我只炒散…好似叫斜槓族?總之就咩都做過下咁,其實呢份工有少少似之前做保安多過魔法師。」

「斜槓…所以你咁逆來順受呀?」

「唔關事囉,同埋咁樣你返工會開心啲。」我苦笑。

萬聖節是其中一個最忙的日子,我與阿七一直在勘天廳工作至半夜。萬聖節的定義是10月31日的日落至11月1日的日出,所以直到日出我們也要繼續監測著屏幕。

累死了!

我站起來伸個懶腰,發現凌晨月一直在牆邊看著我。

「搞咩…」

這兒應該只是我們後勤人員呆的地方。

我走過去,她又想後退卻發現自己沒法穿牆,我第一次這樣逼近她:「仲未走?」

「我…搵你。」

她一臉不知所措,還是不要捉弄她,她可以輕易地殺掉我。

「搵我?岩岩唔係話唔使我?」我拿著阿七泡給我的咖啡問。

「後日要同副台長開會,全部第七期…我黎通知你。」

「嗯,後日,明白。」我記在行事曆上,「今晚你唔使出動?」

明明只需電話通知就行了,這傢伙有夠矛盾。

「死神只對付無法殺死既野…或者…有不死屬性既野,所以唔使。」

「哦…咁你自己返屋企啦?住邊頭?」

「住…附近。」她說。

「唔該晒,附近,明晒,唔阻你。」一感覺到她在隱瞞我也算了,我沒興趣逼問人家不想說的事。

上個洗手間,去茶水間拿個炒面王當宵夜後回到勘天廳,凌晨月已經不在了。

「又玩手機呀仆街!」我用炒面王砸到阿七頭上。

「哎呀!」

「我叫你幫手睇埋我個MON,你覆MSG?」我檢查數據,「好在無事啫!」

「我咪轉左自動模式…」阿七摸摸後腦。

「自動模式有用就唔使我地啦。」我坐下。

「所以咪得返一個月約…」

「我諗都會續既。」我說。

我們是第七期臨時觀察員,聽說獵戶座天文台以前只招攬精英,但是這種政策使觀察員這種級別崗位人手不足,因為既然是精英又怎樣接受這種崗位?於是他們便開展了臨時觀察員計劃,招攬炒散進行培訓,最後表現好的人就會簽一年約成為正式的觀察員,說是正式,但還是要每年續約,不像舊制那種,所以其實還是炒散。

而評估最後階段就是透過萬聖節這種高峰時期,第六期的人他們評估好像是之前的鬼門關開的盂蘭節,長達一個月的疲勞轟炸,要命。

「望就咁望啦。」阿七說。

時間進入凌晨,蘭桂坊,諾士佛台,等消遣夜遊區人數增加,魔力值上升,開始聚焦這些地區觀測,加入妖氣作為對比,識別在人群中試圖對凡人出手,吸食精魄元氣的妖物。

「Calling魂俱使,呢邊係獵戶座,依加係每半個鐘既定期報告,蘭桂坊附近魔力正常,未發現妖氣,Over. 唉我都好似去老蘭玩呀,今晚係萬聖節呀好冇?!把魂俱使就正啦…」負責蘭桂坊的阿七說。

「今年咪又係一街咩魚遊戲…Oh Shit」

這白痴,他忘了熄咪!

「我地唔係黎玩,係黎做野,獵戶座你咁樣算專業?」 這聲音是那個Jean!

我連忙說:「唔好意思,佢只係太悶!」

「悶係好事黎,你有冇見過醫生係門口貼揮春寫生意興隆?悶即係代表人人都平安咁享受呢啲節日,坐係總部吹冷氣既人話悶,如果你地唔悶既就即係我地要打生打死!你唔落黎前線打?!」

「對唔住,無下次,無下次!」

阿Jean是皇牌魂俱使,所謂魂俱即是有靈魂寄宿其中的物件,而Jean的魂俱是一把木刀,同為靈魂屬性的木刀是妖魔鬼怪的剋星。

被人罵了一頓的阿七頹然說:「奶野啦?」

我點點頭:「無錯。」

但阿七有個優點…還是說缺點?就是不知悔改,不用半小時剛剛的頹然就已經消失,還和我聊著凌晨月。

「死神,佢係咪好難相處?」

我搖頭:「唔知,我根本無同佢相處過。」

「你其實係咪GAY?」

「問得咁突然?!」

「咁既靚女都唔把握機會相處?你又單身。」

「咪痴線,邊度食就唔好邊度痾,你返多啲工就明,再者佢根本一直避開我,你知唔知頭先飛的返黎,佢竟然分車坐,你信唔信會計個肥婆一定唔批佢個張單?同一起點同一終點佢一定唔批。」我冷冷地說。

「避到你咁?你做左咩黎?」

「咩都無做。」我說。

「都岩…佢對我都係咁。」

「避你就正常啦,你咁變態。」

「你唔係咩?」

我們相視而笑,而且笑得特別猥瑣。

進入下半夜,萬聖節的活動開始完結,酒吧區的妖物已經被JEAN和她的同事解決掉,海洋公園的女巫被捕,召喚出的「報喪女妖」也被斬殺,有巫師進行未被批准的大型儀式,但伐魔隊已將其討伐,終於…

「依加係早上6點27分,已經確認到日出,全港魔力值下降已平均水平,萬聖節結束,重覆一次,萬聖節已經結束,各崗位回復常規狀態,勘天廳準備交更,辛苦晒各位。」溫主任的聲音從廣播系統中傳出。

「呼~早餐?」我除掉耳機問。

「嗲牛?」阿七答。

「行啦,啊,唔該晒你地。」我向後面前來接更的觀察員說,我們每人都有自己的座位。

步出勘天廳,環形的拱廊上熱鬧了不少,我見到其他同為第七期的臨時觀察員,但他們的拍擋都在,我與阿七也不好意思打擾了。我們老遠就見到溫主任與她的影分身…還是叫幻人的玩意在搬文件,我又想起她昨晚趕我出辦公室的事,阿七更是一路也怕她,所以我們寧願繞遠路也不遇到她。

穿過本來不用路過的展覽廳,儀式工房,魔偶庫再轉回去樓下,總算來到了餐廳。

「早晨…嗲牛麵兩份,一份飲熱奶茶少甜,另一份要凍啡,唔該。」

「通宵更?萬聖節?」

「係呀…哈欠…」我掏出陀錶嘟向感應器,這玩意現在還能電子支付,這與想像中的魔法師又更遠了。

領餐,坐下。

「你拍檔呢?係咪叫文師兄?」我問。

「嗯,文師兄佢出左去啦,尋日佢主力。」

「主力?」

「佢係書靈術師,好似負責解咒…咁其實佢算解咒師定書靈術師?」

「政府司機算司機定公務員?」我反問。

「呃…呃…」簡單一個問題使阿七大腦直接短路。

我笑:「是但啦,咁唔怪得啦佢要解咒救人。」

「係呀,佢都好堅抽。」阿七說,「或者我應該叫佢教我,我都係覺得出去做野會好玩D。」

「隔離飯香啫,到你要出去你就想返勘天廳吹冷氣架啦。」

突然。

「呢度…有冇人?」

這樣大的食堂只有我們小貓三四隻,有需要過來搭枱嗎?!

「其實個飯堂咁大…凌晨月?」

「咪…咪叫我全名!你叫我晨月就得…」晨月說。

「咁早返黎既晨月。」阿七道。

「請你叫我阿月。」

「嗄?好囉…」阿七又受打擊了。

「你咁早返黎做咩?」我說,「你尋日唔係話返去咩。」

「嗯,我住得近…我咪講過。」

「你話住附近,點知你邊個附近,荃灣又附近,旺角又附近,九龍塘又附近…」

「我住呢度宿舍。」

「咦?」我與阿七異口同聲地說。

這兒要說明一下原因,香港的魔法師組織有兩個,最大的叫北斗會館,負責行政,管理,所有魔法師都是北斗會館注冊的。

而獵戶座天文台是北斗會館旗下的觀測組織,雖然負責調動人手,但是這些魔法師並非我們的手下或成員,只有直屬獵戶座天文台的人例如我,阿七,溫主任其陀錶才是刻有獵戶星紋,例如白醫生,凌晨月的陀錶就是刻印北斗星紋。

不對,白醫生的不是普通北斗星紋,而是代表有榮譽的「星環北斗」,外圍多了一圈。

所以並非獵戶座天文台的職員,理應是不會住在這兒的宿舍。

「做咩…咁反應?」凌晨月看到我們這反應有點不安。

「你唔知?就…」我解釋北斗會館和獵戶座天文台之間的關係。

「哦…我無諗咁多,只係向北斗會館申請,佢就派呢度俾我。」

行政真夠隨便…但感覺也不像是北斗會館的風格。

「咁…你搵我咩事?」我說,「我地岩岩收工,食埋飯就返去訓。」

日夜顛倒對身體不好。

「咁樣…你訓醒我再搵你。」凌晨月卻說,「阻住左你地,唔好意思…」

「咁你都要食早餐架。」我說,「反正坐低左,一齊食啦。」

她卻搖頭:「唔…唔得,我唔可以…咁樣…你地唔好…」

她說甚麼鬼?總之她就是這樣一邊胡言亂語一邊離去,還差點滑倒把餐盤摔出去,還好路過的溫主任召喚出她的使魔接著,結果就是凌晨月她更加手忙腳亂地一溜煙的消失在飯堂外。

咦,溫主任?

「大獲!」

「五秒內啪完個麵閃啦!」

晚了,溫主任已經連問也不問就一屁股坐到我們旁邊,拜託不要一個接一個來好嗎?!

「…賦魔…不死…施隊長…」她正在發呆,似乎她不是故意坐到我們旁邊,而是根本沒有看到我們,只是剛巧坐到我們身邊。
爆機可以專心寫文
仆街, 結局A?!

有咁大篇文睇
暫時同現實世界同步
會講的
多謝
暫時食緊老本
可柔過左一年左右就做主任grade
兩年前啦
會長依然未成年
咁晴晴都係未
隆重宣佈開局階段終於諗好

下你唔係以為我諗好先出下嘛
引用錯
有,但未知幾時, 佢係尼泊爾
無互動元素係靜D
唔係呀
都好睇
每晚都期待中
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞