遊戲台,不如整返個分享好Game嘅Post

1001 回覆
837 Like 3 Dislike
Broforce

前言:

橫向動作、爽快、屠殺、幽默、英雄主義、可以多人合作又有一定嘅難度,呢幾個要素除咗好適合形容越南大戰之外,同樣地都係Broforce嘅特色。

而家好多遊戲會將爽快同困難變成二元對立。即係一隻難玩嘅遊戲會要求玩家小心行事,令遊戲節奏變慢搞到玩家冇咗份快感。但玩法似經典作品嘅Broforce就不斷有大屠殺、爆炸場面去刺激玩家嘅神經,但由於每條命只能夠承受一擊,所以小小失誤會都足以致命。呢種命懸一線嘅遊戲,好適合鍾意殺戮但又想接受挑戰嘅玩家。

玩法:

遊戲玩法非常明瞭,殺。玩家可以操控唔同嘅角色,而佢哋會有各式各樣嘅技能。但都不外乎係普通攻擊、特殊攻擊同近戰攻擊。靠呢三招,再配合場入面嘅油桶、石油氣罐,玩家就可以一直殺落去。當然某啲關亦會有大佬打,俾啲唔同嘅難題玩家。

而闖關嘅途中玩家會不時見到有啲人質。呢啲人質唔係救完加吓分就算,佢哋其實係可用角色。玩家每救一位,就相當於加多條命,並會即時轉換角色。講到呢到,終於進入Brofroce嘅核心,就係「Bro」。

英雄:

呢隻遊戲嘅角色都係改編自出名嘅電影人物,例如:Rambo、007嘅James Bond、黑超特警組嘅J等等。當然遊戲有幫佢哋進行適當改造,例如個名都一定會改到包含「Bro」呢個字,但技能、造型大致都係跟返佢嘅原型。

所以,各個「Bro」嘅技能都非常獨特,就算係普通攻擊都會有完全唔同嘅模式——可以係拳打腳踼、刀、炸彈、火槍、機關槍⋯⋯不能盡錄。而特殊攻擊更加啜核,好多都係嗰隻人物嘅招牌絕技。

Broforce有個聰明嘅設計去逼使玩家嘗試每隻人物:玩家冇得自行選擇英雄,只有以下情況先會轉到角色:開始新關、救人質同死。

而呢啲轉換係完全隨機,玩家永遠唔知下隻會用咩人物,令到大家唔能夠用死某啲角色。所以每次換人係充滿期待同緊張,如果抽中自己鍾意嘅角色只能夠用技術延長佢嘅壽命。而由於角色係要透過救人質嚟獲得,所以就算玩家用得幾好,見到有監牢都係會忍唔住救人而被逼轉角色。

唔能夠隨便換人令玩家更加重視、了解每隻角色。唔怕浪費設計者嘅心思之餘,仲可以令遊戲更加耐玩。

總結:

其實Broforce喺各方面都唔係咩新鮮嘅嘢,甚至畫質都不及經典遊戲越南大戰。但佢就憑有趣嘅角色再加特別嘅揀人機制增加咗玩家收集英雄嘅欲望。

玩家不知不覺就會上癮,每次解到新嘅人物嗰種無比嘅興奮,會好想試吓隻人有幾勁、啲技能有咩特別等等。又或者簡簡單單,估吓啲角色究竟源自邊部作品都已經係一大樂趣

平台:PS4 Windows Linux macOS

圖片: google
資料:個人鳩UP

Broforce同幾個fd打好玩 炸哂d路唔比人行

呢隻有興趣,可惜ps+送個陣未買機
唯有等特價睇下有冇
頭先係youtube見到有人介紹呢隻怪作。諗返起初初玩indie game個時呢隻係其中一隻。某程度上呢隻個combat system神過deus ex。遲下補文。

https://www.youtube.com/watch?v=AScCVzENcjs

我睇過佢啲gameplay唔太明做緊咩
RiME

呢隻個樣勁靚仔 但純玩靚畫靚聲嘅話真係失望咗少少
Broforce

唯有等特價睇下有冇

可惜 ps plus都幾用心 送啲game都唔差
留名
Broforce

唯有等特價睇下有冇

啱呀
Everybody's gone to rapture

今個月送嘅telltale walking dead都係必玩嘅game
Broforce

唯有等特價睇下有冇

啱呀
Everybody's gone to rapture

今個月送嘅telltale walking dead都係必玩嘅game

仲有gone home
唔見有人介紹恐怖驚
Amnesia: The Dark Descent

背景
此遊戲由恐怖生存遊戲開發商Frictional Games獨立開發,採用自家HPL Engine 2作為遊戲引擎,容許玩家以物理方式去進行解謎同較精密既操作(開門)。值得一提係本作係俾resident evil 啓發,不過遊戲目標係同參考silent hill既前作Penumbra一樣,可以話係想將兩隻經典恐怖遊戲合二為一。
故事主要圍繞住失憶男主角,喺Brennenburg城堡大廳醒返,淨係記得自己個名同俾人追殺緊。簡單黎講,呢隻係一隻第一身恐怖逃出遊戲。

玩法
可能失憶或者主角係怕黑,如果長時間係黑暗之中,畫面會搖晃同出現幻覺(好似係),所以玩家要避免長時間處於黑暗中,得閒就要搵光回一回stamina(唔識譯 )。
而由於主角太垃圾,所以玩家全程只可以跑、走同匿埋,如果你stamina 太低,怪獸會更加容易同你打招呼;而如果你閂門同達哥一樣中意一野轟落去,咁啲怪都係會搵上門,所以你要時刻注意自己動作。
另外透過探索,你會搵到好多日記,幫你了解自己,如果想知道成件事來龍去脈不妨一看,不過你要有一定基本英文閱讀能力(中四程度應該睇得明大部份)。

評語
無論係遊戲氣氛營造抑或係故事都可以講係一流水平,玩家好容易會自己嚇自己,有啲遺憾就係要睇太多文件去了解故事,雖然遊戲當中主角記憶都會慢慢返黎,但對於想透析故事既玩家仍然需要睇大量文字。不過即使唔睇文件,本作依然優勝於大部份所謂「恐怖遊戲」,絕非一味靠彈跳驚嚇或借續集名義既垃圾可比擬。

平台
steam on linux / windows / PS4

資料來源
圖: Google
內容: wiki + 個人鳩up
頭先係youtube見到有人介紹呢隻怪作。諗返起初初玩indie game個時呢隻係其中一隻。某程度上呢隻個combat system神過deus ex。遲下補文。

https://www.youtube.com/watch?v=AScCVzENcjs

我睇過佢啲gameplay唔太明做緊咩

個故事其實真係好怪同埋好亂,不過只要明個combat system就會好正。例如可以分身,用刀擋子彈,甚至整到人自爆。
推下先
到底係推介好game定伏驚
Search左幾隻呢度d人推介既驚
原來都係終極大伏驚黎

No man sky都算
起碼都知伏
其他伏驚唔好亂講啦
原來都係終極大伏驚黎

起碼都知伏
其他伏驚唔好亂講啦

比如邊隻
原來都係終極大伏驚黎

起碼都知伏
其他伏驚唔好亂講啦

比如邊隻

戴個頭盔講 game伏唔伏 睇你鍾意玩咩
但我覺得巴打們介紹嘅大部分已經係indie界大路嘢嚟好保守 都冇咩太重口味嘅嘢

巴打鍾意玩咩game睇吓各位有冇啲好嘢推介俾你啦
癡線titansouls難玩到on9

其實有時玩唔掂 只要鳩玩就得 認真
巴打點睇oxygen not included?

見到上面巴打介紹過我都有興趣試
繼續推介eso
原來都係終極大伏驚黎

起碼都知伏
其他伏驚唔好亂講啦

原來都係終極大伏驚黎

起碼都知伏
其他伏驚唔好亂講啦

比如邊隻

但我覺得巴打們介紹嘅大部分已經係indie界大路嘢嚟好保守 都冇咩太重口味嘅嘢

都岩既 個人口味唔同
鍾意d對劇情比較注重既rpg
例如 last of us 個類
刺客教條都唔錯
大概鍾意玩呢類
原來都係終極大伏驚黎

起碼都知伏
其他伏驚唔好亂講啦

比如邊隻

都岩既 個人口味唔同
鍾意d對劇情比較注重既rpg
例如 last of us 個類
刺客教條都唔錯
大概鍾意玩呢類

上面好多隻都好注重劇情喎 (唔包解謎GAME)
你不如講下邊隻係伏GAME
認真一問大家
你地會唔會睇人玩indie gamr
因為我都係睇完外國玩我先有時買返黎自己玩
而家都有自己錄indie game放上youtube 但香港你唔share出去幾乎無人會搵黎睇
認真一問大家
而家都有自己錄indie game放上youtube 但香港你唔share出去幾乎無人會搵黎睇

我fellow果D有D係專玩indie嘅channel 仔
認真一問大家

我fellow果D有D係專玩indie嘅channel 仔

你介唔介意我pm我channel比你睇下
不過我都係會好似鬼佬咁有cam 一路玩一路講野 係無鬼佬咁搞鬼 仲練緊
但indie game有好多都好正但無人睇變左自己玩就無錄
早排見ori會出續集就買左但未玩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞