遊戲台,不如整返個分享好Game嘅Post

1001 回覆
837 Like 3 Dislike
有冇D荒野生存既GAME 推介下 最好可以多人合作

rust(MP)
stranded deep (MP)
subnautica (SP)
life is feudal (MMO/MP)
Conan Exile (SP/MP)
Factorio (SP/MP)
The Forest (MP/SP)
Hurtworld (MP)
The Long Dark (SP)
unturned (SP/MP)
Space Engineer (MP/SP/sandbox focus)
Planet Nomad (SP)
Wild Eight (SP/MP)

Upcoming :
Survive The Night (等左好多年,必玩!)

生存我最近淨係玩過dont starve

rust(MP)
Space Engineer (MP/SP/sandbox focus)

Upcoming :

最近又出左新boss好想玩返,但係身邊無人玩
特登入谷玩又無人肯耐唔耐玩其他野

rust(MP)

Upcoming :

生存Game 唔知點解冇咩動力玩 我覺得生存並唔係一個好好嘅遊戲目標

rust(MP)

Upcoming :

生存Game 唔知點解冇咩動力玩 我覺得生存並唔係一個好好嘅遊戲目標

生存game無終點係正常
有咁耐生存咁耐呀嘛

rust(MP)

Upcoming :

有咁耐生存咁耐呀嘛

生存game係享受 探索未知地方同事物

由一無所有到累積好多資源 再由高處變返一無所有
果種心態變換真心好正

rust(MP)

Upcoming :

有咁耐生存咁耐呀嘛

果種心態變換真心好正

excat7ly, 基本上係生存game我都岩玩,
特別係rust果d玩私服同d鬼玩,亞服之流日日打餐死,根本唔係生存緊

rust(MP)

Upcoming :

有咁耐生存咁耐呀嘛

果種心態變換真心好正

特別係rust果d玩私服同d鬼玩,亞服之流日日打餐死,根本唔係生存緊

日日打餐死其實都反映到現實

擔資源 為左自己安全而去打人都幾好玩

學識埋堆 獨行好易出事

rust(MP)

Upcoming :

有咁耐生存咁耐呀嘛

果種心態變換真心好正

日日打餐死其實都反映到現實

擔資源 為左自己安全而去打人都幾好玩

學識埋堆 獨行好易出事

真係玩果d ser我又要入爆肝模式,每晚都驚比人打要巡邏
早排conan岩岩出爆完一輪,跟手即刻又玩rust又爆,
不過係正既

有冇巴打玩過?
我以前係XBOX DL過黎玩
真心唔錯 D人仔又搞野 又可以群P又可以企埋一齊

當年課過金玩
Hotline Miami
兩集都咁正

trial and error嘅2D射擊遊戲,唔同角色武器,玩法都算多變,節奏亦都好快
我自己個人打機睇戲好講feel,隻game營造氣氛方面好成功,80年代邁亞美嘅黑幫橫行背景,Retrowave嘅粉紅黃綠嘅霓虹燈色調,復古電子樂,加埋遊戲嘅戰鬥快上快落,血肉橫飛,真係好撚刺激

除左殺人同殺人之外,佢兩集幾廿個chapter時間鋪排有啲亂,又用左好多唔同角色嘅角度去睇故仔,但每個chapter都有時間線,兩集打完之後睇返就會哇一聲恍然大悟,細節唔多講,都算係幾迷幻幾離奇。

明明只係一隻pixel game,但玩完有少少覺得自己暴力左,呢個感覺係打左咁多年機都未試過,帶返個headset屈喺房打,發泄黎講一流。

btw樓主好波

個soundtrack一流
集暴力,荒誕,迷幻一身。
https://www.youtube.com/watch?v=wa3qqfgp1Ns

第二集D soundtrack 重正
https://www.youtube.com/watch?v=qFfybn_W8Ak
Cities skyline
交通規劃之作
玩完會慨嘆香港交通規劃其實好好
大把國家包括美國,入town條線塞到閪咁,支那交通更是垃圾
lm
Titan Souls

前言:

打咗啲長篇,係時候嚟篇短嘅。唔係我偷懶,係今次要介紹嘅Game係一隻好短嘅作品,其實正確嚟講長短睇大家功力啦。

唔知大家對高難度嘅動作遊戲有咩睇法?我覺得呢類遊戲最正係你要研究敵人嘅攻擊模式,將每一招每一式破解。其實就好似解緊迷團一樣。而最得意係大家會有獨特嘅取勝方法。有人可能打持久戰,有人可能背水一擊。

Titan Souls 呢隻作品可以話將上述呢點發揮到極致,去蕪存菁。呢隻Game喺各方面都好簡潔,甚至講出嚟會令人驚訝,不過我覺得絕對唔馬虎。

玩法:

玩家嘅目標係單人匹馬喺迷宮入面擊敗一隻又一隻嘅泰坦,而玩家只能依賴嘅一把弓同一枝箭。冇錯,箭都係一枝,幸而呢枝係魔法箭,佢有個特別環保嘅功能,就係用完可以召喚返手上。

講明高難度,玩家易死係必然。玩家絕對係像威化般乾脆,基本上中招就即死,有危險唯有碌同跑。所以呢隻Game嘅戰鬥只有射箭、閃避、執箭無限Loop。

呢隻遊戲連雜卒都冇,玩家只需要行去唔同密室直接面對大佬。當一隻遊戲連主角都平平無奇奇嘅時候,咁所有嘅目光就只能夠放喺一個地方——就係敵人泰坦身上。

泰坦:

我刻意唔叫玩家控制嘅角色做主角,係因為Game名叫做Titan Souls,而成隻Game最設計得最好嘅就係啲Titan。所以計我話,呢班泰坦先係主角。

泰坦每隻都好有特色,有巨像、龍、寶箱等等,佢地會因應自己嘅外表有奇形怪狀嘅移動方法,例如寶箱就會貼地碌嚟碌去。當然佢地各自亦會有唔同嘅招牌攻擊,射激光、發電、甚至同玩家一樣用魔法箭都有。

而玩家雖然係中招即死,但班泰坦都唔能夠橫行無忌。因為隻Game好「公平」,班泰坦都會俾玩家一招斃命。佢地各自有唔同嘅弱點,玩家只要揾出嚟,再射個弱點一箭就夠。呢個弱點可能要透過細心觀察,時而要利用環境陷阱去揭露泰坦嘅弱點。

再者,班泰坦會恃住霸道嘅招數、無恥嘅走動去遮掩自己嘅要害。玩家只能夠捉住一個小機會,甚至預判去作出致命反擊。過程緊張刺激,可以話唔係你死就我亡。最無奈係有機會負碌過關,都唔知應該傷心定興奮好。

總結:

佢簡潔有力嘅系統令我覺得佢似隻解迷遊戲多過動作Game,當然最後你揾到答案都要啲技巧去實行,但始終最大樂趣係在於思考戰勝嘅方法,所以我建議大家唔好睇攻略玩,否則你會感受唔到遊戲嘅最大樂趣。

雖然Titan Souls有好多方面都向汪達與巨像、Zelda 嘅影子,但佢絕對擁有自己嘅特色。有種有挑戰性得嚟爽快嘅矛盾體驗,有時玩法上作出少少嘅改變,又會帶俾玩家全新嘅體驗。

平台:PS4 PSV Windows macOS Andriod

圖片: google
資料:個人鳩UP
有錯字添 今日巴打傾嘅GAME都係我好少接觸嘅類型 又識到啲新Game
有時有啲係聽過個名 但唔敢試 不過聽完你地講又開始心郁
Titan Souls

前言:

打咗啲長篇,係時候嚟篇短嘅。唔係我偷懶,係今次要介紹嘅Game係一隻好短嘅作品,其實正確嚟講長短睇大家功力啦。

唔知大家對高難度嘅動作遊戲有咩睇法?我覺得呢類遊戲最正係你要研究敵人嘅攻擊模式,將每一招每一式破解。其實就好似解緊迷團一樣。而最得意係大家會有獨特嘅取勝方法。有人可能打持久戰,有人可能背水一擊。

Titan Souls 呢隻作品可以話將上述呢點發揮到極致,去蕪存菁。呢隻Game喺各方面都好簡潔,甚至講出嚟會令人驚訝,不過我覺得絕對唔馬虎。

玩法:

玩家嘅目標係單人匹馬喺迷宮入面擊敗一隻又一隻嘅泰坦,而玩家只能依賴嘅一把弓同一枝箭。冇錯,箭都係一枝,幸而呢枝係魔法箭,佢有個特別環保嘅功能,就係用完可以召喚返手上。

講明高難度,玩家易死係必然。玩家絕對係像威化般乾脆,基本上中招就即死,有危險唯有碌同跑。所以呢隻Game嘅戰鬥只有射箭、閃避、執箭無限Loop。

呢隻遊戲連雜卒都冇,玩家只需要行去唔同密室直接面對大佬。當一隻遊戲連主角都平平無奇奇嘅時候,咁所有嘅目光就只能夠放喺一個地方——就係敵人泰坦身上。

泰坦:

我刻意唔叫玩家控制嘅角色做主角,係因為Game名叫做Titan Souls,而成隻Game最設計得最好嘅就係啲Titan。所以計我話,呢班泰坦先係主角。

泰坦每隻都好有特色,有巨像、龍、寶箱等等,佢地會因應自己嘅外表有奇形怪狀嘅移動方法,例如寶箱就會貼地碌嚟碌去。當然佢地各自亦會有唔同嘅招牌攻擊,射激光、發電、甚至同玩家一樣用魔法箭都有。

而玩家雖然係中招即死,但班泰坦都唔能夠橫行無忌。因為隻Game好「公平」,班泰坦都會俾玩家一招斃命。佢地各自有唔同嘅弱點,玩家只要揾出嚟,再射個弱點一箭就夠。呢個弱點可能要透過細心觀察,時而要利用環境陷阱去揭露泰坦嘅弱點。

再者,班泰坦會恃住霸道嘅招數、無恥嘅走動去遮掩自己嘅要害。玩家只能夠捉住一個小機會,甚至預判去作出致命反擊。過程緊張刺激,可以話唔係你死就我亡。最無奈係有機會負碌過關,都唔知應該傷心定興奮好。

總結:

佢簡潔有力嘅系統令我覺得佢似隻解迷遊戲多過動作Game,當然最後你揾到答案都要啲技巧去實行,但始終最大樂趣係在於思考戰勝嘅方法,所以我建議大家唔好睇攻略玩,否則你會感受唔到遊戲嘅最大樂趣。

雖然Titan Souls有好多方面都向汪達與巨像、Zelda 嘅影子,但佢絕對擁有自己嘅特色。有種有挑戰性得嚟爽快嘅矛盾體驗,有時玩法上作出少少嘅改變,又會帶俾玩家全新嘅體驗。

平台:PS4 PSV Windows macOS Andriod

資料:個人鳩UP

how about hollow knight and Hyper Light Drifter?
how about hollow knight and Hyper Light Drifter?

兩隻都冇玩過 等大家講解吓

兩隻都冇玩過 等大家講解吓 紅字呢隻好似幾正

兩隻都冇玩過 等大家講解吓 紅字呢隻好似幾正

無玩過+1
我無記錯好似有mp
This War of Mine

前言:

This War of Mine 有係PC 同IOS 都有得玩,玩家要指揮戰火之下的倖存難民,建構遮風避雨的避難所,想辦法蒐集食物與資源,抵禦戰火、饑荒、寒冷與疾病的夾擊,甚至面對艱巨的道德衝突。玩家的一舉一動攸關著難民的生死,在巨大的生存壓力下,你有辦法發揮過人智慧,帶領難民們活到最後一刻嗎?

最新你買最新DLC 仲可以幫助戰火之下既兒童

心動不如行動,我就買左啦你呢?

玩法:

玩家一開始呢就會隨機抽到幾個唔同嘅難民,
咁你可以控制佢哋嘅行動例如開鎖,搵資源等等,
夜晚仲可以叫佢出去搵更多嘅資源,
又可以做仆街仔,去打劫阿公阿婆.
亦都做一個善良嘅難民.

總結:
這是一款十分值得玩的遊戲, 唔洗超高嘅技巧,
再加上IOS又有得玩,帶出街玩又得
故事多變化,人物又多,仲好耐玩

資料:抄巴哈+樓主格式+個人鳩UP

呢隻真係好好玩 重玩咗好多次
呢隻真係好好玩 重玩咗好多次

上面有巴打話玩到個人好沉重 我其實都覺得係 睇住啲要做陰質嘢搞到想自殺之類
Lm睇冷門game
P5, nier, skyrim呢啲大廠game應該唔洗講都大把人玩
P5同nier真係不眠不休咁玩第二日仲要返工
Btw呢到有無人玩過southpark: the stick of truth?
原著既還原度極高 鐘意southpark既人必玩

睇返之前出過嘅人物同物件 真係好正
好似真係入咗個世界咁
又多笑位
留名
有無多D經營類推薦? 樓上講果D好多都玩過

下面呢D都玩過:
Tropico 5
Cities: Skylines
Banished
Planetbase
Stardew Valley
Planet coaster
Prison Architect
Rimworld

Openttd
Zeus and poseidon
Dwarf fortress
Recettear

dwarf fortress如果ui可以整好啲就好

仲有隻oxygen not included啱啱early access緊,有潛力,係don't starve同個開發者
有無多D經營類推薦? 樓上講果D好多都玩過

下面呢D都玩過:
Tropico 5
Cities: Skylines
Banished
Planetbase
Stardew Valley
Planet coaster
Prison Architect
Rimworld

Openttd
Zeus and poseidon
Dwarf fortress
Recettear

dwarf fortress如果ui可以整好啲就好

仲有隻oxygen not included啱啱early access緊,有潛力,係don't starve同個開發者

呢隻等緊佢出MP先買
早兩日嚮steam search黑色幽默嘅game
見到有個叫deponia嘅game特價
玩左陣好似唔錯,有冇巴打玩過?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞