做咗幾年HR,負責面試請人,互相分享。

1001 回覆
10 Like 438 Dislike
早兩星期見左 line manager and Head
上星期仲收到HR電話 傾Offer 我要求加人工
等左幾日都仲話 Internal discussion 中
好驚到時話都係唔請我

u mean 中資公司?
壓完價未?
你意思係本身寫咗Expected Salary,但傾到Offer,你提出加多啲?
如果無乜立場,純粹搵一份而都啱自己嘅工作,可以嘗試做下中資公司
零售呀
係啦,我都唔係太明點解HR要壓價,啲錢又唔係HR。。講真壓價壓到超越自己bottom line,唔好accept。。。
點解interview fail唔通知人?
因為interview fail你唔通知人

所以reject offer 唔通知你
Hmm, 咁本身佢哋都想請你㗎嘛,所以如果最後offer唔到你expect嘅,佢都會照問你take唔take Offer
幾日都仲未有回音 問左HR都話仲傾緊
希望快啲有Offer Thanks
如果in完之後個人話:多謝你出席呢次既interview啊。咁意思係咪通常都無機會…….
如果interview嗰個Role Scale唔大,其實通知返唔太難。

宜家多咗啲公司會提及如果一個timeline無contact,就代表唔考慮呀。
Good Luck r!!
都唔一定嘅,有時候我哋去Interview有太多假設喇。

最重要係盡自己能力去見好份工。
Hr 只係聽order執行命令

16k ahro 啦
其實所有打工仔end up都係聽命令做嘢,只係命令當中有幾多係自己有份參與~
咁我都係hr

不過fg 小薯,人工真係好低
Marketing 仲高
只係乜人都可以做到HR。。所以好理解有啲人好憎HR。。~
頂L住,HR真心喺香港職場仲係好卑微。。~~
#Support
Fg岀黎做hr expect salary通常寫幾多
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞