做咗幾年HR,負責面試請人,互相分享。

1001 回覆
10 Like 438 Dislike
Hmmmm,答唔到你係唔係唔Fair,因為你已經有個判斷。

反而你可以諗下依間公司值唔值得繼續put Effort,定係因為唔fair,不如做多一段時間就resign?
都可以直接講因為薪金嗰方面呀~

都係如實咁講~
咁你要考慮清楚啦。。。~~

唔好為做而做呀~
從人性化角度去講,我哋請一個人唔係淨係睇佢係唔係有個啲Hard/Technical Skill&Knowledge,仲有性格,同公司Value/Corporate Culture 相唔相近 or 認唔認同。

HR主要會問啲Soft Skills Set問題

Thanks!
舊時經歷過,有同事食完個Lunch無再返工添haha
咁要盡快問清楚呀。。。。如果Bonus係吸引到你加入嘅條件。。。。。

上市公司都係形式嚟嘅姐。。。
我宜家無做Full Time呀,所以好唔穩定。~
都唔出奇呀~

可能想Verbally再confirm

50/50心態去面對!
多唔多人咁做,最近返左份工幾日想quit
多唔多答唔到你呀~

如果你衡量過,發覺真係唔適合,當然早啲走啦~
如果離職點樣做到件事無咁柒
多謝你嘅意見一路答你,我都有咗答案
純粹講辭職就Ok
面對面見工可唔可以問對方介唔介意除口罩進行面試?
Digital marketing
想問 cv 寫左expected salary interview 個陣佢就壓價 我答左bottom line 但宜家諗諗下又想改 好唔好開聲?
都係一種過程嚟嘅,當然你要俾一個Timeline自己,無了期喺度等
Hmmm。。可以問,當然要睇返你公司有無Policy,但對方唔太願意都Make Sense,至少你可以要求除一除面罩對HKID~~
睇番公司個運作,理論上請一個人已經預咗個Budget,如果間公司一早知道你嘅Expect Salary,最後Make Offer先壓你價。。。。其實依份工值唔值得你去做。。~
Market好多 Digital Marketing role ar~
緊係開聲啦,你講緊Bottom Line係你都ok定唔ok 呀?
Submission status completed代表咩意思?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞