做咗幾年HR,負責面試請人,互相分享。

1001 回覆
10 Like 438 Dislike
理論上應該無問題,但每間公司confirm請人流程都唔同,所以都係正常。
都唔一定要貼嘅,但當然如果約你之前同你講咗要帶相片,最好要帶啦~
想請教一下,
返緊呢間公司每月既例假係8日,公司係跟勞工假

想問下一月份公司會唔會比勞工假期我放 ? 咁就8+1 9日Day off 。
Recruitment負責做留人/Exit Interview都正常嘅,咁有啲公司係Payroll負責Exit Interview因為會講埋Final Payment啲Items

MPF唔太難理解嘅,都係跟MPFA個法例,至於HRIS,間間公司用嘅System都會唔同,所以如果宜家間公司有嘅,可以嘗試睇下點運作。

覺得你可以Apply啲All Around Role
好少喺employment contract到註明人工幾時Review一次,公司Handbook可能會。
Hello~

Hmmm你大約做咗幾多份Full Time?每份都係1年2個月?

Jump唔Jumpy都會好睇你係邊個行業,其實都係講緊Supply同Demand~

如果你已經轉個好幾次,其實同Jumpy無咩關係
會唔會喺公司無咩發揮機會?

從來對人嘅工作都係吃力同會好灰

try best
當然一定有喇~ Jan 1, 2022 法定假日

例假(休息日) 8日 + Jan 1 2022 1日 = 9日

如果僱主要求僱員在法定假日工作,須作出以下的安排:
Take a look Page 2
https://www.labour.gov.hk/tc/public/pdf/wcp/ConciseGuide/04.pdf
Hmmm可以直接講工作內容同預計發展唔太理想~

所以都想快啲轉搵環境
試用期內都有?
可以係無薪如果喺試用期內,但一定要放。

因為係法例
Thanks
想請教一下,如果一個人有野被公司查緊,但其實冇證冇據,未有result。而呢個人即時resign,賠錢即走,唔係比人terminate contract,係咪都唔會影響到退休金?
唔該晒
Resign 仲有退休金?
當提早退休得唔得唔熟雇傭條例
唔得吖
如果簡單啲講,你可以睇返如果自己辭職,退休金係點安排。

你係講緊ORSO定MPF?定係你公司有其他退休金俾你?
你好,
12月28岩岩入職 12月31號編左我放假
想問下12月31號同公司講Resign 係唔係1/1就已經唔洗番工?
如果hra有written test 多數考咩?
份合約上寫:試用期的第一個月內,雙方須給予對方1天預先通知或代通知金

想問下28/12入職,可唔可以1/1返到公司講唔做,即時走可唔可以?
年頭會唔會多啲工揾
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞