[魔幻]【職業魔法師:獵戶座天文台炒散中伏血淚史】

1001 回覆
114 Like 5 Dislike
今日有無文?
等你
阿霞啱啱死咗
佢喺天文台到做嘢
天文台的各位…北斗會館的各位…抱歉,我放棄了。

「宋校長,放開晨月,我會俾佛心舍利你,但係如果你殺左佢既…我就用呢把鐮刀將佢化成灰。」

我決定賭上這一把。

既然阿七說尼泊爾的活女神—庫瑪麗在圖書館與他相會,其實是想向他求救的話,我就賭這件事宋校長是不知情的。他知情的話又怎樣放她與外界接觸?

「你憑咩?」宋校長冷笑,「破滅之相只可以破壞死物,唔好話帶有神性既聖物,連生物都無法作用,你大我啊?!」

「…」我擺出一臉平淡的樣子,「睇黎你唔知道庫瑪麗同我,同阿七,同晨月接觸過。」

抱歉,晨月,我只能用這你不喜歡的方式去保護你。

「…幾時既事。」

「每晚天文台既圖書館。今日係紅館,阿七咪話佢識得庫瑪麗?你唔諗下佢係點識到女神既?」

「……」

「除左阿七,晨月亦得到左庫瑪麗既加護,佢手上呢把鐮刀已經唔止係普通既死神鐮,而係得到庫瑪麗既加護,擁有弒神權能。」

「無可能,庫瑪麗佢受書靈術”睡公主”抑制住法力陷入沉睡封印神性,無可能…因為係聖誕節?!」

聖誕期間是魔力活動的低潮,這是常識。

「庫瑪麗係尼泊爾塔蕾珠女神既化身,係世界上罕見既活神之一,但對印度教徒黎講,塔蕾珠女神係近難母其形相之一,而近難母正係印度神話中弒神既代表!有佢既加護,具具佛心舍利同豆腐無分別!」

於印度神話中,邪神摩醯濕受梵天賜予了神力後大鬧天界,連神王因陀羅也被擊敗,梵天本人也沒法收服衪。

為了消滅摩醯濕,印度諸神集結了起來,而難近母就是從這集合的神性中誕生。難近母向眾神說自己是宇宙的意志—「梵」的體現,只有衪可以打敗摩醯濕。於是諸神送予衪各種神器與寶具,在一場神魔大戰後難近母擊墜摩醯濕將之殺死,因此得到一個稱號「殺摩醯濕者」。

除了摩醯濕外,難近母也擊退了許多妖魔鬼怪,而塔蕾珠女神就是摩醯濕其中一個化身,而庫瑪麗又是塔蕾珠女神現世的活神。

「想唔想試下?!」我把死神鐮貼近寶龕,表面的寶石開始脆化,化成沙粒。

「你敢!?!」宋校長大怒,「你敢郁舍利既我就將你條女變成金雕!!」

我說的神話是真的。

但我說的經歷是假的,全部建基於他不知道庫瑪麗接觸過我們這件事上。

太好了…詩珮沒把我視為威脅,假如二人說過一句「阿仁佢鳩嗡唔使本」就沒這樣易了。

「我信你會。」我道,「既然我地彼此有對方重視既野,點解我地唔交換?」

「……呢個時候,你唔係應該身為英雄,犧牲自己最愛都要打敗我呢個魔王?」

「非常遺憾,我唔係咩英雄,連魔法師都唔係…我只係打份工。」

「…你想玩咩。」

「我咩都唔想玩,我只係無必要咁做。」

「哈哈,哈哈哈!你要背叛北斗會館同獵戶座天文台?!」

「…之前我為左份工,我犧牲左晨月。」我望向她已無力掙扎,被扯著頭髮臉朝天的晨月使我心如刀割,「我應承過佢,我唔會再為任何野,特別係呢份閪工而犧牲佢。」

「詩珮同我報告過呢件事。」宋校長說,「你連佢都呃埋真係夠狠,仲要係用佢咁重視既恩奇都。」

「無錯…我應承過佢唔會再咁做,無野重要過佢,包括呢粒咁既佛心舍利。」

「…身為職員,身為魔法社會既一員,你真係垃圾至極,為左自己既兒女私情不惜向我投降,明明係你眼中唔俾我拎到佛心舍利係避免世界滅亡既關鍵。」

「無晨月既世界,留黎都無用。」我說,「我唔係英雄,我只係個凡人,只係個連大學關窿都未還得清既凡人。」

「一早咁做其他咪人唔會死。」宋校長的表情叫人生厭,「我早就講過,一係交出佛心舍利出黎,一係就我殺晒佢地之後我再自己拎到手。」

他身後的幾具屍體還因為太陽風.日冕拋射而揮發出白煙,現在我把佛心舍利交給他,所有犧牲就白費了。

但不交的話,所有人也會白白地犧牲。

「唔係個個接受到努力都改變唔到D咩,應該話…佢地已經早就明白,只係明知無用都想努力一下。」我望向他們,「現實唔係英雄劇。」

不會有人來支援,不會有逆轉的機會,敗給宋校長是必然的。

分別只是敗北後能留下甚麼。

輸少少當贏,但在他面前輸淨少少已經是贏了。

「交出黎,我唔會殺你既凌晨月。」

「我點信你唔會反口。」

「向吾名宋冠堯起誓之,如果當下我於接管佛心舍利後殺害凌晨月,我將五雷轟頂,七孔流血暴斃!」

有魔力作用,因果律構成了。

他是認真的。

「唔好…俾佢…阿仁…」晨月說。

「阿仁,咁樣…其他人既犧牲算係咩…」身後早已力盡的文師兄也說。

極光之下,我接受了自己的無能。

極光之下,我接受了現實的殘酷。

我把鐮刀往身邊一扔,刀身噹一聲的落地,然後走向宋校長。

一步,兩步,三步,星環階的鍊金術師就在自己眼前,晨月流下眼淚。

「但你可唔可以講我知你用黎做咩?」

「…哼,見你係可教之才,簡單黎講…鍊金術需要原料,擁有賢者之石既我可以鍊成任何野,但只限世間既物質。」

他望住我手上的佛心寶龕說:「佛心舍利係核心…我要鍊成真神,咁樣就唔使再為左咩活佛打生打死,唯一既,無可反駁,無可質疑既真神將降世,咩活佛就唔再重要,香港亦唔會變成魔法師既戰場,戰爭亦唔會爆發。」

我和他只剩一步之遙,空中全是劇臭的燒焦味。

「活佛…戰爭。」

「我由最初已經講左,我唔想殺人,我唔係為左私利,我只係想阻止戰爭。」他握住佛心舍利的寶盒說,「我識左阿霞已經幾十年,果然…萬物都有…代價。」

他望向副台長屍身的雙眼已是一雙淚目,皺紋中全是淚水。

已經分不清他是甚麼立場。

「唔只你一個人無能為力…即使擁有賢者之石,亦有無能為力既事。」

我放開佛心舍利的寶盒,他也把晨月一把推到我懷中,我連忙抱住已經軟癱了的她:「晨月,你有冇事?」

「點解…你要咁做…點解你唔走入去工房…」

「唔好講野啦晨月,好好休息。」我抱住她坐在地上。

這樣拱手交出佛心舍利,一定會有相應後果。

在其他人來到之前,是我與晨月之間最後的平靜時間。

「阿仁,你痛唔痛?」她看著我身上的傷口說。

「我唔痛,只要有你係度我就無事。」痛死了。

抬頭一看,宋校長已經不見了影蹤,正如他所承諾,一拿到佛心舍利後他便把晨月還到我手上然後離開。

「之後…點算?連副台長都,連副台長都…嗚…」

「晨月,之後我唔知會點,如果我有咩事既,你都要堅強…你係大死神既高徒,更加係我既女朋友。」

「你會有咩事?唔好嚇我!阿仁…唔好扔低我…」

「傻女,我點會扔低你?」我說,「頭先我雖然又講左大話…但係有一句係真心:無晨月既世界,留黎都無用。」

「……」她默默地把頭埋到我胸前,我輕吻她額頭。

抬頭,天空中只剩下些許極光在舞動。

我擁著晨月,擁著當下這個生死之後的活著瞬間。但是未來還是如期地來到,即使我連想像一下也不敢,世界卻不會因為某人的生,某人的死而停下來。

殘酷的時間,如死亡一樣公正且無情。

當他們把我和晨月扯開時,我沒有反抗,晨月也沒有。

「獵戶座天文台第七期臨時觀測員范普仁,你涉嫌背叛北斗會館,更加私通敵人,向敵人交出由你臨時看管既至聖寶物佛心舍利!依加正式將你拘捕!!」

伐魔隊的人把我壓到地上,鎖上手銬!

「你有權保持沉默,但係你講既一切都可能成為證供,依加將你押到伐魔隊總部拘留!」

接著一個黑色布袋將我的頭罩住,也好。

至少沒人看到我的哭相。

強敵來襲:萬物鍊構.星環鍊金術師宋校長

第八幕:瞎子摸象皆無明

是日係100正皮既第一次加更
重有兩次加更
先出去,返黎再覆大家留言,多謝大家支持
聽日新POST
聽日平安夜新POST
FB已經更新
覆晒上面D留言會放LINK唔該晒
fb張圖見到心經簡林個蛇陣就唔開胃
歡迎翻睇
唔好
玩到量子力學搞唔掂
不過魔法件事都幾量子,思念干涉現實
就咁拎起?
又唔係雷神之錘
 副台長真名
沈醫生:
唔知呢
新POST: https://lihkg.com/thread/2819998/page/1

多謝支持
新POST: https://lihkg.com/thread/2819998/page/1

多謝支持

多謝支持

多謝支持

多謝支持

多謝支持

多謝支持

多謝支持
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞