做咗幾年HR,負責面試請人,互相分享。

1001 回覆
10 Like 438 Dislike
睇完樓主D回覆,你至多算係recruiter而唔係HR,你D回覆甚至令我覺得你令到D人更加覺得HR係垃圾
okie .....welcome welcome...
ok r no problem!🤞
有冇講咩原因呀
ok ok!
多謝你有睇啲回覆🤞
Performance concern,但我新入呢行做,無prior experience, 佢要我係10幾日內可以有能力接到上個月last day 走既同事既野
唔識present自己怪人。

JD會寫要求有邊啲skills,你唔識睇完執下自己份Cv先apply?

HR一年請幫咁多dept請人個HR洗唔洗咩都識晒,有line hiring manager問你technical野架啦(你有interview既話)。

搵工都未識就摺埋啦。

連登啲人咁反感HR,樓主咪袋錢入佢地袋啦。
too bad............

無嘢好講,如果喺試用期是但一方覺得唔適合。。。咁最理想係俾時間適應。。。
我覺得係因為我攞day off就咁係app直接request等佢批而唔係問過佢先request
所以而家請人嘅HR同行政HR會分開,尤其大公司

個candidate 熟個post 多過你都唔緊要,唔好質疑duties 同experience 上嘅嘢,呢啲留返俾line manager 做。最緊要係personality 同個HR認知嘅唔夾唔代表同個post 唔夾,呢樣嘢要好小心
新工做咗4個月多啲,發覺真係同直屬上司夾唔到⋯諗住開始搵定下份,依4個月應唔應該寫落CV(會check到記錄)?定係唔寫到時interview再輕輕講講?

Interview比人問起有咩建議可以點答?
如果jd 既job nature同埋interview果陣講既野同事實不符,果d candidate join左後多數會好快走?
Btw,依d課不對板既情況多嗎?
hmmmm that's possible tooo..~~too bad ar
你可以搵下一啲Co Working space佢哋有啲Hourly Rate Charge嘅房呀~
Hmm,會建議填嘅(當然你都要考慮嚟緊都係做同一個行業?)定唔同~

因為你搵得工都要時間又要通知期,都可能做到半年?

除咗同直屬上司唔夾,仲有無其他問題?
都會經常出現呀。。。。。但依家透明做高咗好多,所以都希望減少課不對板

所以Interview過程雙方都唔好呃嚟呃去~~
全公司做撚垃圾既部門
1。轉行>同一行

2。我預等3月出完bonus市場想流動可能會大啲,我諗都要4、5月先真係多opening ,但依家已經做到無引想裸辭再搵工算

3。觀點與角度問題(例如報告上字眼的表達、上司要求的必要性、緊急程度),自己都有反思過自己有地方可以做好啲;不過first impression好緊要,做差個頭個印象唔林好都好難做落去。有啲野見工個一個鐘根本大家都摸唔清工作方式,HR其實更加應該係作為中間既角色講講上司/team做野style係點,等candidate都有個底。不過都係個句,3年都已經走3,4個人,turnover咁高HR真係要正視,請人都係成本。

Btw 對裸辭candidate有咩意見
有啲公司真係嘅
thanks for sharing ah~~

都認同HR可以做多啲,但End Up都rely個Dept Head其實想要啲咩人。

如果一個Dept短時間內走好多人,當然Dept應該有啲問題,但HR有無能力處理到,好dependsHR個Power喺間公司~

裸辭冇特別concern,尤其依2年,個Job market變得好快,所以裸辭,搵工期間,有時間咪進修下,equip好自己~
點解態度咁西 唔識都要係咁問
因為嗰啲係唔好嘅HR
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞