做咗幾年HR,負責面試請人,互相分享。

1001 回覆
10 Like 438 Dislike
我明白
可能你係HR 角度諗
不過作為老闆 ,cv有張正正經經嘅相 加埋份cv冇乜大問題
我會想in 先

咁多人send cv都唔係個個見哂
點都會screen 下先
請問如果喺舊公司做咗2年9個月,宜家跳咗去半政府機構做咗大約半年(probation係1年),但覺得份工唔太適合自己,想轉工嘅會唔會俾hr覺得jumpy而大扣分?
所以not a must~但你如果想,可以係JD到要求提供都可以~

如果無相,都可以做到Screening~~
Hmmm,嚟緊都11月。。。會唔會可以等到12月?

但記住睇清楚啲要求點樣可以Entitle啲Bonus

Bonus 係一定有?
e加都驚緊 份工recruiter搵
話一定要12月過去
我自己覺得都唔會嘅,當然睇下你係咩行業同工種呀~

咁你宜家係可以即日通知?
新嗰份工作好吸引?
點都會好過e架份工
怕係recruiter心急年尾要commission多d
本身做audit, 宜家轉咗做regulator,想搵返account/finance related嘅工種,so far報咗幾間銀行back office都未有消息

辭職嘅要7日通知就可以
7日咁正
一年probation嘛,都未過
睇下Recruiter可唔可以幫你Fight到Extra Bonus(Sign In Bonus?)如果12月入職。
recruiter狂逼我12月轉 講到好等人用但又乜都fight唔到
心急自己份糧多
想問好耐以前既工,都無同佢地聯絡
比新公司問做reference check , 填hr dept 得唔得
Banking都應該好多 Opportunities ar!

Add Oil~

一路搵一路做住先?

你係啱啱開始搵?
我之前都係半年Probation~~
係呀宜家一路做一路搵,都係10月開始搵工,希望會收到interview啦!多謝你解答咗我問題
Hmmmm 咁你要自己衡量呀。。。或者直接同間公司溝通幾時On Board?
都可以,可以填General HR Email/電話
你嘅意思MNC嘅Requirment?係關於啲咩Requirement?
我諗都要考慮Startup offer 咩行業

同埋Startup 個份應該唔駛跑數(Sales),但recruitment consultant要跑數?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞