做咗幾年HR,負責面試請人,互相分享。

1001 回覆
10 Like 438 Dislike
唔好諗太多你控制唔到嘅事

其實都可以send thank you letter email

如果LinkedIn approach都ok, 但唔好太Aggressive, 可以講Thank You Interview機會
比野佢簽定出去搵人力資源再查
如果真係要confirm 個同事有冇案底, 都要得到同事同意授權去警局check
想問hr話positive result 但兩星期都冇消息 係咩意思?
如果candidate遲到前提早通知遲15分鐘
係咪都會照扣分?
Hmmm,理論上應該有機會~~

你可以主動問佢哋個進度~~
唔肯定會唔會扣分,但唔做依個行動都好大機會扣分。
講起HR就嬲
究竟係唔係公司俾一筆錢俾啲HR登廣告請人
而唔會過問點用同用幾多

屌你我公司個HR亂撚咁篩走哂啲人
In都唔in下
然後仲繼續登廣告請人

條死八婆想點撚樣
係唔係咁都可以穿櫃桶底
人工啱啱畢業開$13000,o唔ok
都會呀~

尤其宜家真係好方便聯絡到人,所以如果真係會遲,早啲通知呀~

禮貌呀
應該無得穿櫃桶底....

因為啲數唔係HR找。。。Invoice應該都係要俾Finance個邊出數。。。~其實可以直接問HR,啲Application進度點,亦可以問下攞啲Application睇下~
OK呀~ 13-15K try try~

你會見啲咩公司?
點解咁多招聘廣告唔會寫明人工幾多?係咪代表價低者得?
另外我要喺CV寫expected salary ,點寫比較好?一個數目 / 一個range / negotiable
我嘅認知,都係香港職場啲文化,唔鍾意disclose~~我都唔理解

價低者得又唔一定,個人都要啱先得。。。當然睇下間公司請人咩標準。。。expected salary 我會建議寫Range,(大約between2K-4K),
但記住寫個range(低嗰邊都唔係你嘅Bottom Line),just in case有啲公司好L鍾意壓人價,而你都仲有位走呀~

Good Luck!!
14個月糧同埋勤工 對搵另一份工會有咩影響
叫價時計月薪定睇埋年薪?勤工果幾舊水會唔會睇埋
想問下如果之前因為報新工嗰陣唔記得咗自己個人工,只係大概記得係18600, 點知最後個人工其實係18000 only 。如果reference check對我有冇咩影響
無reference letter點解決
14個月糧同埋勤工 對搵另一份工會有咩影響,唔係太明你講緊咩影響?

Hmm,你可以留意嚟緊想搵嘅工佢哋有無Offer14個月糧同埋勤工。

同時你嘅Expected Salary相信點都有increment,理論上應該已經包括咗14個月糧同埋勤工再on-top increment.

普遍都係以月薪。

其實都好睇咩工作~
都唔會太大問題。

你唔需要提供糧單?
可以用合約,或者頭3個月同尾3個月糧單做reference
你係負責請人,定係負責執行請人呢個程序咋?
2樣都有呀~
聽落去似一係通知有Offer?

負責同你arrange Interview有無講俾你聽?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞