[魔幻]【職業魔法師:獵戶座天文台炒散中伏血淚史】

1001 回覆
114 Like 5 Dislike
所有愛情線我當科幻寫
諗完
詩珮被制伏,對叛徒的戰鬥以無人犧牲結束。接下來,拘問的工作交由伐魔隊進行,最重要的當然是找出制造恩奇都的犯人情報,而他也極可能與綁架庫瑪莉事件有關,最理想的話當然是能找出庫瑪麗的下落。

累死了。

第二天是第七期的恩恤假期,晨月沒有回我訊息。

我深深傷害了她吧。

[晨月,係我對你唔住]
[出黎見面好唔好?俾我親自同你道歉]

已傳送。
已閱讀。

最後上線時間:十分鐘前。

「…」我把手機扔到一邊,洗版轟炸沒有意思,要回覆的話一個訊息也會回覆,不想理我的話我把維基百科傳送過去也沒意思。

雖說晨月一向相當情緒化,光昆恩奇都的死她就大受了打擊,但這也是因為她過去的經歷引致她有這種特質的,我總不能說是她太敏感,而且這次的確是我重重的傷害了她,我竟然利用這件事來騙她…

啊…完蛋了呢。

[滋]手機震動。

我一個蜈蚣彈飛身躍起撲向手機,結果只看到阿七的名字。

[請睇呢隻貓]

「屌!」

我伏回床上,感覺自己隨時開始腐爛,如爛泥一樣。

想哄回她,想向她道歉,想見她…但是她這樣完全避開我我真是沒有一絲辨法了。這種情況,來找詩珮商量一下吧…

……再不能了呢。

「唉。」人生好難,我把頭埋到被子中以免哭出聲音。

別無他選的我只能再故技重施,晨月不會自己料理,所以—

「又係你?!」外賣仔吃了一驚。

「無錯,又係我地。」我與阿七再次一前一後的夾住他,我掏出鈔票,「聖誕快樂。」

橋唔怕舊,最緊要受。

不過反正又不用上樓,還有超多小費拿,所以外賣仔也樂意這樣交出晨月的外賣給我由我送上樓。

但是正當我要一手接過他的外賣膠袋一手給他錢時,一個人影在我身邊閃過把我的手拍開!她一手奪過外賣後另一手流暢地把掐成一團的鈔票塞到外賣仔手中:「呢度夠俾…走開。」

是晨月。

「嗄?」外賣仔。

「聽唔到?」晨月手上多了一把鐮刀。

「多…多謝晒,聖誕快樂!!」外賣仔和阿七馬上轉身逃跑,等等怎麼有奇怪的人在外賣仔一起在跑?!

「…晨月…」

「你始終都係鐘意咁係咪?耍手段,出陰招,做小動作,又想好似之前咁扮外賣員呃我開門…你仲要呃我幾多次?!你知唔知我係…我真係信左……我…嗚…」

晨月轉過身去,似乎用手印去眼淚。

我垂頭喪氣:「晨月,正係你口中既手段同陰招救左我地。」

「……」

「我尋日,係用麻瓜既身份打敗左北斗會館既終極兵器喔?你唔覺得你既男朋友好犀利?」我幽幽地說。

「你仲覺得好自豪。」晨月後退了一步。

「對手係神話中六耳獼猴既傳承者,我只係一個凡人,我個時隨時都會死,我係冒住生命危險同佢對峙去救你地,而且仲要贏到,唔通咁都唔值得你為我驕傲?」

如果說我最想得到誰的認同,就是晨月。

「所以你覺得你呃完我,用我最介意既創傷呃完我,我仲要覺得你好勁,你好叻?」晨月一臉難以致信。

「…我唔係咁既意思,晨月,我唔係咁意思,我呃你一事上我真係好內疚,好對你唔住…」

「但你覺得自己無錯,因為係必須,尋日你係咁解釋。」

我無言以對。

的確是這樣。

「我真係…對你好失望。」晨月拿著外賣轉身離去。

留下站在原地的我。

即使受到幾大挫折,世界都不會因為我們自身的困擾而停下。辦公時間第二天如常地,殘忍地來到,我拖著整晚沒睡的殘軀走向勘天廳,打開電腦,打開第二罐送你一對翼飲料一飲而盡。

手在抖,似乎有點鼻血,不管了。

「勘天廳開始換更。」廣播中的女聲說,煩死了。

「早晨…嘩阿仁你…」阿七坐到我旁邊,似乎被嚇了一跳。

「嗯,收到,明白。」

「下?」

「啊我慣左…早晨。」

阿七望向我枱上的能量飲料:「晨早流流就開始飲呢D?」

「唔係可能點。」我苦笑,「唔使做?」

還好愈接近聖誕魔力活動開始進入低潮,各處靈點中的魔力活動愈來愈平穩,一些小型靈點更是直接蒸發,所以我發了呆半天也沒釀出甚麼大禍。倒是阿七平日懶洋洋的,看到我這樣子也認真起來幫我完成了不少任務。

「你話,晨月點先原諒我?」吃飯時我差點吐了出來,結果只用碗仔載了些許,剩下的給阿七吃掉。

「唉,問我喎…詩珮係度就好。」阿七搖搖頭說。

「……嗯。」天曉得伐魔隊為了使她們吐出情報會怎樣對二人。

討厭的傢伙來了。

「阿仁,你係度就岩。星期四,去紅館阿堤密絲臨時觀測站睇下架步。」博士走過來開始疲勞轟炸,「星期五試運行一日,睇下流程有冇問題,然後就等正式開始,我地要係舍利進場之前36小時…喂你有冇聽緊?」
「無。」

「…單野好重要,你同我認真D。」

「依加係食飯時間,有咩等陣先講。」我喝一口能量飲品,因為手在震差點打翻。

「我等陣有野做,唔似你,只係做係勘天廳扮工就得。」博士冷冷地說。

「你點講點好,食飯時間係私人時間,聽係人情,唔聽係道理,你可以繼續講落去啊。」

「出黎做野你咁態度?」博士垂下手上的文件說。

「就係我之前用自以為做野要有既態度,為左份工走左去呃晨月!」

「我係度同你講佛心舍利D野你係度發咩脾氣啊范普仁!」博士怒道。

只有你會發怒嗎?!

「喂喂喂喂!佢明架啦!佢明架啦!呢份野俾佢架嘛,我代收~無問題~」阿七站在我與博士中間,收下給我的通告,以免我與他爆發更大衝突。待他施施然地離去我才說:「遲早我實打撚爆佢眼鏡。」

「算啦,呢D木頭人黎。」阿七拍我肩膊,「花心機點哄返晨月仲實際…至少佢無話分手吖?」

「嗯…」

「唉本身仲話我圖書館個邊進度唔錯,睇黎都係搞掂你同晨月先。」

「有得搞咩。」我低著頭只用眼神望向對面的阿七。

「佢都係驚你會再呃佢啫,簡單黎講就係最普通既無安全感問題。」阿七總結道,「既然佢覺得無安全感,你俾D佢咪得囉?」

對哦,我怎麼想不到?

白痴喔,我竟然有一剎那覺得找阿七商量是明智之選!結果得出的答案是阿媽係女人!

再喝一口能量飲品。

「佢無BLOCK你架嘛。」

「無就無…」

「咁就有救。」
眼訓到癲左
其實真心覺得阿仁咁做係啱嘅,
錯就錯在佢"喺度食喺度柯".
係辦工室拍拖(仲要係同自己partner),
基本上瀨野嘅機會大過90%
作為一條毒撚
係幫你唔到嘅
天曉得伐魔隊為了使她們吐出情報會怎樣對(詩佩)二人。

儲埋左一星期既量睇係爽d
估唔到呀七咁醒
鍵盤復活啦啦啦啦
慶祝下?
出完副連載睇動畫
幾點出?
唔想捱夜等
11點前
有早無遲
幫人教女
幫人教妹
我絕對唔會喺度食喺度柯!!

本來係想咁大聲喝斥但晨月太正了

-阿仁
我自己幫自己 一如以往廿幾年
作者無補充
道理就同___一樣
唔HEA既佢都有D料
寫成點
異世界太多同類作品唔玩設定了
不孝子
? 咩事
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞