做咗幾年HR,負責面試請人,互相分享。

1001 回覆
10 Like 438 Dislike
Head hunt 難唔難入行?
其實好多工寫左個position salary range,比如 (20-25k)
係咪多數呃9人 send CV入黎再揀
根本個budget 得20k
你寫expcect 25k 俾唔到轉身走
你可以咁做。

但係13-15K邊度高,做intern都11K左右,increment叫20%,咁13-15其實係好合理嘅事。
成日問人會唔會再進修呢啲on9野為咩
收到retail HR offer 請問難唔難做
本身對得多前線operation嘅員工 驚個culture太大差別做唔掂
其實都係好睇公司做法,有啲會set一個Period,如果無收到消息,代表無成功。

或者可以主動啲聯絡HR個邊想了解返個result
相信唔難呀
Hmmm,都唔一定嘅,或者啲公司要出Post,佢哋都要Show How Much They Can Offer。

咁原來佢哋Max 都係出$20K 都無問題呀~
Hr 只係聽order執行命令,咁就好睇你間公司點睇HR,同埋嗰HR Head有無能力同Power~

簡單啲講。其實個個dept都係執行命令
咁你個HR Role係唔係都主要focus係前線?

如果係,其實有機會同你之前接觸前線Operations都接近,當然Retail都分好多種~

Good Luck!
無話On唔On 9嘅,都係一條普通問題。

正面啲諗,睇你上唔上進~,會唔會增值自己~
13-15K都唔係高。。。~

定你自己都有個答案~
樓主有無聽過啲職場慘案 分享吓?
所以同小薯價有咩關係,如果係financial industry嘅HR呢,小薯價又會係幾多,應該唔會得13-15K掛
類似皇馬卦既話,人工加幅多數會係你地自己標籤左加多D定係老闆叫到先加多D??
啱啱HRM degree畢業,申請咩職位比較易入,人工大概寫幾多好?
我自己要處理過,多數都係口舌之爭,或者個上司用啲好侮辱嘅說話。

所以我自己So Far都好幸運。
大啦 基本上係對埋啲資料就叫你入職
可以等到聽日或者星期四先打去問都ok,一來上星期又打風又假期,可能都會影響少少進度~

Good Luck
所以好海鮮價~
嘩,咁好睇間公司有無Pay Structure~

正常都會HR建議咗先喇~但老闆啲人,當然佢哋有自己Say。。。。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞