遊戲台,不如整返個分享好Game嘅Post

1001 回覆
837 Like 3 Dislike
戰略Game邊隻必玩?大路/Indie/舊作都得

total war系列
三國志11
戰略game淨係鐘意玩呢2隻

有個fd超迷warhummer系列

快餐既可以玩下
Infested Planet

故事我就唔記得,但係控兵同節奏就好快速同明確,
目的就係摧毀目前區域所有蟲巢。
Steam:http://store.steampowered.com/app/204530/Infested_Planet/
畫面:

==================================================

真係要好用腦既就
Stellaris

呢隻game主要係類似《文明帝國》(Civilization)系列咁,但係全部都係RTS。
你係代表緊其中一個宇宙文明,用唔同既手段征服呢個星圖。
武力,文化等等都係你既武器。
由武器設計,殖民星發展,派系鬥爭,種族矛盾,科技競賽,外交,戰爭每一項都係極度主要既內容。
玩緊果陣可能你會遇到唔同既event,會有宇宙自然生態既威脅,古文明,原始文明惑星,甚至到你種族各方面領袖既壽命完結等等。
Steam:http://store.steampowered.com/app/281990/Stellaris/
畫面:

仲有大把貨不過返緊工未有時間打intro,不過比左d名出黎先
下面會有埋戰棋Game
Blackguard, Civilization, The Banner Saga 1/2, Wargame : Red Dragon, Steel Division: Normandy 44, Cossacks, Shadow Tactics
仲有好多一時諗唔起,有時間再補
有無巴打介紹一D好玩既經營類game
之前都講過我覺得Stardew valley好正
一直都想搵好玩既經營game

瘋狂醫院
唔係完全sandbox simulation
係一關一關咁去
每過一關都要管唔同醫院由頭再黎過
而且愈黎愈多病況 同 災難
畫質差 但內容一d都唔求其
經典搞笑 玩落唔複習 岩晒放工輕鬆
planet coaster就係sandbox形 管理遊樂場
自砌過山車仲可以first person view

好過癮 可以整變態野 死刑場玩法 舊時Roller Coaster Tycoon 已經好玩

如果sanbox OK嘅話可以試試 Prison Architect 要起個監獄 滿足啲囚犯 防止佢地逃獄 教育佢地啊 等等

city builder 可以試吓 Banished 呢隻就起古代西方小城鎮嘅Game 控制一班被流放嘅人起城市 由荒蕪嘅蠻夷之地慢慢一步步上

詳細遲啲可以打吓

Prison architect真係幾正!
可惜我玩個陣係唔知有bug定唔識玩 起野好麻煩
有無巴打介紹一D好玩既經營類game
之前都講過我覺得Stardew valley好正
一直都想搵好玩既經營game

瘋狂醫院
唔係完全sandbox simulation
係一關一關咁去
每過一關都要管唔同醫院由頭再黎過
而且愈黎愈多病況 同 災難
畫質差 但內容一d都唔求其
經典搞笑 玩落唔複習 岩晒放工輕鬆
planet coaster就係sandbox形 管理遊樂場
自砌過山車仲可以first person view

好過癮 可以整變態野 死刑場玩法 舊時Roller Coaster Tycoon 已經好玩

如果sanbox OK嘅話可以試試 Prison Architect 要起個監獄 滿足啲囚犯 防止佢地逃獄 教育佢地啊 等等

city builder 可以試吓 Banished 呢隻就起古代西方小城鎮嘅Game 控制一班被流放嘅人起城市 由荒蕪嘅蠻夷之地慢慢一步步上

詳細遲啲可以打吓

Prison architect真係幾正!
可惜我玩個陣係唔知有bug定唔識玩 起野好麻煩

比多隻rim world你,做殖民者慢慢發展
巴打有冇玩過rimworld?
幾有性趣有冇人介紹下
Papers, Please!

《Papers, Please!》係一個富有黑色幽默既一款生存模擬遊戲。
遊戲中玩家係扮演冷戰時期一個極權國家既入境審查官,職責係要係每日想入境既人群中搵出可疑人士。

玩法

基本上,玩法十分簡單,你只要禁廣播叫下一個入境者進檢查所,之後比對入境者既文件有冇矛盾就得。冇矛盾俾佢pass,你就會有糧出。但如果放錯人,輕則罰款,重則就會被當成恐怖分子…

內容
隨住遊戲發展,因為國境情勢越趨緊張關係,需要比對既資料會越越多,工作證、各國護照、身分證編號、體型年齡長相、各種證明等,後期係非常之忙。
因為遊戲背景設定係社會主義國家,所以一家大細都係靠你養,但係靠每天收入實在有限(病左既話仲衰),工資係根據審核人數計,審核一個人就5蚊,後期一日既生活費基本係70蚊左右…你可以選擇由得家人死(死左一個就易d),或加入反抗軍/收賄。所以偶爾遊戲會出現想要賄賂你入國既不法份子,俾你增加收入…你有時仲要開槍鎮壓同拆炸彈。

總結

《Papers, Please!》係一款十分有趣既作品!(找不同既加強版)
劇情亦堪稱經典(有20個結局,有趣支線)。

圖片:google
資料:自己,Steam

正喎,有興趣
咪撚留手機game啦 好低質又要課金
呢個post幾好
睇晒都搵唔到no man sky
此post已完

你搵到division咩

我有個朋友好鍾意玩Division 玩到唔瞓 我問過佢點解 佢話覺得隻Game係好玩好刺激 只係衰Ubi server 同 官方對待外掛態度有問題

但我都係冇試過呢隻 主要係我自己少玩呢類Game 唔太大興趣

兩類人
我地呢d中意刺激槍戰震撼大場面極致音效既對樓主講個幾隻都無咩興趣
當然division其實都柒柒地,destiny先最正
坐等destiny 2

division初期佢未搞到外掛姐
後期真係封得好徹底喎
巴打有冇玩過rimworld?
幾有性趣有冇人介紹下

簡單講,你就好似玩Prison architect咁要由每樣野都處理。
基地電力供應,資源管理,防守,每隻人既需求(間房咩size有咩裝飾etc),裝備,圈養動物,農田,外交,交易
最新兩個patch有得帶隊遠征攻城或者交流都得

巴打講戰略係指邊種?即時戰略控兵打杖 定係回合戰棋類?

兩樣都得
即時刺激D,回合制可以慢慢諗
有無多D經營類推薦? 樓上講果D好多都玩過

下面呢D都玩過:
Tropico 5
Cities: Skylines
Banished
Planetbase
Stardew Valley
Planet coaster
Prison Architect
Rimworld

下面呢D都玩過:
Tropico 5
Banished
Planetbase
Rimworld

Openttd
Zeus and poseidon
Dwarf fortress
Recettear

下面呢D都玩過:
Tropico 5
Banished
Planetbase
Rimworld

同好啊巴打
不過我好少時間打機,你個list我淨係玩過stardew valley
我覺得好難有game好過佢,算係頂級
你覺得呢
咪撚留手機game啦 好低質又要課金
呢個post幾好

手機game都有好野囉,唔好比個大催勢果堆野插盲對眼啦
自己搵隻republique睇下,好野黎

下面呢D都玩過:
Tropico 5
Banished
Planetbase
Rimworld

Openttd
Recettear

Banished 真係幾好
個人覺得Stardew Valley複雜得濟

下面呢D都玩過:
Tropico 5
Banished
Planetbase
Rimworld

Openttd
Recettear

下我嫌Stardew太簡化喎
有冇人講下塞爾達傳說
隻隻都係神作
自己最鐘意係黃昏公主同nds嘅幻影沙漏

想由第1集講到link to the past,但需要啲時間

加油 一定支持

死忠留名
好難得一隻系列作可以集集都咁好玩
不過可惜手提機版前兩作都太易玩

我都覺3ds隻三角之力2太易玩
不過nds嗰2隻真係完美

唔計最新果集,最好玩一定係面具

面具未玩過 遲啲買嚟試下

面具

下面呢D都玩過:
Tropico 5
Banished
Planetbase
Rimworld

Openttd
Recettear

下我嫌Stardew太簡化喎

咁個方向係牧場物語,點同真係要用腦既經營類比

total war系列
三國志11

快餐既可以玩下

Steam:http://store.steampowered.com/app/204530/Infested_Planet/
畫面:

==================================================

真係要好用腦既就
Stellaris

呢隻game主要係類似《文明帝國》(Civilization)系列咁,但係全部都係RTS。
由武器設計,殖民星發展,派系鬥爭,種族矛盾,科技競賽,外交,戰爭每一項都係極度主要既內容。
玩緊果陣可能你會遇到唔同既event,會有宇宙自然生態既威脅,古文明,原始文明惑星,甚至到你種族各方面領袖既壽命完結等等。
Steam:http://store.steampowered.com/app/281990/Stellaris/
畫面:

仲有大把貨不過返緊工未有時間打intro,不過比左d名出黎先
下面會有埋戰棋Game
Blackguard, Civilization, The Banner Saga 1/2, Wargame : Red Dragon, Steel Division: Normandy 44, Cossacks, Shadow Tactics

Thanks
RTS真係好刺激,諗都未開始諗就比人攻緊
以前淨係玩過一隻叫Ruse
至於回合制有玩過幕府2、文明5、信野,都好正
有冇D荒野生存既GAME 推介下 最好可以多人合作

total war系列
三國志11

快餐既可以玩下

畫面:

真係要好用腦既就
Stellaris

畫面:

下面會有埋戰棋Game

Stellaris玩到中期唔識玩
同AI開戰佢永遠都打遊擊
係我既星系走黎走去打無艦隊既星球
我D艦隊一到佢就走去打其他星球
仲要佢有幾個咁既遊擊隊
磨左幾粒鐘嬲嬲地棄左Game
終於有人開post講undertale
講起戰略,我最鍾意係Europa Universalis 4
歷史+策略 好正
有冇D荒野生存既GAME 推介下 最好可以多人合作

rust(MP)
stranded deep (MP)
subnautica (SP)
life is feudal (MMO/MP)
Conan Exile (SP/MP)
Factorio (SP/MP)
The Forest (MP/SP)
Hurtworld (MP)
The Long Dark (SP)
unturned (SP/MP)
Space Engineer (MP/SP/sandbox focus)
Planet Nomad (SP)
Wild Eight (SP/MP)

Upcoming :
Survive The Night (等左好多年,必玩!)
講起戰略,我最鍾意係Europa Universalis 4
歷史+策略 好正

hardcore得濟玩唔掂,Stellaris已經係我極限
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞