做咗幾年HR,負責面試請人,互相分享。

1001 回覆
10 Like 438 Dislike
想問下點解咁多工都中意搵獵頭公司放廣告(指緊junior,而唔係D高級野)
無回音嘅意思係未有結果?定唔得?
都唔一定
咁點先唔on9?
hmm 有啲Agency 會做Junior role, lump sum 細啲但量可能多, 密密做🤷🏼‍♂️
咁係唔係代表仲未Confirm 到?

hmmm, 但你自己都唔會無了期去等
但多數大公司請junior係咪都有budget 無乜調整空間?
正常每一個Role 都有Budget r

你interview嗰陣/ Application form 有冇mentioned Expected Salary ?
HR早就應該摺左recruitment 條team啦,依家咁多agency 搵佢地去scan cv, phone call candidate 揀岩再彈去line manager 仲efficiency 啦
In house hr 係應該專注返training , compensation, benefits 度,幫公司留多啲人才,搞好公司個reputation 咁先係hr 應該做既野,反而大部份hr 都只係focus 係請人度,都唔知做乜,浪費資源
無interview 亦無form填expected salary
因為係return offer
所以都有諗如果我反價 佢地會唔會對我印象差咗
Hmmm,各有各好喇~

自己請人會知道同容易啲想搵啲咩類型人,build culture都容易啲~

補充返,所以宜家好多公司請HR(TA),都會傾向請有做個Headhunt 經驗~~

搞好公司個reputation,都要睇下個老闆係唔係想,因為間公司衰嘅,out唔outsource都係無分別~
有Return Offer開心嘅,當然你都可以有禮貌問下薪金嗰度你自己有啲Expectation,至少你俾咗佢知你有依個諗法~

前提係有禮貌~
明白 thank you
我公司試過 department head連實際用家都扑鎚話呢個Ok

HR個department head死都反對
覺得可以今日下午打去問一問都 ok r
咁或者印證個HR Head 有Power make final decision, $2000係唔係一個理由, 當然可以🤷🏼‍♂️

但當然個Department Head 可以Say No .....

繼續見人🤷🏼‍♂️
喺政府工作裡面會唔會有啲咩Experience幫到你下一份工?

尤其Soft Skills
但demerit 有mentioned喺Transcript到?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞