做咗幾年HR,負責面試請人,互相分享。

1001 回覆
10 Like 438 Dislike
唔該哂師兄 希望有offer la
Good Luck!! 🤜🤛
點解一個junior post 都要3rd in in 埋line manager 究竟係有幾個candidate 決定唔到所以俾佢揀 定係個公司需要in 咁多轉 明明HR 又話唔使3rd in
其實可以照講去讀書,但你係未完成,定已經放棄咗?

如果一年無做嘢,都會想知道多啲依一年發生啲咩,又或者點解對上份工無做。

會建議CV依一年寫讀緊書~
😅😅😅😅😅

咁你3rounds見咗啲咩人?

有啲公司嘅Recruitment Process係咁。。。所以點解會拖咁長。。。。浪費晒啲時間。
1st in HR X2
2nd in HRX2 + account manager
3rd HR + Line Manager……
請問下ching, 如果一間公司未約interview, 又叫你填左職位申請表+相比hr先代表咩

利申:大公司+普通admin工

感謝
好大陣丈~~真係Junior Role。??。。啲HR都真係好忙。。。~~round round 都出現哈哈
大公司 sales role 自己本身做銀行都唔使見咁多round 我都覺得大陣丈要驚動到line manager 見我呢個junior 😂
如果有個靚女未fulfill到requirement ,另一個唔靚嘅但back ground啱哂要求 你會篩走邊個
如果無或未約interview就叫你填Application Form有啲奇怪呀~

當然我估計你有申請佢哋工作,佢哋先會聯絡你?
如果純粹睇requirement,當然揀唔靚嘅但back ground啱哂要求個一位
好嚴肅,好認真對每一個Candidate

好事😂
係apply左position, 第一個電話問下我details跟住比份cv呀head. 第二個電話就已經叫我填from+sd 相
但未約interview, 之前搵工都未試過咁
ching係咪係MNC做HR? 見你唔似港資HR
比賽同義工分開寫定一齊歸落eca?
介唔介意講下做邊行hr?
揀Fg睇咩多?gpa,邊間u,eca會點排?會唔會唔同行業個排位有分別?
唔請人
屌你
但你都填咗份Form?

Hmmm,流程上有啲奇怪。。~~

咁係Online Application,定佢哋email張Form俾你?
有做過中資,港資,同偽MNC(公司真係MNC哈哈)但喺香港做啲嘢好Local
你見咩工呀?
咩公司嚟
都可以寫晒喺ECA度呀~

做過啲好生活化嘅行業🤣

揀Fg睇咩多?

當然點都以公司嘅出發點去睇喇,因為有啲老闆(真係出糧嗰個一定有啲與眾不同嘅要求)

但純粹作為HR,會睇態度,presentable/communication,活生生嘅分享唔係虛嘅,如果有一啲課外,或者Intern/Part Time當然點都有少少Advantage。

唔同行業個排位,你指喺CV?
要留意返Annual Leave唔可以當通知期呀(勞工法例),除非公司同你傾好咗可以協議咁做~
Wts
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞