遊戲台,不如整返個分享好Game嘅Post

1001 回覆
837 Like 3 Dislike
Hotline Miami

soundtrack都好撚高質
https://youtu.be/dEFcpyy_vq8
無打開機都睇到心郁郁
幫推加油
Life is strange
個人好鍾意呢啲睇劇情既game
Europa universalis iv
易學難精
仲有plague
用病毒感染全球人
pish
近幾年玩過最好玩的横向動作game

槍game可以玩下rising storm 2
有隻舊d叫係二戰
呢排有隻新出叫rising storm 2: Vietnam 做緊特價
半擬真啦 冇Arma 咁hard core

有冇巴打玩heroes&generals
二戰fps 有步兵 空降 坦克 戰機
自己單拖玩好易崩潰
Life is strange
Beholder
(Available in PC, Android, iOS)

同Papers, Please一樣,Beholder係反烏托邦既遊戲,但唔同既係Beholder係一款模擬經營遊戲,遊戲中玩家係一個生活係極權國家中被政府派去一間公寓做經理。目的係要玩家監視租戶,發現有顛覆政權、違反法令行為既話,就要向上級舉報,從而賺取金錢同威望。

玩法

玩家可以透過普通既寒暄或者觀察一下租戶屋內既物品搵黑材料,甚至安裝攝影機。搵到料就要整理成file,寫埋檢舉信,就可以捉佢入監獄。或者玩家可以藉住黑材料勒索租戶,威脅佢地比錢或者幫你做犯法野。就算租戶本身冇做錯事,你都可以製造證據。(考驗玩家)
而金錢可以用黎加建修理公寓,向黑市商人買政府唔俾買既野。

深度
可怕既唔係政府,可怕既係現實同你自己。

Beholder給予玩家兩大「現實」壓力,第一係金錢,第二係時間。
極權國家中金錢萬能,但貧困如你係不可能用正道黎賺取足夠既金錢,而當你冇金錢既時侯,很快你就會遭遇好多不想選擇但不能不接受既殘酷處境。(例如女兒生病,革命暴動)
因為兩大「現實」壓力逼你唔可以唔做一D最骯髒同卑鄙既野,除非你犧牲自己或者家人。
遊戲中既政府其實都幾白痴,俾佢地一D無關痛癢既證據,就會放你一馬。值得一講既係遊戲中既所有事件都係固定不變。
當你重玩既時候,你係會好清楚之後會發生咩事,從而做出唔同選擇達到唔同既結局。你可以選擇拯救家人,但同時你要犧牲一部分人。

真正令你變成壞人,係你自己(現實?)。

結論
呢隻遊戲係我係某youtuber既影片介紹先開始玩既,steam一百蚊都唔洗就買到,大家絕對可以買黎試試佢

圖片:google
文字:自己+部分google
你地咁認真咁整齊
諗緊寫唔寫過個eso介紹佢
你地咁認真咁整齊
諗緊寫唔寫過個eso介紹佢

寫囉
Lm
呢D先係正常,屌你平時D求Game post淨係比個名

岩啊 仲要搵埋圖打埋心得
推比多d人寫介紹文
好多game都好吸引

岩啊 仲要搵埋圖打埋心得
推比多d人寫介紹文

之前我都試過介紹game
但咁樣個個介紹真係少見

最大問題係海量on9 仔講 no man sky

The Division
LM

The Division

笑死人喇笑丈
竟然冇人講 Portal 1, 2
依隻單機game真係幾好玩

Portal 唔識玩

Portal 唔識玩

你可以自己打篇野介紹

Portal 唔識玩

你可以自己打篇野介紹

我3d暈,玩左一陣就冇玩
The Elderscrolls Online

玩法
傳統mmorpg 類型,分左兩個等級系統,1-50lv 同cp1-160, cp最高去到630,cp點可以配合不同build分配落唔同星座到提升能力
cp點全角色通用,變相分身1lv都可有好高cp,練到50直接上正身一樣嘅cp
技能點來源好廣,做任升lv探索世界時收集skyshard等等
生活系統一應俱全,木製鍛造紡織鍊金附魔煮食,每一樣都對戰鬥有幫助
9個種族(可以係商城買帝國包,解鎖第十種族帝國人,打坦唔錯)+5大職業—聖騎(全能),夜刃(刺客類輸出),術士(法師,簡單一句,好勁 ),龍騎(輸出坦都好勁)同守望者(補/輸出,聽講打補好勁)
每個種族綁定一個陣營,商城有組合包可以解鎖限制(個人覺得完全冇必要)

特色
呢隻game升lv 係非常容易,1-50lv 慢慢做任完全唔駛刷怪,cp之後每日有一點cp點時間4倍經,基本上你做完一個日常副本就升左
pvp 分左三個陣營,Ebonheart Pact(EP/黑檀心公約)Daggerfall Covenant(DC/匕落聯盟)Aldmeri Dominion(AD/先祖神洲),完完全全係百人國戰,攻守城、野外遭遇戰,有各式攻守城兵器
公會可以自由加5個,roleplay 公會、pvp公會同pve 公會同中文公會加唔加都得,但trade guild交易公會基本上必加一個,因為呢隻game冇拍賣所冇得自己掛機擺攤,必須要靠交易公會投返黎嘅商人,撞正大城市就fatfat
裝備我冇數過但保守估計起碼100套套裝,打裝唔難,最難係啱特性 ,呢到有興趣再講。要提下呢隻game嘅副本,自動組隊最近大更新完dlc後bugbug地,但最重要係打副本王係必出裝,細王出手鞋腰呢d位,重要boss出頭甲褲,尾王出武/飾品,最重要係冇得賣,只能同隊友交易,所以不妨問下隊友有冇出
拍賣場d野唔算貴,想炒個d九成出事(血的教訓 ),不妨去多幾個城格價

商城
作為買斷制遊戲,eso商城只有dlc值得買,目前6個dlc,4個包左入黃金版,一個冇太大意義,另一個係大型資料片,6月6號正式上市(預購版已偷跑 ),呢個值得買
其他時裝寵物坐騎冇大用,坐騎要靠自己日子有功一日升一點咁練,練左技能隻隻坐騎都一樣
屋就自己鍾意啦 有大嘅,有近主城嘅,有近刷裝點嘅,唔一定要買,冇乜用

總結
呢隻game 其實幾好玩,背景係大家熟悉嘅skyrim 差唔多1000年前,如果鍾意Elderscrolls 系列真係幾值得入手
自由度非常高,地圖冇等級限制,隨便探索,風景各異,真心正
仲可以用不同addons 輔助,比如小地圖、dps counter

利申接近800小時遊玩時數

另外,呢隻game 目前冇漢化冇亞服(聽講日服係日文美服 ),亦冇中文版,請自備字典
漢化進度唔錯,UI 物件漢化基本上齊,但劇情仲要好多時間
繁中版我揸旗
任何劇情、遊戲問題都可以解答下
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞