做咗幾年HR,負責面試請人,互相分享。

1001 回覆
10 Like 438 Dislike
如果公司有Better Option咁唔只會有垃圾HR決定到。。。因為End User係個Line Manager。。。。
Hmm,當然要睇埋咩行業,但保守啲都嘗試10-15%

但又要睇埋你本身嘅人工
Linkedin好用呀

但又要去埋間公司請緊啲Junior role
hmmm,我諗基本Conversation係需要嘅

揀一個Candidate嘅決定好多因素。
係廢架啦 但都要準備嘛
切記convert咗個CV去PDF先好send出去。

簡單cv 定 有設計感,相信要睇返你申請咩職位,如果係Business啲,建議保守啲嘅Layout就足夠,但你係見Creative啲工作,可以有設計感!
哈哈我無耐無問依啲問題lor, 當然喇實會遇到嘅。

點解想轉工?
你決定Apply工嗰陣都要諗下點解想轉工(因為人工,工作地點,無發展空間,人事關係)你可以諗下點解先,因為都係一個好核心嘅原因令你點present點解想轉工呀

點解我要請你?
同一原理,點解你會申請依間公司嘅role先,因為間公司你鍾意?定工作內容好符合自己期望?

當你有依啲ideas呈現出嚟,到時好自然可以講到俾人聽
大約10年到,人工大約去到50K

都係一個普通Tomato做起
所以都會提自己要保持身體健康呀。。。

希望走嗰陣唔好太痛苦
哈哈,係唔係HR,負責Interview嗰啲人要問都會問。。~~
都喺嗰句喇,每個工種總有好同唔好,睇下大家遇到邊種
interview 問我平時中意做咩/有咩興趣
係咩意思? 條問題好似好無聊
有咩興趣同份工有咩關係?
讀完書出黎頭兩份工先有cover letter, 之後果d 全部都係agent 搵我走
禾比你多,我有20隻先會走
所以Cover Letter唔係必須~~
一份工作都會考慮埋嘅性格特質,Interviewer角度都要諗下同宜家條Team夾唔夾,又或者同公司想搵嘅人嘅Valuematch 唔match。

所以會問啲間接問題。
講堅嫁,我係咁計。。。。

我自己公司有double pay, 有bonus

如果我兩個月後走,當冇左兩個月糧,咁成年人工,都冇左成15%, 咁。。。如果係咁,轉黎做乜?
你可以話之後每個月都會多返。。。。但。。。如果又走。。。rm u...

如果可以,就梗係出晒先走,但出晒先走,人人都係咁,又唔知係咪果個價

所以,我自己就起碼廿隻先會走
唔識溝通盞搞冧條team
係咪講得進一步消息多數唔請
上星期五見左份工,
見完幾個鐘後,就發現jobsdb 再出過job ad (replace左舊果個,舊果個唔見左),
但今日睇ctgoodjob 就冇更新+連個job ad都冇埋
(個job ad上上星期出)

咁代表咩?係佢特登再出個job ad定買左package?

Thanks.
冇經驗做hra嗌16合理嗎?有文職經驗
都係呀,所以轉工嘅時間,機遇都好多因素,最緊要自己去判斷~~

因為最後for自己Own Good
真心好多職位都係海鮮價。。。。

當然睇下做緊咩工作,咩行業,咩公司。。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞