遊戲台,不如整返個分享好Game嘅Post

1001 回覆
837 Like 3 Dislike
呢到有無人玩過金融帝國2
尋日病咗都冇推post 繼續推先 唔好俾巴打寫嘅好文埋没咗

話時話 如果而家要試返啲舊game都需要幾大嘅動力
始終唔係呢個年代嘅產物 就算係經典都難免有啲脫節 所以我好欣賞會玩返啲舊game嘅人

我個steam 果隻planescape torment 郁都都未郁過
玩obsidian 舊年出果隻tyranny 都已經眼都痛埋
如果對住planescape d 字海真係死得

始終唔係呢個年代嘅產物 就算係經典都難免有啲脫節 所以我好欣賞會玩返啲舊game嘅人

我個steam 果隻planescape torment 郁都都未郁過
玩obsidian 舊年出果隻tyranny 都已經眼都痛埋

呢隻想試吓 正唔正? 不過都係驚字海

特別係3D game graphics好易會outdated(Deus Ex就算係2000年都好graphics都好垃圾 )同埋UX會差好遠。
反而2d game過左咁耐多數都重好順眼
有冇巴打仲記得牧場物語,礦石鎮?

我覺得佢D 節日做得好過stardew valley
lm

你講tyranny?
陣間得閒我可以介紹,係一隻幾好嘅game (小說) 嚟

睇唔明日文,好想玩3ds個幾隻

你講tyranny?
陣間得閒我可以介紹,係一隻幾好嘅game (小說) 嚟

obsidian 啲game 我都會留意吓 但就係知佢好多故仔講 冇咁大動力去玩
好啦 等你講吓
推介多一隻自己幾鍾意既game先
Braid

今次呢隻就係橫向過關既game黎(即係mario果種),而劇情睇落亦都係好似mario咁去救公主,但係佢唔似mario咁可以直接跑去最後果關,Braid呢隻game係每一個世界都要收集拼圖,然後砌晒所有世界既puzzle先會開到最後果個世界。至於點解講話個劇情係「睇落似」呢,就留返一陣先講解。

遊戲性
成個遊戲既玩法都係圍繞住跳﹑爬﹑諗呢三樣野,同埋呢隻game最獨特既地方就係唔會gameover。主角有個特別能力就係時光倒流,當你死果一刻成個世界會停頓,令你可以倒流返你死之前既位置同埋動作,避開你死既命運。而每一個世界都會有各自既機制,例如有D怪物唔會受時光倒流影響,時間隨住主角既水平移動會流動或者倒流等等,而你就要善用主角既能力去收集晒所有既拼圖。當然既然呢隻game係以時間控制為主既遊戲,緊係唔少得time attack,完左成隻game之後會追加一個計時挑戰,特別提一提steam入面都有個成就係要快過佢預設既時間,如果熟習晒成隻game既話應該唔難達成。

個人評價
可能我玩得少game,時光倒流呢種玩法除左呢隻之外我淨係識得life is strange,淨係呢點我覺得呢隻game已經好突出,再加埋美工同配樂真係完全唔信呢隻係一隻獨立制作既game。

同埋雖然係個人觀感既野,不過唔多唔少隻game既bgm真係整得幾正,甚至係連D音樂都時光倒流嗰陣聽落都唔會太「銀耳」。而呢隻game既劇情睇落去好似好普通,淨係講緊一個西裝友點樣loop時間去救公主咁,但係劇情上面好多人都有唔同既解讀。每個世界臨入D關卡之前都會有好短既句子睇落講緊劇情既背景咁,但係入面亦都有D隱喻好似暗示緊其他野咁。作者冇解釋過到底邊種解讀先係正確,或者可能每個玩家自己既諗法都正確都唔定。至於D關既難度..我自己覺得有D關真係幾難。

總結
如果鍾意D燒腦既小品game既話,我相信呢隻係值得你花幾個鐘既時間去玩下。最緊要係呢隻game有中文版,唔洗驚睇唔明劇情。如果想睇下有關Braid既介紹,我會建議直接上steam睇圖/介紹片而唔好睇wiki,因為wiki有少少劇透成份,睇完wiki再玩隻game既話會冇咁過癮。比埋條link大家
http://store.steampowered.com/app/26800/Braid/
同時空有關既遊戲我記得仲有chrono trigger 同波斯王子
近啲嘅應該係quantum break 一隻睇戲多過打機既game
devil may cry大家覺得如何
打擊感幾爽
devil may cry大家覺得如何
打擊感幾爽

正,第4代之經典
打怪要唔落地
同時空有關既遊戲我記得仲有chrono trigger 同波斯王子
近啲嘅應該係quantum break 一隻睇戲多過打機既game

evoland 2 都好正

尋日試左隻伏GAME叫perception
推介多一隻自己幾鍾意既game先
Braid

識野

Quantum Break我記得係幾好玩
Portal 2 都有個免費嘅Mod 叫 Thinking With Time Machine 又係同時空有關 好過癮

推廣舊Game嚟講 巴打你都唔話得啦
No man sky
尋日試左隻伏GAME叫perception

睇Preview 見到啲色覺得會暈暈哋
留個靚名先
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞