做咗幾年HR,負責面試請人,互相分享。

1001 回覆
10 Like 438 Dislike
多謝你啊!rejected個間有比番個offer我
要彈弓手嘅話簽左約都可以收番個offer
所以唔需要太在意個email,因為個email都保障唔到任何野
都唔會住嘅

你可以聽日或者星期三打去問過HR

👍🤜🤛
congrats r !!!!!!!!!🤸🤞
其實見完follow up係咪得個知字
係咪都有機會令佢快啲process? (如果佢想請你)
見左份都算大公司既pt office工 有講有笑仲帶埋我參觀個個department 過左幾日都冇回覆係咪收皮
咁又唔好話佢快啲process。

如果對方見完你但無講幾時收到feedback,可以大約一星期後,而你對依份工作都有興趣,可以主動聯絡見或者安排你面試嗰個人,都可以俾對方知道你都想知道結果。

每間公司interview process 都唔同。
Hmmm,可以依兩日打返去問下~

應該Part Time role無咁複雜,可以好快知道~

Good Luck!
都唔駛由低做起呀~

可以試下Officer Grade?
我email咗佢,佢話仲proceed緊,距離我interview 嗰日就嚟兩個禮拜,我係咪可以當收皮。我有留意到佢個請人嘅post個係度,無更新
咁最後係轉職定升職??

但應該事前傾好晒啲Terms?
hmmm,我會講同步做。。。繼續搵工~

你已經做咗你可以~
其實reference letter 重唔重要?會唔會冇就唔請

同埋決定比offer之前會唔會打比前僱主問下工作表現?
Hello!

可以打俾B公司嘅HR了解個進度,覺得可以俾佢知道你對依份工作真係好有興趣,會唔會有機會可以second interview 機會~
有無提早安排真係要睇返間公司個流程~~
suppose所有terms一次過傾。。。~

轉職,相信你都想?
Hmmm,Officer Grade,depend邊個行業呀~

但大約可以Expect係 15K-20K
Sor 可以Expect係 15K - 23K

broad range r...
其實reference letter 重唔重要?會唔會冇就唔請

Hmm,都有一定嘅重要性,尤其有啲公司真係會有無Reference Letter去請一個人,因為係招聘流程。。~但對我自己嚟講最好可以有。

所以好睇嗰間公司嘅要求,所以記住要Keep 糧單呀,都可以係一個工作證明。

同埋決定比offer之前會唔會打比前僱主問下工作表現?

一樣,有啲公司招聘流程上係需要做Reference Check,但有啲會請咗先做,有啲要做到而OK先會Make Offer。

但我理解,好多公司都唔會特別提及工作表現因為好主觀嘅評價。
好詳細 多謝答覆
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞