做咗幾年HR,負責面試請人,互相分享。

1001 回覆
10 Like 438 Dislike
你個理由合理咪得
其實唔top唔醒都可以有唔錯嘅人工,因為關係好,吹水好L勁~
補充喇,老吹無問題,但係要你控制同預期之內呀
值得一試,政府工好多openings呀

睇咗先,唔係份份都要請first hon la
咩工種都有啲垃圾~~
現職19k, 做左2年
搵新工開26k,係唔係好獅子開大口
成個interview感覺良好

最後hr問salary range係幾多?bottom line係咩?
我正係重申多次希望比到26k ,冇咩正面咁答。
跟手line manager就接住講,你而家得19k,點解咁aggressive, 叫多咁多,你認為有咩值得提升咁多之類
跟手我答左一堆廢話黎解釋,最後話希望有呢個價,或者睇你地回咩價,expected salary,希望做到

係唔係太獅子開大口?
如果佢地對我有興趣,會唔會壓價出下offer定直接冇左個offer
(其實佢地比24k,我應該都會受)
(25k,就狗衝)

Thanks.
如果同個HR都有啲偈傾,直接打會好啲等佢知道個原因(講真佢都要交代點解會reject offer)

如果唔太熟,當然用Email喇,純粹講返諗清楚Deep Consideration都係reject offer就ok,如果佢email 返你follow up先再答~
有咩建議俾FG

求職平台閪工情況
係咪勞工處>jobsdb > linkedin

我見到有啲工冇寫人工
應唔應該apply
佢會唔會壓價得太犀利

利申:我hea撚咗一年 而家先搵工

Agree Agree

背後好多因素㗎~~
我早兩日收到offer, 間公司今日冇啦啦收番個offer,請問可唔可以問係咩原因?另外,本身仲有另一個offer,但reject咗,可唔可以問佢地係咪仲請緊人?
想問出咗offer到真正簽約,再到on board,一般要幾耐時間?
想問係你地眼中點樣算係jumpy ?
咩原因收返個offer?好奇一問
我都想知,條友冇講
咁隨便嘅
純粹數字上都有少少aggressive
但職位都跳咗一個Grade?

如果佢地對你真係好有興趣,而又俾唔到26K,我諗都會同你傾嘅。

Good Luck!
你有啲咩工作想做,有咩興趣?

極度唔建議喺勞工處搵呀。。。。

OK: Jobsdb, ctgoodjobs, linkedin, indeed etc...

唔係間間公司都會寫人工㗎,最緊要你自己對個間公司同工作有無基本興趣先。

同埋你自己份CV可以寫賣Expected Salary嘛~
可以問返個原因呀~當然都無咩可以做到~~

原因可以十九幾萬個

另一個rejected offer都可以打去問返呀~會建議咁做
要睇返間公司個流程(會唔會牽涉好多人簽名/Approval),當然正常情況下係你嘅入職日期前處理好晒喇~

有啲公司會叫你第一日返工簽約會,又啲就盡快約簽約~

所以答唔到一般呀~
都唔係嘅,有啲真係好好嘅。
咩industry?

hmm 會唔會都Go for Senior HR Officer Role?

In general 有機會可以試下25-30K? (Sorry 個range好闊)因為都好睇你之前個Salary同個行業
對我嚟講,一年內轉咗3至4份工都真係Jumpy
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞