遊戲台,不如整返個分享好Game嘅Post

1001 回覆
837 Like 3 Dislike
話說我成日都希望遊戲台可以有人講多啲唔同嘅好Game,可以等大家認識吓唔同嘅遊戲,唔想淨係識啲大作 。即使係大作,都可以講吓究竟有咩值得玩,而唔係撻個名就算

所以開呢個post 嘅目的係想大家分享自己玩過而又覺得好玩嘅Game。唔係想客觀評論遊戲,起碼冇咁理性,同埋冇咁中肯 。而係想大家興奮咁講吓鍾意咩Game同邊個部分,等其他人認識吓好Game。

當然我會拋磚引玉,定期分享吓我鍾意嘅Game。我會盡力精簡,雖然都會有啲長,但大家每次可以睇咗個前言先。如果你認同我前言嘅內容,咁我諗呢隻Game已經值得你去試。相反,你可以唔洗睇落去

我自己就唔會講太多遊戲缺點,因為呢到期望嘅唔係中肯評論,而係大家對遊戲嘅熱情。而所謂好Game我認為只要你覺得好就夠,畢竟娛樂就係咁架啦 。不過如果大家驚俾人話打手,可以考慮喺最後打返句垃圾遊戲,狗也不屌以示自己嘅立場嘅。

點都好啦,期望大家都傾吓講吓啦
The Swapper

前言:
The swapper 係一隻解迷遊戲,佢有一套獨有嘅機制,然後你要利用呢套機制去解決迷團。解迷遊戲係我最鍾意嘅遊戲類型,尤其係The Swapper 呢種。

如果一隻解迷遊戲嘅level design 做得好,佢就會好似砌積木咁,要你喺限制之上擺脫限制。好多時候大家打機最怕就係卡關,但係熱愛解迷Game嘅玩家係會好渴望卡關。因為玩家可以喺呢段時間沉思,去體現自己嘅思維漏洞、感受作者鋪排嘅思考陷阱,當然最重要係最後解決難題嗰種快感、滿足感。我覺得做到呢點嘅解迷遊戲,係遊玩角度嚟講已經係好出色。

但The Swapper 帶俾玩家嘅,唔單止係邏輯困局,仲有哲理難題

玩法:

玩家控制嘅係一個太空廢墟裡面嘅拾荒者。佢手持一樣叫「The Swapper」嘅工具。呢個工具有兩個功能;一,複製自己;二,將意識轉移到分身。「分身」會跟住「真身」移動、跳躍。而因為佢地冇靈魂,「死」亦唔會令遊戲完結。但只有真身先可以用到 「The Swapper」。

玩家要做嘅就係不斷複製自己、轉移自己,利用分身跨過障礙、開門、啟動機關,甚至犧牲。The Swapper巧妙咁利用機關、反重、禁止轉移、禁止複製各樣元素去堆砌每條題目,而難度掌控得恰到好處

擊破重重難關之後你當然好開心,但同時你都越踩越深。喺你不斷分裂、轉移嘅時候,The Swapper 向你提出咗一個好重要嘅問題:究竟你仲係唔係你

深度:
上文都有講 The Swapper除咗要求你諗過關嘅方法,仲會誘導你去諗一啲哲學難題:

主角嘅身體要經過無數次嘅轉換先可以去到爆機,最後爆機時嘅主角,肯定唔係一開始嘅主角,至少佢地嘅身體已經徹底唔同咗。咁,係唔係擁有同樣嘅意識,就代表係同一個人呢?咁意識又係唔係一樣獨立存在嘅野?呢個可能係涉及唯物論 同 唯心論 嘅問題。

而好快,你就會諗到其他問題:到底你製造分身,要求佢俾石頭壓死嘅同時,你係自殺定謀殺?或者再推前一步諗,佢算唔算係一個人?佢死嘅時候有冇感受?

我地唔係哲學家,我地唔需要追求完美嘅答案。但我肯定嘅係,當你諗完呢啲問題,你再望住啲分身嘅時候,你會有截然不同嘅感受。呢個就係The Swapper嘅深度。

總結:
其實除咗上述講嘅表面嘢,The Swapper嘅劇情令到成個議題更加複雜有趣。但為咗保持精簡,我就唔係到著墨太多。如果大家真係有興趣,呢隻GAME值得你地探索吓。

我覺得好嘅遊戲最緊要係令到玩家投入。要做到呢點有好多方法。而The Swapper就係要你思考,你玩嘅、睇嘅、讀嘅全部都係值得細味,咁你就會好不其然咁進入佢嘅世界。

圖片: google
資料:個人鳩UP
依隻玩過 有排ps4免費幾好玩

卡左某個位就棄左game lu

卡左某個位就棄左game lu

PSN揀GAME啲口味都幾啱我 但佢次次都喺我買咗隻GAME先免費

巴打棄咗有啲可惜 雖然有一兩個位我都卡到有啲想放棄
https://www.youtube.com/watch?v=FqsSOcugF8o

玩呢隻唔好

呢隻叫解迷咩
https://www.youtube.com/watch?v=FqsSOcugF8o

玩呢隻唔好

呢隻叫解迷咩

er... 嗰時買switch都有為意過呢隻 但嫌佢好似唔夠刺激
其實我唔太清楚係玩咩
lm
Papers, Please!

《Papers, Please!》係一個富有黑色幽默既一款生存模擬遊戲。
遊戲中玩家係扮演冷戰時期一個極權國家既入境審查官,職責係要係每日想入境既人群中搵出可疑人士。

玩法

基本上,玩法十分簡單,你只要禁廣播叫下一個入境者進檢查所,之後比對入境者既文件有冇矛盾就得。冇矛盾俾佢pass,你就會有糧出。但如果放錯人,輕則罰款,重則就會被當成恐怖分子…

內容
隨住遊戲發展,因為國境情勢越趨緊張關係,需要比對既資料會越越多,工作證、各國護照、身分證編號、體型年齡長相、各種證明等,後期係非常之忙。
因為遊戲背景設定係社會主義國家,所以一家大細都係靠你養,但係靠每天收入實在有限(病左既話仲衰),工資係根據審核人數計,審核一個人就5蚊,後期一日既生活費基本係70蚊左右…你可以選擇由得家人死(死左一個就易d),或加入反抗軍/收賄。所以偶爾遊戲會出現想要賄賂你入國既不法份子,俾你增加收入…你有時仲要開槍鎮壓同拆炸彈。

總結

《Papers, Please!》係一款十分有趣既作品!(找不同既加強版)
劇情亦堪稱經典(有20個結局,有趣支線)。

圖片:google
資料:自己,Steam
正啊 真係有巴打響應 好感動
我仲諗住下隻就講 Paper please 你真識貨
Paper Please 要一日俾飯佢地食 一日開暖氣先易玩啲 玩咗好耐先學識呢招
介唔介意留手機game
Strong post lm
Paper Please 要一日俾飯佢地食 一日開暖氣先易玩啲 玩咗好耐先學識呢招

由得個仔同媽病死,做鬼父先岩
介唔介意留手機game

當然冇所謂 你鍾意就okay
雖然我手頭上冇玩緊任何手機game 但我一直都好想揾返隻正嘅
電車之狼r
電車之狼r

聽就聽得多 但就冇玩過 其實有時見到啲電腦game舖 有舊時啲中文版HGAME都想買嚟睇睇
介唔介意留手機game

雖然我手頭上冇玩緊任何手機game 但我一直都好想揾返隻正嘅

手機game真係好多都唔襟玩,課金戰士又要屌打人 玩唔落手
Btw依家玩既世界3同Shadowverse個人覺得都幾好玩
正評for用心分析同分享
介唔介意留手機game

Btw依家玩既世界3同Shadowverse個人覺得都幾好玩

呢隻係唔係啲人話好似爐石嗰隻?
正評for用心分析同分享

多謝各位支持 聽日再更新啦
介唔介意留手機game

呢隻係唔係啲人話好似爐石嗰隻?

無錯 但係感覺上𡃁過爐石 配音同畫面都好過爐石 新手起手亦都有大量卡包抽 相對爐石更容易起手 最緊要係有劇情 作為一個卡牌game我認為都可以叫做大作
附上遊戲截圖:
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞