做咗幾年HR,負責面試請人,互相分享。

1001 回覆
10 Like 438 Dislike
大家搵工請人,Interview有咩經歷,歡迎交流分享!
就係你條仆街唔請我。
垃圾部門
其實多唔多accept offer 之後 再reject offer
你哋有咩感覺
部門話事
但你自己見成點呀?
咁你見咩職位?
普遍宜家Cover Letter真心唔重要,除非有啲公司你好有興趣但暫時見唔到有Opening,建議可以send Cover Letter等對方點解你咁有興趣,但記住唔好太長呀Cover Letter

*當然有啲公司依然要求Cover Letter咁繼續要send嘅
的確end up有啲Final decision係有End User決定。
最後問 「你有冇咩問題想問」
係例牌講吓定你哋expect真係要interviewee問問題
interview 最重要係咩
其實近依5年多咗Accept Offer 跟住Reject offer。

初初都唔理解,但會見到宜家真係多咗好多工揀,自己都係打工仔,所以都會明白。

但站喺公司角度,當然早啲通知我哋最好啦,咁我哋可以盡快搵Replacement

最緊要有講聲Reject Offer唔係失蹤咗就ok。
做緊邊行RECRUITMENT?
依你經驗,junior post 用咩途徑請咩人最有效?
其實係咪就咁sd cv就得
屌你老母
最後問 「你有冇咩問題想問」
係例牌講吓定你哋expect真係要interviewee問問題

其實如果真係無問題問,又唔好為問而問。

我自己無乜所謂,但如果有啲嘢想知,例如Team Szie,依個係New Headcount 定 Replacement我覺得可以問下,又可以問實際工作內容大概係點都可以。

大家都知道有時候啲招聘廣告好虛。
互相認識,互相了解。

因為一邊要請人,一邊要搵工,interview係一個好basic去了解下適唔適合~
宜家唔算做緊in house HR。。。反而做緊青少年職場教育工作。
準備畢業,點樣寫cv比較好
Junior Post 睇下你咩工種

但離唔開 Jobsdb, ctgood jobs, cpjobs / indeed

當然有啲工種係for一啲招聘平台~
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞