遊戲台,不如整返個分享好Game嘅Post

1001 回覆
837 Like 3 Dislike
Momentum valley 出左2

monument
你搞到我又想回巢喇 等佢patch 返嚟睇睇先

醒起上個月reddit有個GW2 post, 搵左勁耐
https://redd.it/6a777t
[舊GAME分享]
上古卷軸3 : 晨風

上古卷軸系列一直係歐美RPG龍頭大哥黎, 甚至可以話係歐美最佳嘅RPG, 擁有能同魔獸世界睇齊嘅龐大世界觀, 相對黎講比巫師系列有更大自由度。大家熟悉嘅Skyrim係主線系列第5作, 而晨風係第3代,發生係SKYRIM故事前嘅200幾年前。最近上古卷軸ONLINE亦進行左晨風改版, 開放嘅正正係3代故事嘅舞台,Vvardenfall島

玩法特色我唔多講, 非常非常之傳統嘅OPENWORLD RPG遊戲,你要做嘅野就係從一個被釋放嘅囚犯,依照預言中記載,成為黑精靈/丹莫 傳說中轉世歸來嘅英雄王Nerevarine 拯救呢片土地。

我反而想講下3代相比5代嘅優缺點

優點:
故事劇情更加緊湊同有趣
有更多不同嘅魔法
地形更加多樣
任務列表以日記形式記錄, 更加真實
人物設定更加詳細同完整

缺點:
MOD前畫面好差(始終係2002年嘅遊戲 )
系統比較複雜
命中閃避系統略為災難
上古卷軸系列一如既往嘅地獄級打擊感
冇漢化(同樣緩慢製作中, 利申漢化組副組長之一 )

有一點比較特色想講一講, 3代始終係好早期嘅一款3D OPENWORLD GAME, 好多野都未成熟, 系統同設計冇依家咁USER FRIENDLY/快餐, 佢係冇任務目標提示同快速旅行, 你要搵目標要靠同街上面嘅NPC對話黎搵線索, 同時係遊戲入面亦有一種特色嘅交通工具取代快速旅行往來各大城鎮

呢點可能有人覺得更有真實感但可能有D人會覺得煩, 依樣就見仁見智喇

最後放下圖

morrowind
最正嘅上古卷軸
求輕鬆智力/動作game

輕鬆意思係系統簡單

我上面提及嘅titan souls 兩樣都有 而且絕對夠簡單 個系統

Dead Cell

依啲類rogue like game點都唔可以算係輕鬆掛

輕鬆意思係系統簡統

crypt of the necrodancer

輕鬆意思係系統簡統

得上下左右

輕鬆意思係系統簡統

得上下左右

點解一直無人提呢個係音game
[舊GAME分享]
上古卷軸3 : 晨風

上古卷軸系列一直係歐美RPG龍頭大哥黎, 甚至可以話係歐美最佳嘅RPG, 擁有能同魔獸世界睇齊嘅龐大世界觀, 相對黎講比巫師系列有更大自由度。大家熟悉嘅Skyrim係主線系列第5作, 而晨風係第3代,發生係SKYRIM故事前嘅200幾年前。最近上古卷軸ONLINE亦進行左晨風改版, 開放嘅正正係3代故事嘅舞台,Vvardenfall島

玩法特色我唔多講, 非常非常之傳統嘅OPENWORLD RPG遊戲,你要做嘅野就係從一個被釋放嘅囚犯,依照預言中記載,成為黑精靈/丹莫 傳說中轉世歸來嘅英雄王Nerevarine 拯救呢片土地。

我反而想講下3代相比5代嘅優缺點

優點:
故事劇情更加緊湊同有趣
有更多不同嘅魔法
地形更加多樣
任務列表以日記形式記錄, 更加真實
人物設定更加詳細同完整

缺點:
MOD前畫面好差(始終係2002年嘅遊戲 )
系統比較複雜
命中閃避系統略為災難
上古卷軸系列一如既往嘅地獄級打擊感
冇漢化(同樣緩慢製作中, 利申漢化組副組長之一 )

有一點比較特色想講一講, 3代始終係好早期嘅一款3D OPENWORLD GAME, 好多野都未成熟, 系統同設計冇依家咁USER FRIENDLY/快餐, 佢係冇任務目標提示同快速旅行, 你要搵目標要靠同街上面嘅NPC對話黎搵線索, 同時係遊戲入面亦有一種特色嘅交通工具取代快速旅行往來各大城鎮

呢點可能有人覺得更有真實感但可能有D人會覺得煩, 依樣就見仁見智喇

最後放下圖

morrowind
最正嘅上古卷軸

識貨
但我個人更加鍾意4代
應該要保留嘅優點保留左
劇情更加係一絕

除左打擊感更加災難之外,4代第三人稱係on9

輕鬆意思係系統簡單

我上面提及嘅titan souls 兩樣都有 而且絕對夠簡單 個系統

突然醒起真係要好簡單的話有隻VVVVVV
就咁睇隻door kickers好似commandos

多少都有參考吓咁款

重有隻frozen synapse都正

隻door kicker香港app store係咪無上架?
有冇合作pve生存game介紹,類似minecraft survive mode或者the forest之類,唔想玩pubg 呢啲pvp game
有冇合作pve生存game介紹,類似minecraft survive mode或者the forest之類,唔想玩pubg 呢啲pvp game

war3 船難歷險記
Talos Principle 一開波好正 玩玩吓我嫌佢節奏太慢冇咩感覺停咗 同埋唔知係用色定光源問題 少數我會覺得有啲攰唔想玩

用色同光源真係好緊要!!
This war of mine同 This is the police都係 成日光下暗下咁 睇到勁辛苦 如果冇呢個問題真係耐玩多好多
今日睇完stardew valley覺得一開始同minecraft好似 不過佢有得起埋個社區出黎 我有冇理解錯
Momentum valley 出左2

monument

吓 咁正? 係時候買了

多少都有參考吓咁款

有啊 我特登開咗嚟睇 見到有
Talos Principle 一開波好正 玩玩吓我嫌佢節奏太慢冇咩感覺停咗 同埋唔知係用色定光源問題 少數我會覺得有啲攰唔想玩

用色同光源真係好緊要!!
This war of mine同 This is the police都係 成日光下暗下咁 睇到勁辛苦 如果冇呢個問題真係耐玩多好多

閃閃吓同埋對比過份強烈嘅都易攰

多少都有參考吓咁款

無既

多少都有參考吓咁款

無既

因為原來得IPAD有
我想問下有冇d好似kingdom咁嘅守城game
姐係自己起座城出黎,之後防守
我想問下有冇d好似kingdom咁嘅守城game
姐係自己起座城出黎,之後防守

騎砍,全戰有得守城,起城元素少
minecraft
再唔係rimworld
有冇人玩過Empires: Dawn of the Modern World (2003)?
打仗game, 由中世紀到二戰都有
以前成日同朋友連機玩, 前前後後玩咗幾年
咁多巴打鍾意玩起守打杖戰術GAME

有冇人係同我一樣狗屎垃圾都玩
話時話 上古卷軸3係唔係有個隱藏任務搞勁多野就手拎到把神劍嗰集?
好鬼鍾意呢啲痴線隱藏野
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞