遊戲台,不如整返個分享好Game嘅Post

1001 回覆
837 Like 3 Dislike
OPUS: The Day We Found Earth

OPUS係一隻「觀星」手機遊戲,後尾移植埋,有電腦版

故事講述人類移民上宇宙生活多年後,人類面臨基因缺陷,人類認為只有地球上先有宇宙人需要既DNA,政府就派出探索隊尋找地球。而主角opus就係船上既輔助機械人。

全隻GAME最大賣點就係獨有既觀星玩法,玩家需要根從電腦既提示,搵到佢所指既星球,然後掃瞄睇下係咪地球

一開始會直接寫明宇域同坐標,後尾就愈黎愈少提示,玩家要用唔同工具協助先會搵到星球,對哩種玩家有興趣既人不妨一試

由於本來係手機遊戲,所以OPUS既劇非常短,我爆機之後重以為有隱藏要素,點知真係咁撚短

另外遊戲亦有支線任務,但係支線得接果陣有劇情睇,做完之後係都冇發生就完左,莫講話影響主線劇情,令我有D失望,但總括黎講都係值得一玩既GAME哩

故事講述人類移民上宇宙生活多年後,人類面臨基因缺陷,人類認為只有地球上先有宇宙人需要既DNA,政府就派出探索隊尋找地球。而主角opus就係船上既輔助機械人。

全隻GAME最大賣點就係獨有既觀星玩法,玩家需要根從電腦既提示,搵到佢所指既星球,然後掃瞄睇下係咪地球

一開始會直接寫明宇域同坐標,後尾就愈黎愈少提示,玩家要用唔同工具協助先會搵到星球,對哩種玩家有興趣既人不妨一試

由於本來係手機遊戲,所以OPUS既劇非常短,我爆機之後重以為有隱藏要素,點知真係咁撚短

另外遊戲亦有支線任務,但係支線得接果陣有劇情睇,做完之後係都冇發生就完左,莫講話影響主線劇情,令我有D失望,但總括黎講都係值得一玩既GAME哩

補充:OPUS係由台灣團隊SIGONO開發,新作OPUS:Rocket of Whispers開發中
Titan Souls

前言:

打咗啲長篇,係時候嚟篇短嘅。唔係我偷懶,係今次要介紹嘅Game係一隻好短嘅作品,其實正確嚟講長短睇大家功力啦。

唔知大家對高難度嘅動作遊戲有咩睇法?我覺得呢類遊戲最正係你要研究敵人嘅攻擊模式,將每一招每一式破解。其實就好似解緊迷團一樣。而最得意係大家會有獨特嘅取勝方法。有人可能打持久戰,有人可能背水一擊。

Titan Souls 呢隻作品可以話將上述呢點發揮到極致,去蕪存菁。呢隻Game喺各方面都好簡潔,甚至講出嚟會令人驚訝,不過我覺得絕對唔馬虎。

玩法:

玩家嘅目標係單人匹馬喺迷宮入面擊敗一隻又一隻嘅泰坦,而玩家只能依賴嘅一把弓同一枝箭。冇錯,箭都係一枝,幸而呢枝係魔法箭,佢有個特別環保嘅功能,就係用完可以召喚返手上。

講明高難度,玩家易死係必然。玩家絕對係像威化般乾脆,基本上中招就即死,有危險唯有碌同跑。所以呢隻Game嘅戰鬥只有射箭、閃避、執箭無限Loop。

呢隻遊戲連雜卒都冇,玩家只需要行去唔同密室直接面對大佬。當一隻遊戲連主角都平平無奇奇嘅時候,咁所有嘅目光就只能夠放喺一個地方——就係敵人泰坦身上。

泰坦:

我刻意唔叫玩家控制嘅角色做主角,係因為Game名叫做Titan Souls,而成隻Game最設計得最好嘅就係啲Titan。所以計我話,呢班泰坦先係主角。

泰坦每隻都好有特色,有巨像、龍、寶箱等等,佢地會因應自己嘅外表有奇形怪狀嘅移動方法,例如寶箱就會貼地碌嚟碌去。當然佢地各自亦會有唔同嘅招牌攻擊,射激光、發電、甚至同玩家一樣用魔法箭都有。

而玩家雖然係中招即死,但班泰坦都唔能夠橫行無忌。因為隻Game好「公平」,班泰坦都會俾玩家一招斃命。佢地各自有唔同嘅弱點,玩家只要揾出嚟,再射個弱點一箭就夠。呢個弱點可能要透過細心觀察,時而要利用環境陷阱去揭露泰坦嘅弱點。

再者,班泰坦會恃住霸道嘅招數、無恥嘅走動去遮掩自己嘅要害。玩家只能夠捉住一個小機會,甚至預判去作出致命反擊。過程緊張刺激,可以話唔係你死就我亡。最無奈係有機會負碌過關,都唔知應該傷心定興奮好。

總結:

佢簡潔有力嘅系統令我覺得佢似隻解迷遊戲多過動作Game,當然最後你揾到答案都要啲技巧去實行,但始終最大樂趣係在於思考戰勝嘅方法,所以我建議大家唔好睇攻略玩,否則你會感受唔到遊戲嘅最大樂趣。

雖然Titan Souls有好多方面都向汪達與巨像、Zelda 嘅影子,但佢絕對擁有自己嘅特色。有種有挑戰性得嚟爽快嘅矛盾體驗,有時玩法上作出少少嘅改變,又會帶俾玩家全新嘅體驗。

平台:PS4 PSV Windows macOS Andriod

圖片: google
資料:個人鳩UP

我都覺得titan souls係解謎game,有時玩到可以迴避哂啲攻擊但又搵唔到隻泰坦嘅弱點,印象中打隻花魔卡咗一個鐘關
不過我覺得真係好難玩,一周目都過唔到
titan souls有D hardcore
Journey
(Available in PS3, PS4)

Journey係一款相當異類既冒險遊戲。玩家係遊戲中扮演一位旅人,係浩瀚無盡既沙漠中探索古文明既遺跡同登上發光既山,途中走訪各種美麗既景象。亦都同我之前介紹既Little nightmare一樣,完全冇任何對話同文字,故事背景、人物介紹、世界觀等方面亦冇任何說明,算比較另類既做法。畫面同音樂亦係一絕。

玩法

遊戲既操作十分簡單(連冇打開機既人都好快上手),除左控制方向和調整視角外,只有跳躍和互動。旅人身上披著個會發光既符文圍巾,能量會隨著旅人的大跳躍而消失,必須接觸地圖上其他符文圖案進行補充。
有趣既係Journey入面,玩家有機會會遇到一D同你一模一樣既旅人,佢地唔係NPC而係其他玩家。但遊戲中冇溝通方法,最多大家一齊跳下,都算係幾特別既體驗。

總結

Journey係各方面都係一隻好好既GAME,就算爆左機都可以上去聽下音樂,睇下風景,甚至去陪一D新人一齊踏上旅程。

來源
圖片:google
文字:自己
---
Journey呢隻game都幾難講
呢到有冇人有玩過lost in blue? 當年真係日以繼夜咁玩
記得有集打極唔爆決定唔理女主角走咗

超鍾意!!!
之前NDS係咁玩!
Journey
(Available in PS3, PS4)

Journey係一款相當異類既冒險遊戲。玩家係遊戲中扮演一位旅人,係浩瀚無盡既沙漠中探索古文明既遺跡同登上發光既山,途中走訪各種美麗既景象。亦都同我之前介紹既Little nightmare一樣,完全冇任何對話同文字,故事背景、人物介紹、世界觀等方面亦冇任何說明,算比較另類既做法。畫面同音樂亦係一絕。

玩法

遊戲既操作十分簡單(連冇打開機既人都好快上手),除左控制方向和調整視角外,只有跳躍和互動。旅人身上披著個會發光既符文圍巾,能量會隨著旅人的大跳躍而消失,必須接觸地圖上其他符文圖案進行補充。
有趣既係Journey入面,玩家有機會會遇到一D同你一模一樣既旅人,佢地唔係NPC而係其他玩家。但遊戲中冇溝通方法,最多大家一齊跳下,都算係幾特別既體驗。

總結

Journey係各方面都係一隻好好既GAME,就算爆左機都可以上去聽下音樂,睇下風景,甚至去陪一D新人一齊踏上旅程。

來源
圖片:google
文字:自己
---
Journey呢隻game都幾難講

我覺得Journey 有種禪既感覺 由一開始自己行到有其他人一齊就好似我地人生咁。最尾上到神山嗰到(離世),本以為可以解脫點撚知所有嘢重新黎過,好似輪迴個概念。

利申: 鳩up
Titan Souls

前言:

打咗啲長篇,係時候嚟篇短嘅。唔係我偷懶,係今次要介紹嘅Game係一隻好短嘅作品,其實正確嚟講長短睇大家功力啦。

唔知大家對高難度嘅動作遊戲有咩睇法?我覺得呢類遊戲最正係你要研究敵人嘅攻擊模式,將每一招每一式破解。其實就好似解緊迷團一樣。而最得意係大家會有獨特嘅取勝方法。有人可能打持久戰,有人可能背水一擊。

Titan Souls 呢隻作品可以話將上述呢點發揮到極致,去蕪存菁。呢隻Game喺各方面都好簡潔,甚至講出嚟會令人驚訝,不過我覺得絕對唔馬虎。

玩法:

玩家嘅目標係單人匹馬喺迷宮入面擊敗一隻又一隻嘅泰坦,而玩家只能依賴嘅一把弓同一枝箭。冇錯,箭都係一枝,幸而呢枝係魔法箭,佢有個特別環保嘅功能,就係用完可以召喚返手上。

講明高難度,玩家易死係必然。玩家絕對係像威化般乾脆,基本上中招就即死,有危險唯有碌同跑。所以呢隻Game嘅戰鬥只有射箭、閃避、執箭無限Loop。

呢隻遊戲連雜卒都冇,玩家只需要行去唔同密室直接面對大佬。當一隻遊戲連主角都平平無奇奇嘅時候,咁所有嘅目光就只能夠放喺一個地方——就係敵人泰坦身上。

泰坦:

我刻意唔叫玩家控制嘅角色做主角,係因為Game名叫做Titan Souls,而成隻Game最設計得最好嘅就係啲Titan。所以計我話,呢班泰坦先係主角。

泰坦每隻都好有特色,有巨像、龍、寶箱等等,佢地會因應自己嘅外表有奇形怪狀嘅移動方法,例如寶箱就會貼地碌嚟碌去。當然佢地各自亦會有唔同嘅招牌攻擊,射激光、發電、甚至同玩家一樣用魔法箭都有。

而玩家雖然係中招即死,但班泰坦都唔能夠橫行無忌。因為隻Game好「公平」,班泰坦都會俾玩家一招斃命。佢地各自有唔同嘅弱點,玩家只要揾出嚟,再射個弱點一箭就夠。呢個弱點可能要透過細心觀察,時而要利用環境陷阱去揭露泰坦嘅弱點。

再者,班泰坦會恃住霸道嘅招數、無恥嘅走動去遮掩自己嘅要害。玩家只能夠捉住一個小機會,甚至預判去作出致命反擊。過程緊張刺激,可以話唔係你死就我亡。最無奈係有機會負碌過關,都唔知應該傷心定興奮好。

總結:

佢簡潔有力嘅系統令我覺得佢似隻解迷遊戲多過動作Game,當然最後你揾到答案都要啲技巧去實行,但始終最大樂趣係在於思考戰勝嘅方法,所以我建議大家唔好睇攻略玩,否則你會感受唔到遊戲嘅最大樂趣。

雖然Titan Souls有好多方面都向汪達與巨像、Zelda 嘅影子,但佢絕對擁有自己嘅特色。有種有挑戰性得嚟爽快嘅矛盾體驗,有時玩法上作出少少嘅改變,又會帶俾玩家全新嘅體驗。

平台:PS4 PSV Windows macOS Andriod

我都覺得titan souls係解謎game,有時玩到可以迴避哂啲攻擊但又搵唔到隻泰坦嘅弱點,印象中打隻花魔卡咗一個鐘關

呢個好好玩,2d版汪達
不過boss設計真係好有難度,某D關真係試勁耐先過到
仲要讚既係bgm,每隻boss既bgm都幾特別
爆到機都幾滿足
(真心配服拎到白金個D.....)

補充:OPUS係由台灣團隊SIGONO開發,新作OPUS:Rocket of Whispers開發中

玩過,幾得意,後期
Titan Souls

前言:

玩法:

泰坦:

總結:

呢個好好玩,2d版汪達
不過boss設計真係好有難度,某D關真係試勁耐先過到
仲要讚既係bgm,每隻boss既bgm都幾特別
爆到機都幾滿足
(真心配服拎到白金個D.....)

呢隻個隱藏last boss好可愛......不了
don't starve together
生存遊戲
幾好玩
可以連線
玩法多
但無乜香港人玩
有冇一d簡約風格經營類嘅手機game

之前android 有玩godus,轉左ios香港冇得down
自己又懶得申請美國apple ac
有冇一d簡約風格經營類嘅手機game

之前android 有玩godus,轉左ios香港冇得down
自己又懶得申請美國apple ac

你去appstore搵"遊戲發展國"
佢地公司開發全部都係經營類, 遊戲發展國只係冰山一角,
初期果堆好多都中文化左, 你可以搵搵
種意一啲唔洗睇攻略練技術都玩到嘅fame
inside limbo little nightmare 之類
inside limbo little nightmare 之類

返工真係懶去鑽研點玩隻game

Journey
尋日突然間醒起有隻game都想推介俾大家
但係懶得濟唔記得打
今日打埋佢
佢就係鬼武者3

想當年仲係小學雞個陣就已經好鐘意呢隻game
佢係capcom 2004年既作品
可以話舊到不得了
但係故事性,耐玩程度一d都差過而家既game
當然畫質就無得比
平台就只有ps2同埋pc(ps2模擬器)
如果大家真係想玩番既話可以試下google

故事講述明智左馬介(金成武 飾)同Jacques(Jean Reno 飾)時空互相交錯

佢吔要互相去對方既時空打低嗰個時代既幻魔
而最終boss就係織田信長

題材係個陣時講算係比較新穎
戰鬥方式亦都幾多變化
兩個主角既武器同招式都唔一樣
遊戲入面亦都有好多難題要去破解
唔係一路殺殺殺就可以爆機

玩法:
遊戲大部分時間都係用左馬介同jacques
但係亦都會用到其他角色(非常少時間)
當然就一定無主角咁好用

左馬介既武器(唔計打刀)總共有7把
每把屬性都唔一樣
招式同必殺技都唔一樣
但係必殺技要用mp先出到

佢既打法比較近身
儲氣之後攻擊力會稍高同可以做出特殊攻擊

例如:地轟斧儲氣之後就可以好似陀螺咁'片'敵人

Jacques既武器得5把
屬性只係得4種
全程都好似用鞭咁鞭打敵人

儲氣之後可以捲住敵人然後射佢幾槍再用投技撻佢

遊戲有個吸魂系統
可以等2個主角吸收幻魔死咗之後跌出嚟既靈魂
紅色:經驗,升武器等級同防具
藍色:發動必殺技要既wp
黃色:回血
紫色:發動鬼武者要既靈魂

除咗吸魂
仲有樣野叫一閃
即係係敵人打到你唔知幾多秒之前㩒到攻擊掣既話
你就可以一擊ko佢(除咗boss)
會比平時跌多d靈魂

解迷亦都係隻game其中一個元素
左馬介同jacques要互相搵到對方需要既道具嚟解機關
情形類似resident evil3咁樣
關鍵道具有陣時都要玩下小遊戲先拎到

game入面仲有一樣野叫魔凶空間

過關唔一定要打佢
不過過到既話會有非常唔錯既獎勵
入面敵人非常多同難打
我覺得有時仲難打過信長

總結:
遊戲難度唔算大高
識得一閃基本上可以解決大部分敵人
不過boss戰要較為小心
攻擊力會比小怪高好多
同無得cut技

雖然隻game舊到有d離譜
不過非常好玩
未玩過既巴打絕對值得一試
附上trailer同玩家影片一條
trailer:
https://www.youtube.com/watch?v=jD30ylGxha0

玩家影片
https://www.youtube.com/watch?v=yh9U6ShMMuk&t=2069s

Journey

Rayman 雷曼
超爽快
how about hollow knight and Hyper Light Drifter?

兩隻都冇玩過 等大家講解吓 紅字呢隻好似幾正

無玩過+1
我無記錯好似有mp

hollow knight我玩
個氣氛好好 仲未難玩 唔會好似洛克人咁一黎就fuck u right in the ass
整體感覺就係製作者s都好識做2d platform

有無人玩過

有無人玩過

嘩呢隻我小學個時玩過demo。不過去到而家先係gog買返。呢隻好玩。Beyond Earth同佢比差好遠。
how about hollow knight and Hyper Light Drifter?

兩隻都冇玩過 等大家講解吓 紅字呢隻好似幾正

無玩過+1
我無記錯好似有mp

hollow knight我玩
個氣氛好好 仲未難玩 唔會好似洛克人咁一黎就fuck u right in the ass
整體感覺就係製作者s都好識做2d platform

終於玩到難玩既位 重申一次 個氣氛真係做得好好
bgm又正 配合個場境好帶到你去失落古城既氣氛

玩indie game正既地方就係一班人係有限資源上面
只可以制作原素有限既遊戲 但發揮出最好既效果/全新既玩法
打爆左hollow knight我一定打返篇文
如果仲未有人打既話
SUPERHOT

平台: PC, MAC, Linux
SUPERHOT係一隻俾時間只會係玩家郁嘅時候先會進行嘅game。玩家要係敵人手上搶武器清場。而玩家同埋敵人射嘅子彈只會係玩家郁嘅時候先會飛,所以玩嘅時候可以睇定粒子彈飛去邊先避。

隻game好靠玩家plan好點避,點殺落去而一次實行。子彈無哂的時候會直接成支槍掟出去。打中人的話個條友會跌槍。之後就可以搶佢支槍。非常爽快。

遊戲重有一個網頁俾人upload大家係遊戲直接upload清場過程。大家可以睇下人地點玩。

https://superhot.video/
剛剛玩左Famicon嘅Zelda 1
隻驚本身係要將三角神力嘅碎片儲埋一齊再打大佬 打完大佬會再開二周目
基本上一周目已經好撚難 二周目我唔敢想像
之所以比人評為神作 第一係佢對後世RPG嘅影響
另外就係當時無一隻紅白機嘅遊戲可以整到佢咁完整
雖然要計嘅話 佢邊道要炸開啲野嘅提示比link to the past弱 甚至無 但無論可玩性 裝備數量 遊戲嘅規劃都絕對係當時之冠
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞