做咗幾年HR,負責面試請人,互相分享。

1001 回覆
10 Like 438 Dislike
HR係門外人
點解會有份in人
問埋個啲
俾個原因公司點解要請你
其實佢冇得揀,新請嘅做唔掂,佢未resign嘅時候我已經曾經 temp contract 三個月救過佢一次

之後冇人識做咁都要搵人做㗎啦

我冇乜睇法,擺明知我一走佢哋就會死

只係想知HR角度對我呢啲仆街有咩睇法,通常佢哋都搞呢搞路想我準時,不過咁多年都冇一個 HR 成功過
因為HR有得讀Interview arrangements / assesment.....
頹 當年讀Asso好過
睇落去似你情我願

你要走都冇辦法, 冧檔日子都會過
又唔好咁, for 自己own good, 當然最理想jupas入U la
大家都知hr 係可有可無,什麼公司文化,溝通技巧,難道個用家唔識嗎
你都講得啱。

只可以講,間公司覺得有需要HR,便需要~唔需要自然唔會有HR呀~
人事部係全公司最垃圾最浪費資源嘅存在

(不服來辯)
人事部兩大最常見嘅on9行為:

1)狗屎垃圾都照推去second in

2)問埋D懶有深度嘅白痴問題,將有潛質嘅人嚇走
大家都U grad 咪即水平一樣

分嚟有咩用,最多睇一眼張cert就算。
你係後門狗? 直入同牙蘇難D水平一樣 後門狗只係呢個on9制度下既得益者
咁都要有垃圾肯請先得。。。
請問係咩懶有深度嘅白痴問題?
有冇做過ntern係唔係真係好重要?
如果喺讀書期間,有做過Intern或者Part Time都係好嘅。
係唔係好重要又唔一定,只係喺讀書期間可以做下嘢,其實幫到自己早啲攞真正嘅社會經驗

唔做Intern同Part Time都可以做義工
結果如何呀~
兩手準備喇

都係公司背景,行業知識一啲睇法~,自己點睇自己

Good Luck!
CV要有相,好緊要
呢個真,唔通等你咩,HR唔請email通知等人唔冼on99等
想辭職但驚冇份bonus (12月尾出)
除非一啲行業Required, 如果唔係, 都唔建議放相喺CV
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞