遊戲台,不如整返個分享好Game嘅Post

1001 回覆
837 Like 3 Dislike
half life 3 可能到我死個日都冇 之前睇新聞見到half life 個開團隊有個編劇定唔知咩重要人物走咗

係呀, 主角個配音死左
利申:假膠

呢D經典唔出好過出
雖然有巴打提議過開個google drive 放文 但我覺得既然大家仲推緊個Post嘅話 就唔好分散人流住 同埋有啲留言雖然唔係文 但都好值得大家睇睇

所以我就暫時做個小型嘅整合先 等大家揾到啲文同埋想寫野嘅巴打如果驚撞都可以睇吓 (雖然我覺得有唔同睇法嘅 撞都冇咩問題)

次序會以 Game 名 作者 頁數 同埋 post號碼
同埋下面嗰行會補返 遊戲平台 平台我都係WIKI 有機會錯 戴定個頭盔先

The Swapper 迪卡疑 P. 1 #2
平台:PS4, PS3, XB1, Wii U, PSV, Windows, Linux, macOS

Papers, Please! 悲酥清風 P. 1 #11
平台:PSV, Windows, Linux, macOS, iOS

Dungeon of the Endless 迪卡疑 P. 2 #39
平台:XB1, Windows, iOS

Ori and the Blind Forest 太陽能眼鏡 P. 3 #56
平台:XB1, Windows

Undertale 被割的皮包 P. 3 #65
平台:Windows, Linux, macOS

Little Nightmares 悲酥清風 P. 3 #73
平台:PS4, XB1, Windows

One Finger Death Punch 好男人唔易搵 P. 4 #99
平台:XB360, iOS, Android

L.A. Noire SHCLKP P. 5 #104
平台:PS3, XB360, Windows

The Elder Scrolls online 拜仁右閘基米希 P. 5 / P. 10 #111 / #250(巴打重寫過一次 但我冇理由埋没佢之前嘅努力)
平台:PS4, XB1, Windows, macOS

Punch Club 好男人唔易搵 P. 5 #120
平台:PS4, XB1, 3DS, Windows, iOS, Android

Emily Is Away Too anon P. 6 #141
平台:Windows, Linux, macOS

Life Is Strange 股穴力威 P. 7 #161
平台:PS4, PS3, XB1, XB360, Windows, Linux, macOS

This War of Mine 4everAlone P. 7 #167
平台:PS4, XB1, Windows, Linux, macOS, iOS, Android

Dragon's Dogma: Dark Arisen 申會然 P. 8 #184
平台: PS4, XB360, Windows

Hotline Miami Neon P. 9 #225
平台:PS4, PS3, PSV, Windows, Linux, macOS, Android
Beholder 悲酥清風 P. 10 #235
平台: Windows, Linux, macOS, iOS, Android

Antichamber 紅色大字 P. 11 #256
平台: Windows, Linux, macOS

The Binding of Isaac: Afterbirth + 紅色大字 P. 11 #256
平台:PS4, XB1, Switch, PSV, 3DS, Windows, Linux, macOS, Android

Super Meat Boy 聖母薩利亞 P. 12 #300
平台:PS4, XB360, Wii U, PSV, Windows, Linux, macOS, Android

Portal 紅牛當水飲 P. 13 #308
平台:PS3, XB360, Windows, Linux, macOS, Android

Dragon's Crown yoondrew P. 13 #320 + #321(分咗兩個POST)
平台:PS3, PSV

The Witness 沒有名字的人 P. 13 #30
平台:PS4, XB1, XB360, Windows, macOS

Monster in My Pocket 省吾 P. 14 #335
平台:紅白機

Middle-Earth: Shadow of Mordor 迪卡疑 P. 15 #366
平台:PS4, XB1, PS3, XB360, Windows, Linux, macOS

To the Moon 悲酥清風 P. 15 #376
平台:Windows, Linux, macOS, iOS, Android

地獄神龍2 / Dungeons and Dragons: Shadow Over Mystara chlorolupus P. 16 #381
平台:街機
有咩錯漏同我講返聲 心急想瞓教可能冇睇清楚
諗下聽日寫咩先
諗下聽日寫咩先

睇嚟你仲有好多貨
聽日寫elderscrolls 3,4
高質post留明
朧村正 奧丁 Dragon's Crown
3隻黎講我覺得奧丁最高質
btw又有新作發佈
btw又有新作發佈

巴打鍾意嘅野非常明顯 買game真係輕鬆 我唯一真係有玩過就係朧村正 好正 art靚又爽快
borderlands 一條友玩係咪會好撚悶
ps2版既鋼鍊三集
無法飛翔的天使
紅色靈藥的惡魔
繼承神的少女

果時中學雞睇fd玩 好正
btw又有新作發佈

隨左奧丁
另外兩隻都有玩,真心正,今時今日真係好小game廠花心機搞呢d game, 不過我手殘玩得好差

都唔係。個故事本身都幾好睇
btw又有新作發佈

隨左奧丁
另外兩隻都有玩,真心正,今時今日真係好小game廠花心機搞呢d game, 不過我手殘玩得好差

講起奧丁 我嗰時去某間藍店拎psvr嗰陣 佢無啦啦會俾本奧丁嘅artbook俾我 唔知點解有剩貨 本野明明好好J

如果鍾意佢嗰種美式幽默嘅話會覺得更過癮

如果鍾意佢嗰種美式幽默嘅話會覺得更過癮

BURN ALL THE BABIES!!!!
有兩隻GAME唔知有冇巴打玩過
detention 恐怖adv
torchlight 1+2
兩隻都算少人玩好GAME

torchlight後期打寶真係太悶

突然間諗諗吓先醒起 detention係返校
呢隻出嗰陣應該成個台灣twitch界都有直播
劇透哂都唔知買唔買返嚟玩好

torchlight 2有玩過 但的確會打寶打到悶
竟然冇人講 Portal 1, 2
依隻單機game真係幾好玩

Portal 唔識玩

你可以自己打篇野介紹

我3d暈,玩左一陣就冇玩

3d暈真係好難搞 一定玩唔到portal
上網講話有我克服 多D打 打到就暈就唔打就可以了

主要係3d暈既同時你要解謎,仲要跳黎跳去

呢個好緊要 本身對於啲3Dgame都冇咩 但如果要解迷 仲要喺咁揾路揾線索就死
The Talos Principle 我就係玩到頭暈 有時行行吓會好迷失

我好鍾意 没有名字的人 呢位巴打講The witness 時提及到一樣野
"所有遊戲中的謎題都是可以當下解開,不需尋找鑰匙,回歸解謎的基礎,動腦。"
因為我好唔鍾意有啲game成日要你行嚟行去揾嘢 有跡可尋都還好 真係得個揾字嘅話3D 定 2D都好辛苦 最重要係冇癮
有無巴打介紹一D好玩既經營類game
之前都講過我覺得Stardew valley好正
一直都想搵好玩既經營game

見到經營類即刻諗到幾隻 但見到你話 Stardew Valley 又冇哂頭緒 因為Stardew 太多野玩
如果淨係simulate 某樣野 冇咩育成啊 RPG 劇情元素嘅純經營Game你又啱唔啱?

見到經營類即刻諗到幾隻 但見到你話 Stardew Valley 又冇哂頭緒 因為Stardew 太多野玩
如果淨係simulate 某樣野 冇咩育成啊 RPG 劇情元素嘅純經營Game你又啱唔啱?

一睇無妨
我心目中最好玩既經營就係三國志系列, 凱撒大帝系列, Stardew Valley同牧場物語

瘋狂醫院
唔係完全sandbox simulation
係一關一關咁去
每過一關都要管唔同醫院由頭再黎過
而且愈黎愈多病況 同 災難
畫質差 但內容一d都唔求其
經典搞笑 玩落唔複習 岩晒放工輕鬆
planet coaster就係sandbox形 管理遊樂場
自砌過山車仲可以first person view

瘋狂醫院
係一關一關咁去
planet coaster就係sandbox形 管理遊樂場

兩隻都玩過
瘋狂醫院好痴線, 細個玩覺得好無厘頭

瘋狂醫院
係一關一關咁去

好過癮 可以整變態野 死刑場玩法 舊時Roller Coaster Tycoon 已經好玩

如果sanbox OK嘅話可以試試 Prison Architect 要起個監獄 滿足啲囚犯 防止佢地逃獄 教育佢地啊 等等

city builder 可以試吓 Banished 呢隻就起古代西方小城鎮嘅Game 控制一班被流放嘅人起城市 由荒蕪嘅蠻夷之地慢慢一步步上

詳細遲啲可以打吓
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞