做咗幾年HR,負責面試請人,互相分享。

1001 回覆
10 Like 438 Dislike
但都建議你盡快簽返,或者睇清楚份合約。。。
交數可能係嘅,但如果嗰份工你都有興趣,而佢哋安排到Interview,of course去見下~

啲年資好死嘅
Hmmm,咁成間公司有幾多人?

同埋佢依個位有無主要做啲咩?
真心我都覺得唔需要問Tips,唔好將好似返學考試心態Tip題咁去見工~

份工正正常常都可以係HR有份決定呀~
咁你搵一份工嘅原因只係睇Bonus同假期?

如果係嘅,咁有禮貌直接問都無問題。

唔駛扮㗎
希望你有機會接觸多啲HR
間公司話大約有百幾人,個職位主要負責文書嘢,計糧、mpf,同埋買文具揾維修嗰啲
Dept 分左三個細team
分別由兩個manager, 一個assistant manger lead
我就係個assistant manager, lead住兩個人, 條數都係最大, 個個對我同我條team 都高度讚揚
另外兩個manager 一個四十中, 樓下一直請不到人
另一個manager 三十左右
我就二十尾
一直做緊嘅野差唔多
我入黎半年就已經keep住呢個格局
直到一年半佢先肯升我
內心覺得勁唔fair
有冇咩原因點解咁唔fair ?

年資?performance?
有次個line manager串過屎
我自我介紹佢打斷
點樣得睇地回覆 點解上一份工唔做
如果簽左兩年約 兩年內走要賠錢 咁未過probation走係咪都要賠?
我自己都打算呢個星期即日通知走人 係咪收工講最好
Hmmmm,咁係唔係你自己想做嘅工作?
你宜家係AM定升咗你做Manager?

另外2位Manager喺間公司做咗幾耐?

你有無返你上司定HR關於Promotion嘅要求?或者timeline?
經常出現依啲人呀~~

平常心~
咁點解你上一份工無做?
請問係咩工作,兩年內走要賠錢?

你要睇返合約,Probation內走係點。。。。重點係你有無Probation?
或者Lunch後講都好
AM入職年半
準備升m
但其實頭半年我已經做緊m嘅野
(原本4條team, 隔離team m走左我take 左佢條team睇埋)
另一位m做左三年我估
另一個未夠一年

有問timeline,
但就係我入黎一年review 時先同我講一直想升
所以希望十月升我而中間呢段時間做觀察

衰在當初review 時我又唔敢直接話唔想等
結果一等等多五個月先有得升
想轉工加人工
唔係吖只係驚揾唔到工,咩都apply咗先
想問好耐 例如IT公司咁 HR又唔識IT既野
點樣判斷一個人啱唔啱呢份工
多唔多人做幾日就唔做
見工同whatsapp講明有bonus
但簽contract 完全無提過 bonus 眼字
算唔算伏左

PS 上司公司黎
hmmm

想借問聲你幾錢人工
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞