做咗幾年HR,負責面試請人,互相分享。

1001 回覆
10 Like 438 Dislike
年中累左幾多人?
西到爆…..
入左 ihrm 未
希望有offer
Hmmm,普通~

最重要係咩公司,個發展係點,同行業特質~~

5日半 & Annual Leave 8 days very so so呀~~

人工還可以如果Fresh Graduate,但HR&Admin Team有幾多人?
congrats ar!

有啲公司會第一日返工先簽約,當然你哋應該事前溝通咗簽約安排?

唔好覺得奇怪呀,大公司唔代表好update好先進呀。。或者佢哋將啲資源放喺佢哋認為重要啲嘅系統。~~
如果有講兩星期通知算唔錯呀,因為起碼你知道兩星期內有無機會

客套說話應該係:我哋宜家仲見緊人,如果有消息會再聯絡你。
又或者個Interview 過程已經得到想知嘅info,所以無嘢問都好正常,最重要唔好為問而問~~
年中都無計到幫左幾多人~

關於人嘅問題,從來都係主觀,盡力做好就好。
hahaha 無join4-5年,對我無乜作用,其實都係識下人,除非你想上位~~
Good Luck!
自我介紹無咩正式呀~

你平時點介紹自己?
做左兩年野 早排見工,見兩個department head + hr大佬,見得唔錯 到最後hr突然話 話我唔夠年資 由於公司policy只能offer個低一級既位我

聽完即刻灰左 仲要問埋我宜家份工既人工 AL,連bonus,感覺不太良好

間野係類似兩電/地鐵既公司,呢d公司真係會有d咁既policy?但我做唔到個位又叫我去見係咩玩法
以前有間公司 我in完一/兩星期打過去兩次都係話recruitment process未完 叫我等消息 見佢咁客套都灰左,點知三星期後就打黎出offer。

所以有時都無得點估,in完真係向前望好過
感謝大佬
2021 年仲5.5 日

西工
如果係半公營機構有依啲Policy都唔出奇🥲🥲🥲

唉...可能冇啱心中而你真係啱....
都係呀, 無得估, 間間公司Process都唔同, 每個post 都唔同, 盡自己能力範圍就好🤞
佢本身就係話第一日返工簽 之後我問佢又話份合約未ready 返咗幾日都冇再update 加上我已經想走人
見到某啲公司開既招牌條件係要3-5年經驗
早幾日冇啦啦收到Job Hunter 電話
問我有冇興趣過去撈
但我只有2年經驗
想問下job Hunter係咪玩緊我/拎我去交數?
更正:招聘
公司規模一般,係提供教育服務嘅機構,我估應該無一個專係admin或者HR嘅dept,因為見我嗰個都唔係HR
唔明點解啲人係咁問tips
份工正正常常都唔係HR負責揀人架啦
多數manager / teammate in 人wo
次次in到最尾就會問返我仲有冇野問,
其實心入面淨係想知有冇Bonus 幾多日假呢類問題

呢d情況究竟問咩問題先好?又表現到自己好有心了解多啲
HR = 人事Admin
此po 已完
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞