做咗幾年HR,負責面試請人,互相分享。

1001 回覆
10 Like 438 Dislike
其實人品你地會唔會睇
想問可以揾到幾多
相信係遞交完成
我諗都會考慮,請一個人都會了解個Candidate性格特質~
咁要諗下點解想轉行?

同埋人工未必睇短線,如果轉左係你鍾意,你會做得好,咁有機會人工追返?
如果Fresh Graduate,相信都有 13-16K la~
自己可以嘗試去判斷,等大約2星期都應該Make Ssense
你可以Interview問下大約等幾耐,或者想依個人可以幾時返到工?
係咪點都唔好簽咗約先reject offer
accept offer到簽約有無話通常隔幾幾耐(定其實佢開offer個刻已經會prep好contract)
如果Internal Transfer唔駛Cover Letter?

公司有system俾同事內部申請?

有無過流程係點?
當然可以嘅話Reject offer感覺上好過Accept Offer之後先Reject。

accept offer到簽約時間好睇每間公司個準備流程呀,有啲公司會安排返工第一日先簽呀~
因為會拎新offer同宜家公司傾下
所以諗緊accept咗先 但之後再reject又好似好衰
大公司請fresh grad會唔會真係睇cover letter
咁你本身係想留喺宜家間公司?

但要小心衡量拎個Offer同宜家公司傾。。。唔好俾人感覺係威脅呀
Hmmm都會睇返間公司嘅Application Requirement有無需要提供Cover letter。。

Hmm如果真係大公司(MNC個啲),相信真係會睇。
宜家公司前景好啲
同好肯定留係呢間公司係仲有好多已知嘅機會 (同事都話我個心係想留 我都覺係...)
原本講咗1月有得升 不過未知加幾多 所以應該唔會當威脅掛
只係想accept定留條後路
Ok!

Good Luck ar!
如果hr 唔出工作證明,應該點證明有工作?
同預期爭一k 企硬叫價會唔會好博?你地係簡定左個人再試下有無得壓 定睇下邊個肯低就簡果個大公司既話
屌你老母
依家 IT fresh grad 係咪有2萬以上
但宜家係同第二個老世傾,似係another interview,都頭痕
人工budget應該係每個部門一舊,家下我in同公司另一個部門
因為工作證明唔係一定要出

你可以用糧單或者僱傭合約都係一個證明~
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞