做咗幾年HR,負責面試請人,互相分享。

1001 回覆
10 Like 438 Dislike
Always treat it as 50/50!
HR普遍會知邊個高層同邊個有關係個D?
上司係唔洗用說話口舌去展示佢嘅侮辱對人對行業不尊重咖(當然通常上司本身都係香港打工仔老屎忽港豬一層,夾雜啲廢中八公八婆西性格真係一流),佢地用權力行為同做法加上啲仆街態度就可以。簡單啲嚟講,啲不合理不公平,完全同道理同common sense隔絕嘅嘢,係搞彎哂整個環境。而香港每個打工仔都好努力去維持咁嘅環境嘅保守程度同穩定。

Btw係咪我過份灰機

【急!!!!求關注】 社福解密NGO secret page 嘅admin del左page!!!!
https://lih.kg/2741980
轉工
Expected salary 加幅幾多好?
會計
叫人一分鐘介紹自己多數想聽啲咩
啱啱完咗3rd round interview,大公司
頭兩round都係好chur好多野問
反而最後見team head就問下我有咩興趣嗰啲,勁輕鬆,最尾我問就講咗十零分鐘team culture
會唔會係用嚟湊人數一定要有幾多人in 到第三輪太輕鬆好不安
hmmm都唔一定, 除非Head of HR有講, 或者靠估😅一啲recruitment流程唔同, 自己都會留意會唔會有啲關係🙏
咁真係代表佢哋冇夾過😅

hmmm如果有Offer, 記住了解清楚呀
hmmm某程度係現實同事實, 但唔代表要認同

如果自己將來成為上司, 自己會點啲同事
hmmm都要睇下咩Grade同行業, 公司size...
你自己多數或者準備講啲咩?
😅😅😅😅問係唔係湊人數有啲唔Approiate..

anyways, Good Luck!
呢個諗法片面睇好睇啱,但係謬誤嚟,而呢個謬誤如果每個人都唔細心去諗返,其實係環境惡性循環嘅根源。
實際環境可以係艱難,但當一件事或一個環節,要去到荒謬不合理,個過程係唔同程度係兩回事嚟。
唔係問佢呀 我自己係到心諗咋我淨係問咗team culture

不過今日收到feedback啦去下個stage純粹我自己好奇會唔會去到third round都仲要特登搵啲人湊人數
你有無啲咩行業有興趣呀?

會唔會考慮MT Program?

如果純粹好Genral一個HR Role,junior level,相信係HR Assistant / Clerk / Assistant HR Officer

人工你自己有無諗法呀?

加油呀!
認同只會變成惡性循環

而本身就係艱難,但唔代表要隨波逐流,有自己嘅想法同表達能力。
Congrats!!

aiya!
專心prepare好個Interview仲好喇~~

唔好理嗰啲你控制唔到嘅嘢

Add oil!!
Hmmm,如果有禮貌去問,又唔會覺得扣分呀

反而可能俾對方覺得你有心去準備呀

Add Oil and Good Luck!
【心理健康 勿亂咁對號入座過度猜測 睇清楚個Post嘅時間日期先 而呢類事嘅普遍性係存在嘅】
兩個性別Gender都有同類嘅事發生係苦主佢地身上,聽返嚟嘅都唔止有幾單,而觀察所得屬於女性嘅苦主態度有時會比較迴避亦冇見到有出Post講過,所以唔係太清楚同類事嘅真確性同程度,但肯定嘅係受職場嘅阻撓係有。

呢排身體有啲攰需要少少時間俾自己,但希望大家可以自行判斷

重點
https://www.instagram.com/p/CF9uRDFDirf/?utm_medium=copy_link

《性/別平等深思:男生遇上性暴力 之父權喺呢度》
#whyididntreport
首先,多謝WoW Fd 俾我登出作為性教育教材。

👦🏻你好,我是位男生👦🏻

有些遭遇發生在數月之前,事過境遷,但還想請教一下。通常大眾認知和關注的有關性騷擾話題都是發生在女性身上的。而工作上是體力操作有關的,須要和拍當協作,而工作環境裡除了我,基本上全部都是年紀相距甚遠的女性呀姐。關於身體接觸的性騷擾也發生在我身上,而當時我有即時大聲說話,以表達這種動作和部位是「禁區」,我也有向其他同事和其他職級的同事暗示表達「有這種事情」出現。而這種情況不只出現一次,而每次都是以「擦邊球」的方式犯禁。

但事情環境是非常無奈的,因為工作環境實在太多不明文的東西只能成為一份子,如果直接向上司表達事情,會各打五十大板,或是相勸淡化了事。我有向一些社工表達關於我工作上出現了「工作應有範圍」以外的事況,而這種東西絕不牽涉到我的工作態度、專業和誠意所致。如果牽涉到任何專業操守的問題,上級必須定當跟從指引即時直接指出,在每天例會上也可以眾同事面前當面查問。而工作上我是謹守和謹慎的,沒有犯過我沒有注意到的東西而被查問。
因為負責的社工並不是處理這方面專業範疇的社工,也並非同一部門場景工作,也非職級上可處理得到的。簡單啲來說,大家都驚「個位唔穩」「被炒」,更何況他是確保單位內沒有「事情發生」。結果,該社工只懂開始數碼暴龍,「嘗試」在維穩人眾多的網絡上「查吓究竟發生過啲咩」。但現時為止,我是受害人,我更被打五十大板。

我工作地方,無人代我出聲,也無人有意圖替我做評判呢...career path理由又唔想去到平機會.......我都諗緊行業裡面點樣可以灌輸一啲呢方面嘅嘢

❓香港在處理男性被騷擾的情況且多嗎?
❓如果打工仔擔心要搵食驚會被炒這種因素,好像似乎沒什麼可以做呢。
❓另外想請教一下,這些事情跟社會環境生活習慣性別的思維模式有關嗎,特別是在現代的香港和華人傳統裡。

👩🏻‍🎤Miss WoW 小想法:
多謝你嘅DM ,首先睇到你遭遇嘅事情如果我係你都好無奈又無助,處於一個咁嘅職場權力環境,上面多一事不如少一事、或者根本無知識awareness 處理。

你嘅經歷絕對一個值得大家討論嘅現象,老實講在結構上嘅法例政策及服務,因歷史事件及在父權下都係女性為victim 為主流,性暴力嘅支援都係以支援女性為主(同時假定左男性係侵犯人)

男性嘅性暴力受害人,從數據 來講真係唔係多,我覺得有兩個大原因:
1️⃣父權社會下性意識上男性好少當呢類行為係「性侵犯/性騷擾」因為「男人老狗唔會有咩蝕底」。Miss WoW 好喜歡我偶像 台灣國立中央大學性/別研究室召集人 何春蕤老師對父權與性解放嘅解讀。在父權社會,「男賺女蝕邏輯」是情慾權力關係嘅最大機制。
「不管進行觀看嘅係男定女,值得被觀看嘅只有女」
「男人看到女體係賺,被女人看到身體都係賺」
「女人身體被看到係蝕,如果自己看到男人身體都係蝕」
雖然,隨住社會改變,都多左好多女性觀看男體,不少自信女生自己身體被看到也不覺蝕;但在對男生嘅情慾解讀,我覺得有些邏輯仍然係合適用作解讀。根據何老師提出嘅「賺蝕邏輯」男人摸到女人係賺,俾女人摸都係賺!咁荀仲叫性侵?(好奇大家會唔會話:(侵犯嘅女生)人靚咪性高潮,人醜咪性騷擾?😎🚬)

2️⃣另外,都唔好話遇到侵犯/暴力,因為普遍男性都教育成要「剛陽」「堅強」「流血不流淚」「有咩一個頂」嘅「雄斗斗」男子氣概。對於「問題」,男性多數都唔會「求助」或 「根本唔會有問題」......
男性對於「求助」都不太comfortable ,因為一來:「男人要人幫唔係男人」,「求助」有損男子氣概,仲要「俾人性侵」?「咁大個男人俾人性侵保護唔到自己?」 講出來俾人笑足一世!
二來:社會服務都係以「女性服務提供者主導」未必讓男性感到被明白。

👩🏻‍🎤父權傷害每一人:
在父權社會,除左社會意識形態普遍都係只係覺「只有女性才會被騷擾」對於男性處境awareness 非常低; 另一方面強調男性霸權(hegemonic masculinities ),要求男性要達到「最強男性條件」(真正達標嘅人數係極少數,條件往往係有錢、異性戀、強捍、進取、有鬥心、掠奪性、白種人...etc),否則,就係「次一等男人」「邊緣男人」甚至「唔係男人」(如男同志),所以當一個男性被女性(一般被視為次等客體)去侵犯,呢種「弱者行為」帶來「恥辱」往往多過同理,男性未講出來已自我批判左先;Miss WoW 工作機構裡都有男性因為家暴性暴力來搵我地幫手,但佢地搵嘅時候往往都係好後期。呢位WoW Fd 會同社工講已經係好重要嘅一步,可惜嘅係社工可能(1)冇意識 (2)唔識處理(3)唔想處理(多一輸不如少一事唔好攪咁多野唔好攪到我)關於hegemonic masculinities ,@genderholic 好似都有個post 有講,可以去睇睇學術上係點講。
(下post 講有咩可以做)
#性治療師 #性教育 #性暴力 #性騷擾 #父權 #男性受害#性別
Interview聽到咩答案會impress到你/有深刻印象?
有冇例子?
有d同事每隔1年轉1次工,幾年係咁轉但都請,通常in HR果時會講d咩而你地又buy?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞