遊戲台,不如整返個分享好Game嘅Post

1001 回覆
837 Like 3 Dislike
playstation E3 遲咗起身 睇唔到頭十分鍾
勁多係show 個title 就算
mh world感覺幾好 加強咗陷阱 隱身呢啲玩法先似hunter 個方向好過正傳係咁加啲奇怪技 但啲怪唔夠吸引

汪達會出重製 啲VR game就唔多吸引

蜘蛛俠都做到嘢 應該穩陣 希望啲cutscene 場景攻擊 同道具係成隻game都豐富 唔係得佢show 嗰啲就好好多

廢事誤導大家

係移植定完全remake ??

似係完全remake

正到
https://www.youtube.com/watch?v=pdZQ98mWeto

但我用緊原版PS4 嗰陣玩The Last Guardian 有時會窒窒哋 今次啲巨像又係數到毛嘅話 睇怕都會有同樣問題

正啊!!!!!!!!!!!!!!
mh world感覺幾好 加強咗陷阱 隱身呢啲玩法先似hunter 個方向好過正傳係咁加啲奇怪技 但啲怪唔夠吸引

蜘蛛俠都做到嘢 應該穩陣 希望啲cutscene 場景攻擊 同道具係成隻game都豐富 唔係得佢show 嗰啲就好好多

廢事誤導大家

似係完全remake

正到
https://www.youtube.com/watch?v=pdZQ98mWeto

但我用緊原版PS4 嗰陣玩The Last Guardian 有時會窒窒哋 今次啲巨像又係數到毛嘅話 睇怕都會有同樣問題

如果有埋ico就好了
Broforce

前言:

橫向動作、爽快、屠殺、幽默、英雄主義、可以多人合作又有一定嘅難度,呢幾個要素除咗好適合形容越南大戰之外,同樣地都係Broforce嘅特色。

而家好多遊戲會將爽快同困難變成二元對立。即係一隻難玩嘅遊戲會要求玩家小心行事,令遊戲節奏變慢搞到玩家冇咗份快感。但玩法似經典作品嘅Broforce就不斷有大屠殺、爆炸場面去刺激玩家嘅神經,但由於每條命只能夠承受一擊,所以小小失誤會都足以致命。呢種命懸一線嘅遊戲,好適合鍾意殺戮但又想接受挑戰嘅玩家。

玩法:

遊戲玩法非常明瞭,殺。玩家可以操控唔同嘅角色,而佢哋會有各式各樣嘅技能。但都不外乎係普通攻擊、特殊攻擊同近戰攻擊。靠呢三招,再配合場入面嘅油桶、石油氣罐,玩家就可以一直殺落去。當然某啲關亦會有大佬打,俾啲唔同嘅難題玩家。

而闖關嘅途中玩家會不時見到有啲人質。呢啲人質唔係救完加吓分就算,佢哋其實係可用角色。玩家每救一位,就相當於加多條命,並會即時轉換角色。講到呢到,終於進入Brofroce嘅核心,就係「Bro」。

英雄:

呢隻遊戲嘅角色都係改編自出名嘅電影人物,例如:Rambo、007嘅James Bond、黑超特警組嘅J等等。當然遊戲有幫佢哋進行適當改造,例如個名都一定會改到包含「Bro」呢個字,但技能、造型大致都係跟返佢嘅原型。

所以,各個「Bro」嘅技能都非常獨特,就算係普通攻擊都會有完全唔同嘅模式——可以係拳打腳踼、刀、炸彈、火槍、機關槍⋯⋯不能盡錄。而特殊攻擊更加啜核,好多都係嗰隻人物嘅招牌絕技。

Broforce有個聰明嘅設計去逼使玩家嘗試每隻人物:玩家冇得自行選擇英雄,只有以下情況先會轉到角色:開始新關、救人質同死。

而呢啲轉換係完全隨機,玩家永遠唔知下隻會用咩人物,令到大家唔能夠用死某啲角色。所以每次換人係充滿期待同緊張,如果抽中自己鍾意嘅角色只能夠用技術延長佢嘅壽命。而由於角色係要透過救人質嚟獲得,所以就算玩家用得幾好,見到有監牢都係會忍唔住救人而被逼轉角色。

唔能夠隨便換人令玩家更加重視、了解每隻角色。唔怕浪費設計者嘅心思之餘,仲可以令遊戲更加耐玩。

總結:

其實Broforce喺各方面都唔係咩新鮮嘅嘢,甚至畫質都不及經典遊戲越南大戰。但佢就憑有趣嘅角色再加特別嘅揀人機制增加咗玩家收集英雄嘅欲望。

玩家不知不覺就會上癮,每次解到新嘅人物嗰種無比嘅興奮,會好想試吓隻人有幾勁、啲技能有咩特別等等。又或者簡簡單單,估吓啲角色究竟源自邊部作品都已經係一大樂趣。

平台:PS4 Windows Linux macOS

圖片: google
資料:個人鳩UP
作為樓主嘅我太懶 hea 咗幾日冇出 希望呢幾日更新返 起碼等呢個post完得好好睇睇

廢事誤導大家

似係完全remake

正到

如果有埋ico就好了

我都係咁諗
作為樓主嘅我太懶 hea 咗幾日冇出 希望呢幾日更新返 起碼等呢個post完得好好睇睇

我都幾日冇出文

我都幾日冇出文

要繼續拋磚引玉
大神
factorio
尋日有冇人有睇e3

睇錯以為b社係今日,等左成朝

EA?我有睇

講時講 EA我不嬲唔睇好 但呢隻 A Way Out 真係 https://www.youtube.com/watch?v=_ApSmPvxz1o

我諗玩過Brothers: A Tale of Two Sons 都會期待呢隻

冇玩過Brothers: A Tale of Two Sons
不過見到a way out 真係眼前一亮
佢另外果隻anthem (係咪咁叫) 都好似唔錯
希望佢今次唔好又玩海量dlc,好似Titanfall 2 咁就好

Brothers: A Tale of Two Sons 正呀! 巴打識貨!
話時話,呢隻原本好似係外國Indie嘢嚟?

原來冇回返兩位巴打

Project Anthem 好鬼似Mass Effect 舊時都還好 我玩完Andromeda 真係...
只能夠話我真係捱住爆機

Brothers 真係幾好 唯獨係唔夠喉 短過頭
但你話A Way Out 本身係indie 我又真係唔清楚
睇返Developer 叫Hazelight 的確係一隻Game都未出 淨係話佢哋都有參與過Brothers 嘅製作 唔知會唔會打響個名 將呢種模式成為一堆系列呢
介紹一隻新嘅game
Gemini warlord
組建艦隊征戰宇宙
我地嘅征途係星辰大海

其實地圖比個d 4x 宇宙game 算細,但宇宙戰爭幾正
目前得一樣不滿係冇d超大激光主炮

但射導彈射誘彈個陣幾正
Kingdoms and Castles
大家點睇依隻GAME 6月尾出
人大左真係唔想玩啲入手要求太高嘅game
者係要睇攻略練技術先玩到果啲
例如this war of mine aoe overwatch
無時間練
hea下玩算
所以limbo inside little nightmare portal 啱曬
有冇D荒野生存既GAME 推介下 最好可以多人合作

rust(MP)
stranded deep (MP)
subnautica (SP)
life is feudal (MMO/MP)
Conan Exile (SP/MP)
Factorio (SP/MP)
The Forest (MP/SP)
Hurtworld (MP)
The Long Dark (SP)
unturned (SP/MP)
Space Engineer (MP/SP/sandbox focus)
Planet Nomad (SP)
Wild Eight (SP/MP)

Upcoming :
Survive The Night (等左好多年,必玩!)

生存我最近淨係玩過dont starve

最近又出左新boss好想玩返,但係身邊無人玩
特登入谷玩又無人肯耐唔耐玩其他野

dst 又係無人陪玩
Metroid Prime出4
有冇D荒野生存既GAME 推介下 最好可以多人合作

rust(MP)
stranded deep (MP)
subnautica (SP)
life is feudal (MMO/MP)
Conan Exile (SP/MP)
Factorio (SP/MP)
The Forest (MP/SP)
Hurtworld (MP)
The Long Dark (SP)
unturned (SP/MP)
Space Engineer (MP/SP/sandbox focus)
Planet Nomad (SP)
Wild Eight (SP/MP)

Upcoming :
Survive The Night (等左好多年,必玩!)

生存我最近淨係玩過dont starve

最近又出左新boss好想玩返,但係身邊無人玩
特登入谷玩又無人肯耐唔耐玩其他野

dst 又係無人陪玩

強烈建議生存game 最多試一隻好 十隻呢類game 九成ea左十年
Va-11-HALL-A: Cyberpunk Bartending Action

Va-11-HALL-A(Va1halla)係一隻扮演調酒師嘅Visual Novel。玩家係遊戲度改變唔到世界,不過可以係其他角色身上聽到好多Deconstruct Cyberpunk常見元素嘅故事。例如人體改造,貧富懸殊,警察濫權,人同機械人談戀愛(遊戲甚至有性愛機械人),監控等。

遊戲對每個角色嘅描述都好細膩。如果你可以係某部份情況整個個人鐘意嘅酒甚至可以解鎖特別對話同埋ending。我最鐘意就係身為政府警察White Knight卻無半點害人之心因而加入Valkyrie(White Knight裡面的救傷隊)的Sei。

重有,係委內瑞拉住嘅作者唔好死。

文: 自己寫
圖: Google
人大左真係唔想玩啲入手要求太高嘅game
者係要睇攻略練技術先玩到果啲
例如this war of mine aoe overwatch
無時間練
hea下玩算
所以limbo inside little nightmare portal 啱曬

認同
有部分既起野game都要睇下攻略
唔睇會起到成劈屎咁 錯多幾次就冇心機再玩過
但又鐘意玩呢類
Broforce

前言:

橫向動作、爽快、屠殺、幽默、英雄主義、可以多人合作又有一定嘅難度,呢幾個要素除咗好適合形容越南大戰之外,同樣地都係Broforce嘅特色。

而家好多遊戲會將爽快同困難變成二元對立。即係一隻難玩嘅遊戲會要求玩家小心行事,令遊戲節奏變慢搞到玩家冇咗份快感。但玩法似經典作品嘅Broforce就不斷有大屠殺、爆炸場面去刺激玩家嘅神經,但由於每條命只能夠承受一擊,所以小小失誤會都足以致命。呢種命懸一線嘅遊戲,好適合鍾意殺戮但又想接受挑戰嘅玩家。

玩法:

遊戲玩法非常明瞭,殺。玩家可以操控唔同嘅角色,而佢哋會有各式各樣嘅技能。但都不外乎係普通攻擊、特殊攻擊同近戰攻擊。靠呢三招,再配合場入面嘅油桶、石油氣罐,玩家就可以一直殺落去。當然某啲關亦會有大佬打,俾啲唔同嘅難題玩家。

而闖關嘅途中玩家會不時見到有啲人質。呢啲人質唔係救完加吓分就算,佢哋其實係可用角色。玩家每救一位,就相當於加多條命,並會即時轉換角色。講到呢到,終於進入Brofroce嘅核心,就係「Bro」。

英雄:

呢隻遊戲嘅角色都係改編自出名嘅電影人物,例如:Rambo、007嘅James Bond、黑超特警組嘅J等等。當然遊戲有幫佢哋進行適當改造,例如個名都一定會改到包含「Bro」呢個字,但技能、造型大致都係跟返佢嘅原型。

所以,各個「Bro」嘅技能都非常獨特,就算係普通攻擊都會有完全唔同嘅模式——可以係拳打腳踼、刀、炸彈、火槍、機關槍⋯⋯不能盡錄。而特殊攻擊更加啜核,好多都係嗰隻人物嘅招牌絕技。

Broforce有個聰明嘅設計去逼使玩家嘗試每隻人物:玩家冇得自行選擇英雄,只有以下情況先會轉到角色:開始新關、救人質同死。

而呢啲轉換係完全隨機,玩家永遠唔知下隻會用咩人物,令到大家唔能夠用死某啲角色。所以每次換人係充滿期待同緊張,如果抽中自己鍾意嘅角色只能夠用技術延長佢嘅壽命。而由於角色係要透過救人質嚟獲得,所以就算玩家用得幾好,見到有監牢都係會忍唔住救人而被逼轉角色。

唔能夠隨便換人令玩家更加重視、了解每隻角色。唔怕浪費設計者嘅心思之餘,仲可以令遊戲更加耐玩。

總結:

其實Broforce喺各方面都唔係咩新鮮嘅嘢,甚至畫質都不及經典遊戲越南大戰。但佢就憑有趣嘅角色再加特別嘅揀人機制增加咗玩家收集英雄嘅欲望。

玩家不知不覺就會上癮,每次解到新嘅人物嗰種無比嘅興奮,會好想試吓隻人有幾勁、啲技能有咩特別等等。又或者簡簡單單,估吓啲角色究竟源自邊部作品都已經係一大樂趣

平台:PS4 Windows Linux macOS

圖片: google

Broforce同幾個fd打好玩 炸哂d路唔比人行
Va-11-HALL-A: Cyberpunk Bartending Action

文: 自己寫
圖: Google

咁樣嘅形式令我諗起手機game有個系列係經營唔同鋪 有關東煮啊 雜貨店 之後又係冇得話做咩選項 只係睇啲隱藏故仔
BTW 我都幾鍾意cyperpunk 啱啱玩完transistor 個世界正到但
但係我心中都係唔及steampunk咁正
Broforce

Broforce同幾個fd打好玩 炸哂d路唔比人行

自己玩已經勁開心 同frd玩一定勁搞嘢 (冇frd有呢隻game

pokemon 又話會有隻switch 版 勁期待

pokemon 又話會有隻switch 版 勁期待

switch 有任記d game同Indie 我其實就好滿足
頭先係youtube見到有人介紹呢隻怪作。諗返起初初玩indie game個時呢隻係其中一隻。某程度上呢隻個combat system神過deus ex。遲下補文。

https://www.youtube.com/watch?v=AScCVzENcjs
RiME

介紹
一隻由 Tequila Works 開發的第三人稱解謎遊戲,於 2017年5月26號推出。
玩家將扮演一個小男孩,在一場暴風雨後被沖到一個神秘的小島上。玩家將在這小島上探索各種殘留文明遺跡,解決各種機關謎題,向着島上的高塔進發,登上塔頂並解開小島的秘密。

唯美的畫面、豐富的音樂都是遊戲的賣點。整個遊戲設計十分完整,由場景設計、遊戲機制、音樂到故事都互相呼應,可見制作團隊的心思。

遊戲分為5章,各自表達小男孩的心境變化,同時一步一步揭露故事主線。
最後一章則將所有拼圖拼合,揭露完整故事,供玩家細味。值得留意的是整個遊戲並無一句對白。

個人感想
(LITTLE SPOILER ALERT 以下內容含微量劇透)

其實本人係post 唔post 呢隻game 上黎都掙扎咗幾耐。老老實實係玩呢隻game嘅時候個人其實有d悶,解謎又唔係難,搵路simulator 咁款,同時亦有d失望,畢竟呢game 藝術風格上同The Witness 如此相似,又是解謎遊戲,難免會有所期待。不過爆咗機之後又有唔同睇法。

以上都係以遊戲角度去審視RiME,以下將會以digital media 嘅角度去審視RiME。如果話The Witness 係一本科普書,RiME就係部小說、或係一首詩。

RiME嘅解謎難度唔高,遊戲性低,作為一隻解謎遊戲只係勉強合格,因為RiME嘅主軸根本唔係解謎,而係敘事同情感表達。解謎只係一個手段去使玩家探索遊戲世界,逼玩家專注去探索同留意遊戲世界入面嘅各種細節、線索,令遊戲嘅敘事同情感表達上更有效。

(以下內容會嚴重影響遊戲體驗)

RiME 亦採用較為隱晦嘅敘事手法,唔直接講你知,一句對白都無,慢慢滲d滲d咁滲出黎。最後一章串埋一齊,達到整個遊戲嘅高潮再落幕,令玩家回味無窮,配以同張力十足同恰當嘅配樂令成件事再昇華,情感表達十分到位。不過呢種表達手法缺點十分明顯,就係節奏拿捏得唔好就仆得街。前期給出資料太多就結尾無驚喜,資料太少就前期悶到得濟,類似手法嘅作品有adv命運石之門同東野圭吾嘅《以前,我死去的家》。兩套作品前期都係偏向悶。

RiME 嘅故事其實好簡單,甚至略嫌薄弱,所以遊戲好大部分都落係情感表達上。至於呢點,文字再多 寫不出我的愛~ 玩過先體會到,buy 嘅就buy,唔buy嘅就覺得矯揉造作。

總結
總括而言,RiME 以一隻傳統解謎遊戲黎講係唔合格,想玩精心設計嘅解謎game 就去玩The Witness, Inside 啦,但想輕鬆睇故仔啱喇。

平台:PS4, Windows, Xbox One, Switch

圖片:google

帶番頭盔先 唔同意屌得細力d
RiME

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞