做咗幾年HR,負責面試請人,互相分享。

1001 回覆
10 Like 438 Dislike
wtf......whatsapp....
琴日問左
whatsapp hr已讀不回……
早知打電話 起碼死心得勁d
Sd左比hr, 又話要pass比hiring manager
搵工開 >20% increment 真心有d 太aggressive, 你係咪有d 咩好rare 嘅skill set 先
咩都見
等埋今日,跟住聽日直接打去問~
其實已經有你份CV。。。。唔suppose要你再填application form如果唔係約你。

有啲奇怪個Flow。。。。

有機會收集過多個人資料呀。。。
咩都見?

其實點解仲要問?
想請的話自然會打俾你啦 whatsapp都唔覆咪即係唔考慮?係咁問都唔會由唔請變請
22~23太低啦
寧願唔轉
你話我眼高手低都咁話
at least 24先轉
而家份工hea到躺平咁

多三四千,車費時間都去左
可能仲揀緊人先唔覆?
留番hr樓主解答
做緊邊行?
又無壞嘅,打去問清楚,最緊要有禮貌。
如果因為健康問題 畢業後幾年冇做野
你地仲當唔當fg 係咪見離畢業咁遠就會一野screen走
可以點樣起步 而interview 又會唔會要你拎證明

你做面試HR 係咪搞活動 team building 嘅都唔洗掂
唔該曬
認同,有規模或者真係有Grading System嘅公司會set好晒啲Pay Scale.
都要睇下你搵咩工作,都唔一定一下screen走~~

我諗第一步係想做啲咩先,咁你有學歷證明㗎嘛~

我之前都會掂少少Training,公司活動最鍾意做。

Add Oil!
搵份工都咁難

其實點睇得出間公司係收集個人資料?
本身由pt 轉ft
expect 12k 人工點解都仲要壓價?
其實會考慮工作經驗大過工作表現?
dklm壓人價有錢分?
比人問有咩問題要問,要問D咩好
其實填表果陣點解會問同現任僱員有冇密切關係?
有熟人喺到做會有易啲入到?
只係有啲奇怪。。。又唔係約Interview,但要填Application Form
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞