做咗幾年HR,負責面試請人,互相分享。

1001 回覆
10 Like 438 Dislike
Hmmm,看待為50/50機會啦~

因為無論適唔適合都都會Mark低幾時Ready返工~

Good Luck ar
收到offer,嚟緊會同新公司傾人工福利,點解先可以嗌得高啲?
本身佢唔知你Expected Salary?
公司出post,寫明薪金範圍係咪會死?
死咩?
如果你覺得份cv 好適合,即時contact candidate &做埋phone in
通常隔幾耐左右先會見line manager?
Ps: 假如係間大公司
大公司炒人有咩程序?
假設個情境係LINE MANAGER 唔鐘意我,同返HR講想炒我
咁HR會唔理直接出信定有咩其他程序?
行內大概有個range嘅,但係佢未問我current salary,唔知佢會點開價,想預備吓去談判
hello hello

應該大約1-2星期內 (保守啲)

宜家假期可能長啲
因為我做果行幾冷,個role要同時要求A方面既exp, 而且又要B方面既technical skills , 市場上競爭細
上星期日我send cv,星期一朝早10點多d,hr就搵我,做左phone in&叫我做左個assessment test
之後就話再之後既step就係final round去見line manager (如果期間無發生突發事件)
我開個人工 hr直接話ok
咁係咪開低左
Hello~

HR應該都要同你上司了解點解要炒你,例如背後原因,亦都要同你上司講炒咗會有咩可能發生嘅嘢出現~

HR亦都會同你傾偈,都會聽你講返發生咩事~~

如果真係了解清楚要解僱,咁HR會出信同埋要講咩原因解僱,當中公司駛唔駛賠償俾你或者公司可以合理解僱你而唔駛作出任何賠償
咁都好快, 相信如果覺得你適合, 假期後會聯絡你(除非嗰HR放假)
咁你開個人工係唔係你期望?
有啲細公司未必有hr經驗,有文職經驗都會in
但你預實際上可能係雜務文員,只係title 係hr clerk
之後拎住呢個title去見其他hr就會易in啲
不過如果有心係呢行做讀一讀會好好多
頂 原來係考古post
如果真係對HR有興趣,當然去進修係好事~~
有無試過比interviewee 串?因咩事?
被人串完之後係咪會reject 人?
唔記得呀

但態度唔好, 就唔會考慮呀
要每日日提醒你自己係冇撚用嘅死廢物
俾啲信心自己~~
Define態度唔好?
想問hr點睇被extend probation呢?
我上份工半年試用期,未過人工14000,過咗就16000,但因為上司覺得我能力未到,半年之後延長我3個月,之後又有個空降上司想搵自己友嚟做,我有進步都唔俾我留低要求我做多3個月走,但就換我過probation, 個3個月人工16000...唉...好挫敗
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞