做咗幾年HR,負責面試請人,互相分享。

1001 回覆
10 Like 438 Dislike
同問 我見最近果份新工要reference check
話要check番最近兩份工
我上上一份做左一年
呢份做左半個月 其實半個月個份洗唔洗check?
見成點關你鳩事
如果每份工平均做2年 又算唔算Jumpy
可能你係網上勇武人士呢
1~2年走 個個hr都話Jumpy 籍d意壓價 你老味
裸辭完 好快去見工
用咩原因係HR最易入口
如果referee 本身a公司我上司
然後佢已經轉左去b公司
咁寫佢身份係a公司定b公司新title 先啱?

同埋其實可唔可以唔寫?
一黎驚煩到人
二黎比舊上司知我又揾工唔太好嘛
職場教育即係點
ok! 🙂
撘單問,即係如果我1個月通知期入面 有3日AL,我就要遲多3日走?
嘩!依條問題好耐無聽過~~~

我諗最主要問嘅出發點係,如果你有負擔,assume請咗你,你應該會留喺一間公司耐啲咁。。。。。。
Hmmm,唔算Jumpy呀

當然每一份工會唔會係有Progress? 可能升Grade?
好睇間公司點處理呀~
真心唔明點解要壓價,一早知道你嘅Expect Salary~~
你指咩原因? 唔係太明白~~

點解會裸辭?
每一次寫Referee之前記住要同你嗰個Referee溝通咗先,等佢知道可以能有人打俾佢做Reference Check呀~

你依個Case,當然寫返A公司,因為你同佢喺A公司工作嘛~~~

如果你去見嗰份工要求你寫,你要衡量下~~
同啲唔同嘅人士,分享工作上遇到問題或者處理上做分享~

仲有一啲基本勞工法例嘅知識分享
唔係呀,公司會喺Final Payment出埋嗰3日嘅AL俾你

Annual Leave會變做錢呀
請問一下可以點同HR bargain
寫20k 但佢offer 18k 無double pay..
可以點叫高少少
係 咩原因裸辭
我都有興趣之後想做喱d 應該點先入到行?同埋轉咗行收入比你之前係咪少咗好多
明白哂thanks
都無話bar唔bargain呀,你自己都有bottom line,如果你bottom line係20K,而佢max 可以offer係18K。

純粹睇錢,當然好簡單直接Reject Offer但如果你知道間公司同工作內容係有Potential,咁當然諗下會唔會take。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞