遊戲台,不如整返個分享好Game嘅Post

1001 回覆
837 Like 3 Dislike
Super Meat Boy會玩到掉手掣
大家有無興趣聽visual novel/galgame
lm
有冇D類似battleheart legacy既遊戲,但係PC版?
Ori and the Blind Forest

畫面,音樂同遊戲性都係一流,
絕對係我近年最愛既一隻game

操作極順暢,一開頭乜技能個陣會冇咁好玩
但越玩落去就會學到越多技能,成隻game就會越黎越好玩

卡關問題唔大,玩熟左了解佢個模式就可以
但迷宮尾段就有可能卡到仆街 (玩過就知我講咩 )

以下請我最愛youtuber之一 dunkey介紹:
https://youtu.be/7y9CLWJvia8?t=10m31s

呢隻難玩到仆街
Witcher 3

你阿媽係女人
Ori and the Blind Forest

畫面,音樂同遊戲性都係一流,
絕對係我近年最愛既一隻game

操作極順暢,一開頭乜技能個陣會冇咁好玩
但越玩落去就會學到越多技能,成隻game就會越黎越好玩

卡關問題唔大,玩熟左了解佢個模式就可以
但迷宮尾段就有可能卡到仆街 (玩過就知我講咩 )

以下請我最愛youtuber之一 dunkey介紹:
https://youtu.be/7y9CLWJvia8?t=10m31s

呢隻難玩到仆街

卡結局
小弟獻醜啦

前言
講左第一集先
外國好受歡迎嘅一套作品,嗰期各大小遊戲媒體都對呢隻game 正評如潮
https://youtu.be/6sY33WidQhc
香港唔知點解唔多人題(但一講起都會話係佳作,甚至神作)

玩法
第一身射擊加解迷遊戲。支槍唔係對人,亦唔係打雀,係對牆射。玩家透過支槍所射出黎嘅傳送門,穿過其中一道傳送門到另一道傳送門嘅地方。因為包含住物理成份,當跳落一個好深嘅傳送門,到另一端時會維持佢嘅物理效果。

亦因如此,可以做到飛到老遠、射去天花板地下無限loop、整走機槍塔、送能量球到目的地、燒左主角個buddy啦。

唔明又咩物理又飛到老遠又機槍塔?唔緊要,去片:
https://youtu.be/TluRVBhmf8w

平台
PC,Xbox(steam有得買)

總結
雖然佢故事短,但玩法新穎、黑色幽默、隱藏訊息丰豐富、故事結構完整而且可以延伸。加上好似係爆機之後仲有challenge mode。
想funny d?拆左個cam拎黎擋子彈;掟哂d機槍塔毒沼;射兩邊牆角望返自己...任你玩

至於故事內容不便劇透,但俾返首ending俾大家
https://youtu.be/Y6ljFaKRTrI
Lm
漏左添
我覺得portal應該算幾出名 不過到2先好紅
the cake is a lie
諗起過多幾日 Ps store 免費just cause 3就興奮
有冇ps4可以同fd線上連機game推介(e.g GTA) ?
我覺得portal應該算幾出名 不過到2先好紅
the cake is a lie

咁唔講2喇 因為2都已經唔係小眾game,大作
玩過隻有關醫生既小品都唔錯
劇情好似睇緊美劇咁
但硬派機迷未必鍾意佢flash game咁
但鍾意睇劇情既可以一戰

Heart's Medicine - Time to Heal

電車之狼r

Ggggg gg

有冇巴打玩過?
我以前係XBOX DL過黎玩
真心唔錯 D人仔又搞野 又可以群P又可以企埋一齊問陣

有冇巴打玩過?
我以前係XBOX DL過黎玩
真心唔錯 D人仔又搞野 又可以群P又可以企埋一齊

Left 4 Dead 2
細佬都有隻game想同巴打分享下
就係
魔龍寶冠
Dragon's Crown

隻game係一款2D橫向動作rpg
好似係2013年中出既
平台得ps3同psv
畫風就類似奧丁領域
如果巴打們對畫質有番咁上下要求或者唔太鐘意2D game既話
咁就唔洗曬時間睇我下面打既野

角色:

左至右分別係
戰士 女戰士 男巫 精靈 矮人 女巫
我試下簡短少少咁分析下呢6隻角色

戰士係我第一隻玩既角色
算係幾易上手
各方面都好平均
可以揀做坦亦都可以揀做輸出
視乎你點升自己既技能

女戰士
空中戰非常強勢
攻擊力非常高
不過對技術有番咁上下要求
比較難上手
細佬玩個陣成唔知自己轉咗去邊

男巫
血量比較少
法術攻擊分兩種
一種係法杖本身有既法術 另一種係消耗技能書既法術(控場)
需要隊友保護先可以放心輸出
魔法屬性有三種 火,冰,雷

精靈
極難上手既角色
亦都係最多玩法既角色
加上道具配合會變到非常op

矮人
防禦力算高
我自己會玩屬性攻擊
對地面敵人非常有優勢

女巫
我最鐘意玩既角色
本身設定係輔助
但係轉做輸出唔會輸蝕俾男巫
不過血量始終都係少

玩法
入面有分三個難度 normal,hard,infernal
要升難度就要拎齊九個秘寶
每次打完b路線既boss就必定有一個
(a路線係絕對唔會有秘寶)

然後就可以召喚古龍
打低佢就可以入下個難度再loop一次

因為有耐久度既關係 當耐久度變成0你個件裝既所有效果就會消失
而連續冒險(即係唔番屋企補番耐久度)會提升開到s級寶箱既機率
即係會得到更好既裝同武器
但係有d武器同裝係個隻個角色先用到
(例如:裝備到弓既只有精靈)
三或者四場boss戰之後
就會有得整野食嚟回番自己既血,攻同防

達到某d條件可以得到珍貴食材
分數同能力提升會更加多
紅龍

繼古龍之後我覺得最難打既boss
但係攻擊唔算話好多花款
識得係房到扣咗半血先同拎盾擋佢噴火基本上就無乜問題

亡靈

一隻打法幾得意既boss
要點著神像盞燈先可以扣到佢血
中間會有好多小怪阻勁住你
不過有女巫暴風雪控場就變得好易打

卡美拉

獅頭會噴火 羊身會噴電 蛇尾會噴毒
除咗獅頭之外其他部位受到一定程度攻擊會暈(無法攻擊)
打打下地版會穿咗跌落下一層
穿哂四層都會當你贏 不過會無寶箱

惡魔

攻擊款式非常多(橫向雷電,落石,瞬身攻擊等)
會有小怪騷擾
都算係難打既一個boss

另外仲有一個runes系統(係商店買)
可以係冒險途中加強自己能力

例如:treasure hunter's friend 就可以開到隱藏既寶箱(s級機率非常高)

你可以選擇自己一個玩
用psn同人一齊玩
或者召喚npc一齊玩(唔建議,因為npc太白痴)
基本上四個人玩遊戲難度會大幅降低
隻game唯一缺點係重複性太高
地圖來來去去都係咁既樣 boss攻擊模式唔會太多變化
究極天廊都只係增加boss既血量同攻擊力
公會委託任務都比較易做
不過都足夠四個人消磨一兩個下晝

總結:
有人陪玩都會好d
無人陪可能會比較悶

來源:
魔龍寶冠技能模擬器
http://fruitriin.sakura.ne.jp/DrgnsCrwnSS/chn/
魔龍寶冠wiki
自己

第一次打
想支持下樓主個post
打得唔好麻煩屌得細力d
The Witness

由Thekla Inc. 開發的第一人稱3D解迷遊戲,於2016年推出。
遊戲以一座島嶼作為舞台,島上設有各種機關謎題供玩家探索。

遊戲玩法十分簡單,就是解決設置於島上的600多個謎題。所有謎題都有一個圓形起點和一個具有圓形末端線段的目標點,玩家需要尋找一條從起點到達終點的正確路徑。
整個遊戲本身沒有任何文字描述提示玩家遊戲目標,遊戲透過地圖設計來引導玩家遊戲的潛在目標。

All you need is logic

所有遊戲中的謎題都是可以當下解開,不需尋找鑰匙,回歸解謎的基礎,動腦。

We are The Witness

在遊戲中玩家就是一個見證者,玩家透過不斷觀察環境和實驗來找出謎題規則。
遊戲大量應用操作制約(Operant conditioning)的學習機制來引導玩家思考,然後期望玩家突破思考盲點。整個遊戲就是在於不斷地思考,打破既有思考模式。
lm
高質POST
支持
Dragon's Crown 好好J
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞