做咗幾年HR,負責面試請人,互相分享。

1001 回覆
10 Like 438 Dislike
份工成日都要ot不特止,仲要一個人做三個人野
所以上份工一共做得一年,而家搵工都唔係好有信心...一直都係做緊d兼職散工咁
Gap左一年先搵工要點解釋好
On9 hr收皮啦冗員部門,你閪知其他部門想要咩人做嘢咩,人哋平時工作做咩你都唔知呀
正仆街,拉低其他工种,减少自己行业罪恶咁
一坐低就話我好有經驗, 冇可能唔請, 隨時返得工😅態度好Aggressive and Over.
如果前前後後都做咗大約1年,對我嚟講已經唔係Probation問題。。~而係你間公司啲政策有啲奇怪~~

又或者咁講,你同唔同意被Extend Probation原因(上司覺得你能力未到)?
只可以講好多公司都係咁,但唔代表要認同~~
唔好無信心,反而你可以諗下自己過去依一年有咩得著~
你講得啱,如果唔去了解,真係唔會知~~有啲HR真係咁~~

但如果要知,其實可以同啲Dept Head傾想請啲咩type嘅人,了解工作內容~

希望多啲HR做好應有本份
拉低就唔係單方面一個工種嘅~

其實自己份工無用心做,求其做Suppose都會有罪惡感~
點睇 非三大 讀三大 master 洗底既人?
你當佢係大三grad 處理定當非三大?
點解要洗底?

如果一間公司係要請3大咁已經符合呀
因為我上份工性質比較特別,我唔方便透露,只可以話係大公司,工作範圍係做影片製作方面,又其實要做好多翻譯上面嘅野。老細其實想請個讀翻譯嘅,但我本科讀中文系,其實都有好俾心機去適應,希望想做到最好,又會自願ot, 亦都問下願意教我嘅同事之前點做,要留意咩野,但上司覺得我能力不足,無論係本身定後來空降果個上司都咁講。(佢帶入去做果個係浸大翻譯master,不過係我走咗3個月之後,佢做咗3個月都走咗唔做)

之後佢又話我唔同同事溝通,其實呢我想講係因為work from home囉,而且又話要人流分階,我地team人唔係同老細坐,我平時都有同同事傾下閒計,工作上各有各project做,所以都唔洗點協作咁,但因為太忙都無咩時間傾計..

其實又真係嘅,我本地野雞學院出身,幾努力都唔及一個master畢業嘅人...

我當然唔同意佢延長我試用期啦,因為人工多2000蚊...我懷疑個陣佢留多我3個月係申請咗保就業所以唔炒得。
我想問吓 我係Fg 返左份工一個月多少少 騎牛搵馬想轉
到時面試嗰陣應唔應該誠實講?定係繼續扮係fg未搵到工
要視乎你宜家做緊同嚟緊見有冇好大關係
多謝你分享

要Extend1個人Probation可以有好多原因🤷🏼‍♂️要Replace1個人都可以好多原因

係唔係學校背景就佢哋先知, 最重要係你pick up好返個心情搵Full Time

good Luck!
由intern 做到依家Ahro 位 一直做Recuritment
如果想跳出去做c&b/HRIS 會唔會收皮 人工大約會唔會比人壓好勁
Hello!

大概做咗幾耐Full Time recruitment?

如果單一 go for C&B / HRIS 都可以但你有equip到啲Payroll / HRIS skills and knowledge?
如果完全唔同行業, 大約做咗1個月都可以唔駛mentioned

fyi, 有消息指政府要求工作場所都要打針

今日新聞(i-cable)
上到間公司interview,再要填多一張application form。
張form本身有個位貼相。到底有幾多人真係會貼張證件相上去?
見一份工都貼一張證件相好貴呢。
大約3-4年 因為頭一年 好似part time 咁番 3-4days/per week,payroll 最近都叫做幫手做下表計下糧/假 但無話好深入到MPF,HRIS 直情唔熟但唔想個career 咁窄。
另外我包埋做員工活動event,我公司奇怪在炒人留人d工作係我條team,而做 payroll team就真係純payroll 無乜其他野學可言我到依家都理解唔到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞