遊戲台,不如整返個分享好Game嘅Post

1001 回覆
837 Like 3 Dislike
有無巴打介紹一D好玩既經營類game
之前都講過我覺得Stardew valley好正
一直都想搵好玩既經營game

瘋狂醫院
唔係完全sandbox simulation
係一關一關咁去
每過一關都要管唔同醫院由頭再黎過
而且愈黎愈多病況 同 災難
畫質差 但內容一d都唔求其
經典搞笑 玩落唔複習 岩晒放工輕鬆
planet coaster就係sandbox形 管理遊樂場
自砌過山車仲可以first person view

好過癮 可以整變態野 死刑場玩法 舊時Roller Coaster Tycoon 已經好玩

如果sanbox OK嘅話可以試試 Prison Architect 要起個監獄 滿足啲囚犯 防止佢地逃獄 教育佢地啊 等等

city builder 可以試吓 Banished 呢隻就起古代西方小城鎮嘅Game 控制一班被流放嘅人起城市 由荒蕪嘅蠻夷之地慢慢一步步上

詳細遲啲可以打吓

Banished好似OK喎
另外都想講大航海時代2一直係我心目中既TOP5
好鍾意佢營造既探險感覺...可惜後繼無game, 一直都無一隻game做得返個個感覺
唔知呢度有幾多人玩過
不過我估都算大作, 唔係太岩topic
好鍾意佢營造既探險感覺...可惜後繼無game, 一直都無一隻game做得返個個感覺
唔知呢度有幾多人玩過

Topic 係好Game 唔分大細 成個大航海系列冇玩過是否失敗
唔知呢度有幾多人玩過

Topic 係好Game 唔分大細 成個大航海系列冇玩過是否失敗

好多集都係垃圾
我覺得只有2係神級
有冇人講下塞爾達傳說
隻隻都係神作
自己最鐘意係黃昏公主同nds嘅幻影沙漏

瘋狂醫院
係一關一關咁去
planet coaster就係sandbox形 管理遊樂場

兩隻都玩過
瘋狂醫院好痴線, 細個玩覺得好無厘頭

tropico 4 同5 都好玩
做管理者管理獨裁小島
正過simcity而且冇simcity放到咁宏觀
仲可以係唔同建築物上微調薪金 升級等等
個島size唔太大 唔係好似simcity 咁見到亂到7彩既路 又唔會圈個綠色area d樓就會自己起
係tropico入面每條路都要自己決定
每棟樓都係自己話事
返工地點同住宿太遠 d人會自己起shack露營 仲要考慮原料廠同加工廠之間既運輸成本 人口大約控制係幾百到幾千之間 唔會太多太亂 但每個人都係獨立角式 個個有自己政治取向 宗教觀 等等 你殺佢老豆佢全家會憎你 遠觀則可以係個島上立唔同政策
隻game係模擬經營之中 對宏觀 同 微操控既 平衡做得幾吸引 同埋隻game都幾幽默
This War of Mine
玩到個人好頹好灰勁唔開心又大罪惡感
唔建議 雖然真係好正

瘋狂醫院
係一關一關咁去

兩隻都玩過

做管理者管理獨裁小島
個島size唔太大 唔係好似simcity 咁見到亂到7彩既路 又唔會圈個綠色area d樓就會自己起
每棟樓都係自己話事
返工地點同住宿太遠 d人會自己起shack露營 仲要考慮原料廠同加工廠之間既運輸成本 人口大約控制係幾百到幾千之間 唔會太多太亂 但每個人都係獨立角式 個個有自己政治取向 宗教觀 等等 你殺佢老豆佢全家會憎你 遠觀則可以係個島上立唔同政策
隻game係模擬經營之中 對宏觀 同 微操控既 平衡做得幾吸引 同埋隻game都幾幽默

我比較鍾意佢嘅政治部分 要保持民望 支持率嗰啲 又有唔同政體

瘋狂醫院
係一關一關咁去

兩隻都玩過

做管理者管理獨裁小島
每棟樓都係自己話事

我比較鍾意佢嘅政治部分 要保持民望 支持率嗰啲 又有唔同政體

可以試下5
戰略Game邊隻必玩?大路/Indie/舊作都得
留名
有冇人講下塞爾達傳說
隻隻都係神作

想由第1集講到link to the past,但需要啲時間
有冇人講下塞爾達傳說
隻隻都係神作

想由第1集講到link to the past,但需要啲時間

加油 一定支持

巴打講戰略係指邊種?即時戰略控兵打杖 定係回合戰棋類?
有冇人講下塞爾達傳說
隻隻都係神作

加油 一定支持

死忠留名
好難得一隻系列作可以集集都咁好玩
不過可惜手提機版前兩作都太易玩

total war系列
三國志11
戰略game淨係鐘意玩呢2隻
推薦一隻新game
tokyo 42
幾好玩
推薦一隻新game
tokyo 42
幾好玩

岩岩退左 比人水完買又唔玩,唔係game問題

total war系列
三國志11
戰略game淨係鐘意玩呢2隻

有個fd超迷warhummer系列

大作:
Xcom: Enemy Within
Xcom2
Sid Meier Civilzation(除左beyond earth)

Indie:
Endless space 2
Endless Legend
Stellaris
Offworld trading company
有冇人講下塞爾達傳說
隻隻都係神作

加油 一定支持

死忠留名

我都覺3ds隻三角之力2太易玩
不過nds嗰2隻真係完美
有冇人講下塞爾達傳說
隻隻都係神作

加油 一定支持

死忠留名

唔計最新果集,最好玩一定係面具
因為呢個post上g2a買左endless dungeon 接受唔到失去隊友 一死人就abondon game

聽鬼佬講G2A有唔少serial key係偷卡買,卡主report fraud就會廢左條key
利申:上開reddit

唔撚係掛

https://redd.it/5kwmaq
睇落marketplace係重災區…小心d
利申:冇用過G2A

等steam特價啦
有時夾埋endless space, endless legend一齊減價都幾抵買
有冇人講下塞爾達傳說
隻隻都係神作

加油 一定支持

死忠留名

唔計最新果集,最好玩一定係面具

面具未玩過 遲啲買嚟試下
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞