做咗幾年HR,負責面試請人,互相分享。

1001 回覆
10 Like 438 Dislike
轉工仲想加人工
想問下做咩份份都會問上一份幾多人工?
都冇咩參考價值
又唔一定呀~
請問係咩工種/行業?
填last salary,你喺講緊喺你自己CV定Application Form?
5-10%?

講緊Title同工作內容都係一樣?純粹轉工?
如果同類型工作當然有參考價值,跟唔跟另一件事~~
其實可以好闊,你宜家大約幾多人工?
但你去見工嗰陣都有填到而家份工(只係做左3個月)
Hmmmm,你有寫Expected Salary,最重要佢哋俾唔俾唔到~

而Reference Check嗰度,當然可以如果有Offer,可以主動講聲~

聽你咁講,好似你Apply咗2個月後佢哋先約你Interview?
I guess around 15K-20K?

太虛,好難講到
In完(講明得1 round) 如果請, 通常等幾耐先會有通知?

應唔應該主動send email比HR問結果?(假設已經send左thank you email)
初步拎咗人工嘅意思係?

Hmmm,記住未有Offer同未有講唔Consider,其實都係看待為 50/50
保守啲2個星期內都應該make到decision~~

可以interview完後一星期Email/Call了解下進度/結果~~
Good Luck ar~
平時都多candidate會咁樣做 追問你地結果?
岩岩有份工前後見左3次 HK HR/ HK CEO / HQ Senior Management,見工正正常常,隔左幾日日send 個email 比hr問情況,覆都唔覆,其實唔請唔緊要,係咪簡單一個email都唔想覆
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞