做咗幾年HR,負責面試請人,互相分享。

1001 回覆
10 Like 438 Dislike
真係冇hr經驗點入行?send咗好多都冇得in
如果個申請職位,需要send CV,當然要send喇!
每一個工種都會有垃圾,希望將來遇到好嘅HR。
辛苦嘅
主要寫返一啲個人資料
姓名,聯絡電話同Email

可以有3至4句嘅自我介紹,等對方一打開你份CV,可以知道你係大約一個咩人呀~

跟住係你嘅學歷,然後工作經驗(如有),跟住係學校活動或者課外活動(例如義工?)

最後可以寫語言,電腦知識,其他你嘅知識。

可以上班嘅日期同期望薪金

#AddOil Good Luck
你自己本身係咩Background 呀?

會建議你去讀返一個HR Certificate,或者Dilpoma
Hmm,會建議你去讀HKBU, HKUspace 會好啲
唔知市場價錢可以點寫expected salaries?上網搵大約幾錢?
如果參加咗一啲比賽但最後冇拎獎寫唔寫埋上去?
另外之前有參加過民主派政黨實習,如果有機會apply中資係咪唔寫上去好啲?
Thx
除左答問題之外會睇咩多 係interview 入面
上網/Google search下都可以搵到約數,仲有你自己都由個期望嘛~個Expect Salary可以寫range

如果參加個啲比賽係同你申請一啲職位有關都可以呀~

如果apply中資,都建議避免寫做過民主派政黨實習,好敏感。
相信會睇個Candidate嘅態度(有無禮貌),表達能力,溝通能力,回答技巧,同埋性格特質等等
經驗少對答好同經驗多但對答差 hr 角度會點揀人
垃圾HR
Line manager 表現positive
之後去到補資料
再之後話hold起我個offer
我都知有better option ge

Linkedin 最好用
衷心建議唔好翻中資
睇咩post
it寫code個d唔洗對答好 你寫得勁嘅 直程對答差都會請
你地prefer用word整嘅簡單cv 定有設計感咁排哂版嘅cv?
點解想轉工?

點解我要請你?

呢兩個問題應該點答先啱
因住收尾幾年呀
我會偏向揀經驗少對答好,當然仲會考慮埋態度喇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞