做咗幾年HR,負責面試請人,互相分享。

1001 回覆
10 Like 438 Dislike
多謝分享,亦都值得去討論職場問題
分享多啲自己嘅性格特質,自己嘅故事,點樣有機會對依份工作/公司令到覺得適合自己。
其實都好睇咩工種同行業,同埋負責ScreenCV嘅人嘅取態多啲。

純粹我自己觀點,個人要真實。
有啲咩post係完全你地決定請?
如Call center,有冇聽過d人會點講?
Hahah HR and Admin Team

應該我哋可以決定到~

因為自己Dept,當然最後都要老闆Approval呀~
Call Centre需求好大依我所知,所以even啲人好Jumpy都唔緊要,反而佢哋做Reference Check好似好嚴謹~

因為CS接觸嘅工作好多時候都係客戶啲資料呀,所以佢哋對Ethical操守嗰方邊有要求
HR真係最垃圾部門,
請咩人咪叫返果個部門經理自己in
HR啲人識閪簡人咩
而家CV洗唔洗寫打咗針

唔該曬你
有案低係咪扣好多分
Bank financial 冇得講
其他fg 15k 都高

唔係話果堆hr&admin 既打雜
😅ok
老實講, 都要睇填Application Form有冇申報, 如果冇, 當然我哋唔會知, 但入咗職之後知道咗, 有機會可以即時Terminate
冇聽過

但Interview有機會被問
你地hr鍾意應徵者咩事都好有自信,定係老實啲講邊啲唔多經驗但係會努力學習
試過入左職再查?
你指Interview已經扣好多分?
Hmmm, 但又要諗下點解上司未Confirm個Headcount 就應承請返佢?

你叫朋友問清楚有冇Timeline, 唔係無了期喺度等

thanks.!
真心睇行業, 公司size

fg 13-15k reasonable
請問係hr第一次打電話嚟約見工嘅時候,已經問佢人工會大概幾多,係咪好無禮貌?

因為我唔想去完見工(一輪甚至兩輪先知人工原來低過預期)
有無得in定多數己經篩走咗
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞