做咗幾年HR,負責面試請人,互相分享。

1001 回覆
10 Like 438 Dislike
🤦🏻‍♂️🤦🏻‍♂️🤦🏻‍♂️cls....

好L唔尊重
想問下HR scan CV 有無咩位會特別留意?
同埋邊類CV 一見就即刻掉落垃圾桶/唔想睇落去?😂

(利申:最近幫緊師兄揾marketing 工😂
In完第二日打嚟話好positive,但要幾日process,宜家過咗四日都未有電話,HR打嚟個用意係咩
小弟in銀行rmt 見咗三輪面試
今日見完senior bm 有冇機會
Offer 係等hr岀?
寧願啲人吹到自己好勁?
定係老老實實交代好啲?
真係要返夠一年先肯請?
對於部分hr 既指責,認唔認同?

1. 無時間觀念,遲到
2. 無記性,講完又唔記得又問
3. 無well prepare , 比左cv 料又重覆問
4. 到last min 先話出唔到expected salary, 浪費時間
肯定老吹啦
坦白講,政府工
有layout,等對方好容易知道你大約性格係點,學歷,工作經驗,最好每一份工apply,都可以adjust個CV,去對應返個Job Ad

唔想睇個啲多數係純粹寫做過邊間公司,但唔知道做過啲咩,無內容。。~

或者個Layout一打開無心機睇
有時候我哋叫做Warm Calling,想俾個Candidate知道你有機會有offer。

可以過多兩日打返去問呀

Good Luck!
喺我做HR角度,無論幾多Rounds Interview,都係50/50。

正常流程應該係HR負責聯絡呀

Good Luck!!
我自己會Prefer老老實實交代,當然點樣Present係一種技巧但至少唔係作假。

誠信好重要。
政府工係咪多數請first hon畢業
你指咩工作?

我淨係覺得1年係一個整數,方便出Ad講出嚟。

對我嚟講,做咗一份工3年9個月定4年,真心無乜分別。

只係一個社會職場假象,要追求一個整數。。~~
都係嗰句,每個工種都總有人覺得自己係好醒,真係遇著咩人~~

真心都同意HR唔算係咩專業,又唔駛考專業牌(努力啲上勞工處個網背熟勞工法例已經有基本HR知識呀),所以更加唔好同專業職系比較,無得比~
應該唔係,要中英文都唔錯,最緊要係個人友善
HR正垃圾
大致上都認同🤣

1。尤其約咗Interview,但自己經常遲到個啲HR,好自私,自己個啲時間,人哋唔係。

2。無記性都會發生嘅,真心對咁多Candidates或者同事,當然做得HR一定要對人上心啲。

3. 有時候點解會重複問,都會想個Candidate由把口親自講多次,CV可以寫到啲嘢好L勁,但可以講唔出㗎。。~~

4。認同,所以expected salary係要好早去溝通,起碼有個共識,如果唔係,浪費大家時間,無謂
Reject offer 用email 定打比你講好
唔知點講原因去reject
一陣講起錢就尷尬
Reject offer 用email 定打比你講好
唔知點講原因去reject
一陣講起錢就尷尬
成功獲聘係咪真係七分運氣 三分實力?
主要因素係咪有無其他人爭同埋價錢
因為過往HR喺一間公司多數都係Supporting Role,所以人工一開始唔會太高,但近依5-8年好咗好多,因為多咗公司做Employer Branding,希望吸引人加入,所以HR value高咗~

但都係慢慢長路

我有啲朋友,做緊Director Grade,六位數字月薪呀~
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞