做咗幾年HR,負責面試請人,互相分享。

1001 回覆
10 Like 438 Dislike
應該過幾多日打去問hr
無知一問 點解唔好喺勞工處搵工
想問下如果唔肯定請唔請其實打去問HR有冇影響?
請佢就自然搵你, 唔請其實你打去問都冇用係咪?
想問其實間間公司出offer時係咪一定會講低啲個人工 預咗個candidate同你傾?
可以聽日打去問下,了解下個進度,亦都可以俾佢知道你好有興趣呀
見咗幾耐?
得罪啲講,勞工處啲Jobs Post比較弱,但當然視乎搵啲咩工~~

但你自己想唔想做室內設計??

你可以搵啲義工團體到做呀或者NGO?
上星期五見
唔會影響呀

如果你對份工好有興趣,可以打去禮貌問下。

起碼你可以早啲有機會知道自己有無機~
可以聽日打去問下
都唔一定嘅,其實好睇公司作風。

我舊時做其中一間公司會俾多過Candidate expected salary如果真係適合。

因為理論上預咗budget去請人㗎嘛~
HR唔識in人。

Git唔識,TensorFlow係乜又唔識,PyTorch又唔識,OpenCV又唔識。

HR都至少google search下,知道係乜黎先啦。屌
所以HR多數Interview主要係去了解個Candidate性格,態度,對公司一啲認識~

去到好Technical,應該交俾User Department問如果適合~

當然HR請咩人,都要自己做足功課,基本嘅。
當CV 係send去HR喎

第一層就係HR screening,連technical terms都唔識,點screen人呀?
唔該你先! 我想問下通常等幾耐先會通知
咁有JD㗎嘛。。。~同埋HR Suppose知道User Department大約要啲咩人。。。
你面試嗰陣有無講過RMT個Role幾時要On Board?
是咁的 早排有agent搵我見工 話份工大概俾到22k
咁我去interview時佢問我而家搵幾多 我就話22-24左右啦因為我有allowance所以每個月唔同
最後佢俾offer時出25k

因為我而家間公司做得唔開心 所以就算平手走都肯
見佢都出多過agent 講嘅數就take咗

事後諗返其實佢會唔會再預我叫高啲...

同埋想問你地HR請agent 幫你搵人時,係咪都會brief佢地你個budget 幾多等等?
冇呀 我second in個陣同我講話 月尾會有一個半月training
之後就安排我見bm
咁都not bad呀個Offer! Congrats!!

一定要brief個Agent,會大約Package,人工幾多,team culture,公司發展會講晒俾Agent聽呀~
如果月尾開始上Training,相信都會喺今或者下個禮拜confirm offer喇,因為都要make sure啲人會accept offer,要啲時間走盞呀
Thank you
因為真係好想走 明明之前覺得平手走都無所謂
但收到offer時又諗點解唔叫高啲

咁即係agent一開始同我講22k係真係佢地本身嘅budget嚟?

咁其實我應該要開心先係
或者係佢哋可以Afford 到Budget之內

add oil r !
讀書讀左一年停左
咁當一年空窗期定係面試講話讀書唔成
HR對空窗期有咩睇法
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞