做咗幾年HR,負責面試請人,互相分享。

1001 回覆
10 Like 438 Dislike
其實如果想請你就自然會聯絡你... 唔請咪唔搵你咪係囉...
真係要又send email又打電話俾間公司HR去問咩?
係 試過俾人問 話做咁短時間
每個人期望都唔同, 咁send個Email/打個電話了解個進度or 結果都冇問題
咁你個Intern Period 係1個月嘛

同埋問好正常呀
我見嗰間係公司仔嚟嘅
佢就冇寫清楚返星期幾至星期幾 幾點
邊一日出糧
病假安排
又要求我帶電腦返公司

上面合約冇包括以上資料
其實仲可唔可以簽得?會唔會好蝕底

做business development 底薪15k ➕bonus最多去到20,000 你覺得值唔值得
垃圾
叫你screen人你鑊鑊都send d四眼廢柴比我哋把撚
做開果d出埋referral都被你screen走
你除咗識玩嘢仲識做d乜?
係呀,因為本身有個sales話辭職既,返埋最後兩個星期同我交接,但唔知乜事又話好後悔辭職,叫公司比佢留低,但我已經入左職

所以我個經理咪話咁我不如同個sales work as team,我back up佢,可以幫手見下客,但唔洗我跑數,如果有客落單就彈返比個sales搞

我咪直接問,咁我無佣金㗎喎,佢話係
點樣睇得出一個人係咪真係對份工有興趣
點樣係interview既時候睇得出人地想唔想請我
通常係咪過左application deadline先in 人?
雙向嘅
求職者可以reject offer
僱主一樣可以收番offer
就算簽埋約,試用期一樣可以短時間通知即炒
係仆街啲啫
正常大公司既話冇理由咁做壞自己個名 請人既application process都好長 除非內部突然有好大調動 先會迫不得已取消offer 否則呢個情況冇幾可會發生
我自己就唔係

利申:非hr
我以前in工既領悟係好多都冇路捉

但係如果個僱主係interview完問你最快幾時返工 就好大機會
我自己舊時咁耐都未試過收返個Offer。。。

Hmmm,好尷尬。。。

其實口頭accept 定email或者要以簽約為準,最後間公司last minute收返個offer都可以。。。。。打去勞工處有啲咩可以協助到都可以試下。。。~~

it sad to hear that ar...
嘩,咁份合約寫咗啲咩?有無寫要供MPF,Annual Leave等等?

會蝕底,或者我叫做唔透明/唔清晰。

間公司係做啲咩?
okie!
咁要同個HR好好溝通呀~~
Hmmm。。。可以咁㗎咩。。。咁有冇同你轉合約?

因為當時請你係Sales嘛~~
可以問下點解想申請份工?

可以問下關於間公司嘅背景,定位,競爭對手,同行業了解~~

當然係咪真都靠你去判斷
我自己覺得Interview就唔需要特別去睇對方係唔係想請你,無乜意思,反而盡自己能力去表達自己嘅想法。

interview從來都係50/50
都唔一定呀,如果真係好多Applications,其實唔會等到Deadline先開始約人Interview
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞