[魔幻]【職業魔法師:獵戶座天文台炒散中伏血淚史】

1001 回覆
114 Like 5 Dislike
開始黎料
咁就碌柒啦 又開始死
第七期第一滴血係邊個呢?
第一個應該震撼啲定無乜戲份嘅人
我估孖妹
有前傳!?

文呢?
打緊
眾人面面相覤,因為我的行為等同背叛。

「恩奇都復活完成後,我就會將佢提供既鍊金術師情報通報俾獵戶座聽,到時天文台就會忙住捉人…然後我就會帶佢離開香港,去外國尋求庇護。」我說,「當然,我都唔會返黎。」

「點解要暪住溫主任?」詩珮問,「佢可以幫到你架,阿仁,唔好咁啦…」

「佢一向睇我唔順眼!你睇舍利個更表!完全係針對!而且佢同天文台班人只識研究,研究,研究! !佢地甚至邀請宋校長劏屍!無當過佢係人!同一隻白老鼠無分別!!!」我激動地說,「無可能叫佢幫手…無可能…」

「……」她們不作聲。

「我地要點幫你,阿仁。」Carla終於醒過來,「你講緊係全個第七期同你背叛天文台。」

呀蘇也帥氣地皺眉頭:「無錯…我地唔可能咁樣幫你。你只係麻瓜,我地依加去告發你你都阻止唔到。」

「但我得。」晨月站起來,手上已握住寒芒閃閃的鐮刀,「無人可以阻我地!」

「阿月,冷靜!」文師兄連忙喝住她,但手上已拿著物種起源!

「晨月,俾我講…交俾我講!」我搶回劇本的主導,「即使你唔會幫我…我都想你地知情不報…暫時,直到我同恩奇都離開香港,我相信你地,所以唔想參與其中既人可以先出去。」

一片靜默瀰漫在我們之間。

「…對唔住啦,阿仁,我仲想見圖書館個女仔,反正我都勸你唔郁架啦。」阿七站起來,開門離去。

太好了,至少證明他不是叛徒。

「我唔可能幫你…沉默已經係我唯一做到既事,阿仁,小心D。」文師兄站起來離開會議室。

「無聊,我唔會講既,但你地要死唔通我唔俾你地死咩。」博士轉身離開會議室,如劇本按排一樣,他還有事要做。

「……」確認沒人再動,「咁樣就靠晒你地。」

我深深鞠一躬。

現場剩下芷瑜與呀蘇這一對,Carla獨自一人,詩珮姊妹,晨月。

叛徒就在她們當中。

「我地要點做?」

「首先…我想你地放工輪流去我收埋恩奇都既地方,佢係個度死緊,但係漸漸復活,都係係馬胎之中,只要你地每日放工後輪流搵人送水銀上去,餵落馬口度等水銀落肚,大約7日後佢就會連同被創造既記憶復活。」

差不多要來了。

「佢既位置就係…沙田馬場。」

確認了全員都聽得一清二楚後,大門馬上伴著「轟隆」一聲被破開!所有人都來不及反應前,幾個由黑煙凝結而成的溫主任把我重擊到地上按住!

「范普仁!」溫主任飛奔而進,「你做左咩黎!」

「放開佢!」晨月往空中一抓拔出鐮刀。

「咪亂黎,晨月!」緊隨其後的文師兄喝止她,「依加溫主任好認真!」

也演太用力了吧?!痛死了!文師兄說不會舉報但看到溫主任襲來也馬上跟過來以防有人做得太過分吧!

「放開我…!」我掙扎幾下,然後軟癱到地上。

溫主任身後的除了文師兄還有其他魔法師們,光說陣容就很嚇人了。

「你涉嫌背叛獵戶座天文台,依加將你轉交伐魔隊!其他人,你地可以保持沉默,但係我地會視乎你地講既野評估會唔會將你地轉交北斗會館審判,我地之後會再搵你地錄口供,你地暫時係天台內維持人身自由!」

為免有白痴馬上說出只有剛剛的在場的人才聽到的「沙田馬場」,溫主任把所有人封口。

「帶走!」

「阿仁…!阿仁!」晨月聲嘶力竭地叫我,我被幾個幻人押住帶走。

「靠晒你地…晨月…嗚…」

被押出會議室的我先被套上物理手銬,再被套上封印魔法的黑曜石手環,沿著拱廊穿過勘天廳,展覽室,工房入口,招待處,最後被押到外頭的小廣場,過程就好像遊街示眾一樣。一架吉普車已經在那兒,我被押上車後車門「砰」一聲摔上絕塵而去,最後我看到的…是晨月的哭臉。

「……放開得我未?」

「未到預定位置。」

「早就離開左視線範圍啦!」我抗議。

「距離預定位置,五十米…二十……到。」司機停下車,拔出魔杖一彈,我身上所有手銬全部應聲彈開。

「所有你地要我做既我都做晒。」我說,「…之後,點樣?」

「等個二五仔上釣,佢就係頭先房入面既人之中,所以佢要快過天文台去再滅恩奇都既口…邊個去沙田馬場落手,佢就係叛徒,我諗時間唔會太耐,始終佢唔知你幾耐就會招供。」

我軟癱在車後的沙發上用手掩眼:「晨月…」

對自己的厭惡到達了新的高峰。

我這廢物到底在幹甚麼。

明明晨月是這樣愛我,我也這樣愛著她,為甚麼我會…

唉。

「依加先去同馮爵士會合,其他第七期既人會被下令唔準離開天文台,暫時停職,當然…監視手段有咁鬆得咁鬆。」博士再次開車,「偷偷地去馬場既人未必係叛徒,但如果落手既話…你估唔估到係邊個?」

「我邊個都唔想估。」我搖頭,直到現在我也不能相信。

車子穿過結界,再次駛向沙田馬場。

沙田馬場的會所其中一處被天文台征用作監視點,原來那天的設備除了到紅館和理大設立阿堤蜜絲和阿波羅兩個臨時觀測站外還有這邊,是溫主任相熟的IT同事設定的,他事後也被交換了夢與現實,所以只有她,博士,馮爵士和我知道這兒的行動。

「呢段時間你唔可以出現,唔可以返去天文台,亦唔可以上網同佢地聯絡。」溫主任說,「辛苦晒你,阿仁。」

「可以係可以,但你可唔可以叫個個馮爵士收皮?」我說。

「HEY!HEY!HEY!禮貌,PLEASE!世界最強魔術師係度同你私人表演啊!哈哈哈,哈哈哈哈!!」坐在我對面穿著燕尾服,帶著單邊金絲眼鏡的變態笑著說。

「忍下,佢係計劃關鍵,無人知道佢又返左香港,下面個恩奇都既幻象要靠佢維持。」溫主任說。

「我想轉工…」我掩著頭窩到沙發中。

「黎!送俾你食轉換下心情,MR!有爵士,奇蹟話咁易!!」拿起餐巾在手中一揚,本來空無一物的手中出現了一塊朱古力,包裝還有他簽名。

「好過無…屌。」才一拿起,朱古力馬上煙消雲散。

「MAGIC!」

「溫主任我可唔可以打佢?」

「唔可以。」

馮爵士為了維持幻象,而我就純粹是為了保密,總之我們暫時被關在這兒直到叛徒上釣。

第一天的晚上沒有事情發生,直到第二天黃昏。

「MR!請睇呢個最新既近距離魔術!請先抽一張卡!!你有懷疑可以檢查副牌喔!!」

「有人黎左,咪煩住先,屌!」這邊的觀測站當然是由我操作,可以從鏡頭上看到有一個人正在接近馬房,附近的人對她完全無視,但是身上的偽裝魔法已經完全識破,那是…

晨月。

「即使你抽任何一張卡都好,之後我就會張佢撕爛,咁樣理論上呢堆牌之中係咪已經無左你抽個張?!」

「喂靜啦仆街!」為甚麼會是晨月?!為甚麼會是她?!不可能吧!!

自以為偽裝正常運作的晨月一路往馬房前進,平日穿襯衣百摺裙黑絲的她竟然反常地穿上了一件大衣,想必藏著不知甚麼吧!

「…唔係佢,MR。」馮爵士說。

「你又知?」

「收埋野係身上係魔術師既強項,佢既手段極度低劣,插係袋中既手應該拎住類似管狀既物體,睇力道小心翼翼係玻璃,我估係試管。」

試管…是水銀嗎?

晨月真的完全相信著我。

胸口,好痛。

「HEY,抽張卡先啦!」

「妖!」如他所願我把沙發枕頭摔向他。

接著第三天出現的是Carla,向溫主任報告後她說繼續觀測,直到來者往恩奇都的屍首注入水銀後便可以無視。果然她與晨月一樣也只是為假的恩奇都注入水銀,不是試圖殺死被我謊稱正在復活的它。

提起那具假的屍首,實在極度可怕,如真正的恩奇都一樣,不但有血有肉,還被包裹在假的馬胎中如當日一樣。

馮爵士的說法是:身為魔術師,道具能被觀眾檢查是無可厚非的。

然後來到了第四天。

「溫主任,目標上釣。」

出現在馬房那邊的是我,與晨月—另一個范普仁,另一個凌晨月。

所有監視器,偵測術式,結界,全部沒有反應,連馮爵士也在我身後看得拍案叫絕,說著沒想到有人的幻象比他的更逼真云云。按道理如果只說觀測結果說那邊的兩個人才是真正的我和晨月。

但是,這一次我們獵戶座天文台終於領先一步了。
見字正皮
真係咩
 我無野講
已經睇死我實寫死第七期D人
恩奇都:幫復
咁算係第一個定第二個
依加睇緊既係第二集
有時間睇返第一集,PIN有LINK
陳立正寫乜鳩都會變推理故理論
文師兄說不會舉報但看到溫主任襲來也馬上跟過來以防有人做得太過分吧!

why man ching is here??
佢會唔會出左房 默默地用物種起源 咁咪破左低語咒囉 咪聽到馬房啦
下個故我再有推理追兇劇情我切手指
屌仲以為今日會公開係邊個
解決叛徒後故事進度就會到達三分一
好似好短
同上集差唔多長短
唔為任何人洗白,唔引導認為係任何人
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞