[魔幻]【職業魔法師:獵戶座天文台炒散中伏血淚史】

1001 回覆
114 Like 5 Dislike
慢工出細貨
再者我唔覺我算慢
WELCOME BACK
儲一儲文
開始入戲肉
由準備佛心舍利展出開始就會愈黎愈有我既風格
用出文黎反駁我
先出呢邊, 再出副連載, 再儲文
好忙好忙
同一篇拆開兩次出咪兩篇
工作,就是犧牲自己的某種東西。

多數是時間,也許是體力,有些是智力,可能是耐性,或者是技巧……那麼所愛之人的信任,應該包括其中嗎?

為了工作,去騙自己珍愛的晨月…這是溫主任提出的要求。

獵戶座天文台一切問題都不關我事,因為我只是在打工的,為了上司的要求去騙晨月…我覺得不妥當。

我愛她。

我愛著凌晨月。

即使我在社會打滾了這段日子,明白職場上很多時都是妥協,奴工法,合約甚麼的都是廢紙,無償超時工作,做自己工作範圍以外的事,為了完成工作而做出不適當…以至喪心病狂的事…大有人在。

搵食啫,犯法呀?

搵食啫,我想架?

這就是香港真正的核心價值。

但是—有些底線我還是想守著。

「…我唔想呃佢。」我說,「我拒絕。」

溫主任房中只電腦運作的底沉風扇聲。

「你要為大局著想。」博士說,「行動失敗既話,我地就搵唔到叛徒,佛心舍利就會暴露係極大危險中,而且呢個危險仲係我地獵戶座天文台做成。」

「咁係你地自己既問……」

咦?

嗯?

嗄?

我按住自己在抖震的手:「點解你咁肯定,叛徒係天文台呢邊?」

綁架庫瑪麗的人是來自北斗會館。

製造恩奇都的鍊金術師,身份不明。

殺死恩奇都的人,身份不明,但擁有化身能力。

那來的線索把叛徒的身份指向我們獵戶座天文台?

「我唔會講,唔好意思,你唔肯為我地呃阿月…我尊重你呢個決定,但與此同時說明你唔係我地其中一員,我唔可以同你共享情報。」溫主任搖頭說,「即使叛徒極有可能係你地第七期之中。」

叛徒極有可能係你地第七期之中。

這話我可不能當沒聽過。

「你講…咩話?」

「先唔提尼泊爾件事,無論係恩奇都誕生同佢既死…都同第七期脫離唔到關係…我認為唔係巧合。」溫主任雙眼閃動懷疑,「點解咁多人,兇手係要化身成你同阿月個樣?」

「…點解?」

「你想我講落去?你知道咁意味住D咩,阿仁。」

「……」沒想到這小女生有這樣的城府。

我要聽下去,就等於我要加入她的一邊,也等於…要幫手追查第七期中叛徒的身份。那麼當然也包括騙晨月。

但已經聽到這份上了…!

我閉上眼點點頭:「講落去。」

「化身基於觀測,我當你有化身能力,阿仁,你可唔可以化身成鄧泰思?」

「邊個係鄧泰思?」我反問。

「無錯,邊個係鄧泰思—佢只係我睇既一本小說人物,唔存在,你無辦法化身成佢,你無法化身成一個你見都未見過既人。所以你即使有化身能力你都只可以化身成你所知道既人,而且愈熟悉既話就愈神似。」

溫主任把電腦屏幕分割成兩邊,一邊是我與晨月去探望恩奇都的閉路電視,而另一邊是假的我與晨月去投毒時的畫面,兩邊完全一模一樣,不但是衣著服飾,更加連一些小動作也完美地重現,例如我頻密地拿手機出來解鎖檢查內聯網電郵和第七期群組再收回,那時還未和我拍拖的晨月不願太接近我的樣子。

「神似到咩程度呢…坐係北斗會館Reception 既 Kelly 你知係咩人架啦,佢既雙眼可以看穿所有偽裝,化身,變形,隱形,類似齊天大聖既金晴火眼,但係星期日當晚,我地查到佢係北斗會館上遇到過你地—你同阿月。」

「下?!」

「我地問過佢,當晚佢係係恩奇都間房外面既走廊見到你同阿月,佢眼中完全睇唔出任何異樣,係佢既金晴火眼中,眼前既就係真正既凌晨月同范普仁,已經相當誇張,因為佢既法眼本身係用黎守護北斗會館。外表都算,你諗下除左第七期仲有咩人可以咁了解你地兩個?」

「係咪佢對眼失靈呀…」

「馮士德爵士你識?」

「梗係識。」

以魔術之名,大刺刺地在鏡頭面前施展魔法,被尊為當今世上最偉大的魔術師,因為他使出的是真正的魔法,本職是幻象師,有時會為北斗會館收執爛檔子,那年聖誕有雪精靈使大澳下雪便是他以魔術表演為名騙過去。

「連佢既幻象都呃唔到Kelly既金晴火眼。」

「……」那麼,便沒法反駁的餘地了,馮爵士的幻象的確是極度像真。

不說綁走女神和製造恩奇都的人,化身成我與晨月殺死恩奇都的絕對是天文台中熟悉我們的人…第七期的人。

叛徒,就在我們第七期之中。

第七次經過晨月房門口。

「啊…唔得…」

我再次坐到走廊盡頭的小小沙發角落上掩臉低鳴,要我去騙晨月真的太痛苦了。看到她那清澈如凌晨皓月的雙眼和初次感受被他人疼愛的笑容,我便叩不下那扇門,我沒法去傷害她。

對她來說,我是既她師傅後唯一與她這樣親近的人。

「叛徒下次落手既可能係你,可能係阿月。」腦中的博士這樣說。

「佢咁重視恩奇都,你有冇諗過其實佢都想為佢報仇?」腦中的博士這樣說。

收聲啦仆街…

我完全沒法反駁,即使我說這在工作上不關我的事,但晨月的安危實在不是我能坐視不理之物。

「阿仁?」身邊傳來熟悉的聲音。

「啊,晨月…嘩啊嗚呀呀呀?!」作賊心虛的我怪叫一聲嚇得整個往後摔!

「做咩嚇到咁呀?有冇事?有冇撞到頭?」晨月溫柔地放下手上的熊仔餅,輕輕察看剛撞到沙發背的後腦。

狠下心。

我要…狠下心。

這是為了保護晨月…善意的謊言。

「…晨月,溫主任緊急召喚第七期。」我說,「我地要去勘天廳。」

「緊急召…嗯!行啦咁!」北斗會館從來沒有甚麼緊急召喚,但是…晨月相信了我。

我寧願她懷疑一下我。

為甚麼不懷疑一下我呢。

「呀!等我一陣!」晨月飛奔到房門前打開門,把手上從山下便利店買來的熊仔餅往房中一扔,然後轉身拉上門走過來拉住我的手往升降機走去。

我們是最後到的人,整個第七期已經安坐到我所預約的會議室內,臉上都是問號。

叛徒,就在她們之中嗎?

「溫主任呢?」晨月問。

「佢唔會黎,阿七,幫我鎖門,文師兄,可唔可以幫我放個低語咒。」我打開講台上的手提電腦。

「下?你又話佢會黎?」博士站起來問。

「…唔會,我只係用左佢個名。」

文師兄劍指揮過空中,魔力被釋放到空間之中把我們的說話化成低語,同時阿七把門鎖死。

「咁…點解你要我地黎齊晒?」詩珮問,「係咪有咩事?」

「…我有事要你地幫手,等我一陣,我搞埋呢邊先,天文台雖然魔法組織但電腦保安唔弱啊!」我飛心地在鍵盤上亂砸一通,好似在進行甚麼高深操作一樣。

「電腦保安?」芷瑜問,「阿仁你…」

「講緊梗係熄左佢個閉路電視。」我望向後面角落的天花板,一個閉路電視正亮起一粒紅色燈泡影著這邊。

「下?!」眾人齊聲驚呼。

「哼,小兒科…十五分鐘?夠用!」我拉起右手,用力往ENTER鍵上砸去!

「啪!」閉路電視紅色燈泡熄滅。

會議室內一片寂靜,駭入保安系統這已經是嚴重違反獵戶座天文台指引。

「正題…開始。」我說,「暪住溫主任,連閉路電視都熄埋,係因為我知道佢地一定會反對呢件事,但係我…」

我望向晨月,望向為了我而一臉擔憂地按著胸口的晨月。

「…一定要咁做。」

點擊,跳至下一頁簡報:恩奇都復活情報整合

晨月雙手掩著口倒抽了一口涼氣,整個人好像被甚麼嚇到一樣跳動了一下,眼框滲出眼花。

「…我得到蔣醫生另一份報告:恩奇都既屍體不但無腐朽,更加開始自我修復,按佢地既分析,水銀係鍊金術重要既組成,亦被稱為萬能溶液,對於恩奇都黎講反而好似幹細胞咁,係身體組成既最基本部分,可以復原所有創傷。」

我開始把溫主任和博士二人編的理由瞎扯一通。

「人造人只要接觸水銀,佢身上任何受傷受損都可以復原,人造人可以將水銀於體內鍊萬靈藥阿爾克那,佢不但無死到,更加復活左,而且連出世個時被晨月同文師兄損傷左既記憶都復原緊。」我說,「換句話說,好快佢就記起係咩人創造佢。」

沙田馬房中,的確是晨月與文師兄打斷了恩奇都的誕生。

水銀被鍊丹術稱為長生不老藥,也被視為把卑金屬轉化成黃金的賢者之石,連牛頓這樣信奉著水銀,馮·霍恩海姆的學說中水銀是人類精神的組成……溫主任的胡說八道如果不是我事先知道連我也被騙倒了。

現在…關鍵來了。

「晨月…我地可以再見返恩奇都。」

我扶著講台下的木板,以防自己暈倒過去。

把一切賭在人造人是史上第二個,沒人知道當中的原理可以任由我們發揮以上,以及…叛徒絕不會猜到我連晨月也會騙,還是拿她最介意的恩加都騙她。

「阿仁!我,我地一定要見返佢!我地一定要!嗚嗚…嗚…恩奇都…」她的淚水奪框而出。

晨月愈是激動,我愈是怕得發抖,愧疚得不敢與她雙眼對上。
作者準備好收刀片
呃女人,尤其是呃心上人 好正常啫
最近發現一種新既PLAY
以前既我好多時都係令讀者係度估「之後會發生咩事黎~」
依加發現仲有一種玩法係令讀者知道之後會發生咩事
但故事中既角色唔知
然後睇住角色一步步步向陷家產,又想睇下有冇方法改寫到命運既新故事手法

大家鐘意邊種,想聽下意見
距離加更仲差一正皮
既然你講到就咁話啦
曉兒個時唔係尼泊爾
索美塞特係印度
達蘭薩拉
唔講咁多即刻出(完)文
80啦
見到Po 3 #768 去完加德滿都再去達蘭蕯拉就覺得有關
btw 活佛條線會唔會出返嚟 定已經諗咗第二條新主線
如果係以虐待讀者為準則嘅根係種意下面嗰種手法
由於已到達80正皮
本星期四唔停文,進行第4次加更
有關
活佛條線繼續緊,第二集完全係推進緊呢條線
又唔好講到我好似施虐狂咁
有需要制造劇情效果先會咁,一咪懸念都唔好啦
睇住角色行緊錯路牙癢癢又救唔到佢地既無力感
撳錯負評
晨月好慘呀
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞