遊戲台,不如整返個分享好Game嘅Post

1001 回覆
837 Like 3 Dislike
The Elderscrolls Online

玩法
傳統mmorpg 類型,分左兩個等級系統,1-50lv 同cp1-160, cp最高去到630,cp點可以配合不同build分配落唔同星座到提升能力
cp點全角色通用,變相分身1lv都可有好高cp,練到50直接上正身一樣嘅cp
技能點來源好廣,做任升lv探索世界時收集skyshard等等
生活系統一應俱全,木製鍛造紡織鍊金附魔煮食,每一樣都對戰鬥有幫助
9個種族(可以係商城買帝國包,解鎖第十種族帝國人,打坦唔錯)+5大職業—聖騎(全能),夜刃(刺客類輸出),術士(法師,簡單一句,好勁 ),龍騎(輸出坦都好勁)同守望者(補/輸出,聽講打補好勁)
每個種族綁定一個陣營,商城有組合包可以解鎖限制(個人覺得完全冇必要)

特色
呢隻game升lv 係非常容易,1-50lv 慢慢做任完全唔駛刷怪,cp之後每日有一點cp點時間4倍經,基本上你做完一個日常副本就升左
pvp 分左三個陣營,Ebonheart Pact(EP/黑檀心公約)Daggerfall Covenant(DC/匕落聯盟)Aldmeri Dominion(AD/先祖神洲),完完全全係百人國戰,攻守城、野外遭遇戰,有各式攻守城兵器
公會可以自由加5個,roleplay 公會、pvp公會同pve 公會同中文公會加唔加都得,但trade guild交易公會基本上必加一個,因為呢隻game冇拍賣所冇得自己掛機擺攤,必須要靠交易公會投返黎嘅商人,撞正大城市就fatfat
裝備我冇數過但保守估計起碼100套套裝,打裝唔難,最難係啱特性 ,呢到有興趣再講。要提下呢隻game嘅副本,自動組隊最近大更新完dlc後bugbug地,但最重要係打副本王係必出裝,細王出手鞋腰呢d位,重要boss出頭甲褲,尾王出武/飾品,最重要係冇得賣,只能同隊友交易,所以不妨問下隊友有冇出
拍賣場d野唔算貴,想炒個d九成出事(血的教訓 ),不妨去多幾個城格價

商城
作為買斷制遊戲,eso商城只有dlc值得買,目前6個dlc,4個包左入黃金版,一個冇太大意義,另一個係大型資料片,6月6號正式上市(預購版已偷跑 ),呢個值得買
其他時裝寵物坐騎冇大用,坐騎要靠自己日子有功一日升一點咁練,練左技能隻隻坐騎都一樣
屋就自己鍾意啦 有大嘅,有近主城嘅,有近刷裝點嘅,唔一定要買,冇乜用

總結
呢隻game 其實幾好玩,背景係大家熟悉嘅skyrim 差唔多1000年前,如果鍾意Elderscrolls 系列真係幾值得入手
自由度非常高,地圖冇等級限制,隨便探索,風景各異,真心正
仲可以用不同addons 輔助,比如小地圖、dps counter

利申接近800小時遊玩時數

另外,呢隻game 目前冇漢化冇亞服(聽講日服係日文美服 ),亦冇中文版,請自備字典
漢化進度唔錯,UI 物件漢化基本上齊,但劇情仲要好多時間
繁中版我揸旗
任何劇情、遊戲問題都可以解答下

仆街漏左一句
All Hail the Dominion!All for Auri El
先祖神洲需要你
留個名先
屌你 正阿喂
竟然冇人講 Portal 1, 2
依隻單機game真係幾好玩

Portal 唔識玩

你可以自己打篇野介紹

我3d暈,玩左一陣就冇玩

3d暈真係好難搞 一定玩唔到portal
上網講話有我克服 多D打 打到就暈就唔打就可以了
竟然冇人講 Portal 1, 2
依隻單機game真係幾好玩

Portal 唔識玩

你可以自己打篇野介紹

我3d暈,玩左一陣就冇玩

3d暈真係好難搞 一定玩唔到portal
上網講話有我克服 多D打 打到就暈就唔打就可以了

主要係3d暈既同時你要解謎,仲要跳黎跳去
解謎類

antichamber

難度適中,不過隻GAME基本上唔會教任何mechanics ,要自己摸索。好多時仲會FAKE人,等你明白常理嚮隻GAME入面係唔適用。

另外入面好有哲學色彩,但係同時都有好多幽默嘅地方,所以玩嘅時候不妨細心D睇下周圍。

the binding of Issac: afterbirth +

如果有玩開indie嘅話,應該都會識。隻game 類似打Zelda D dungeon,但係你打嘅途中會拎到唔同嘅item (起碼有幾百個,當中有好多好有趣嘅組合,例如全game 最屈個combo係用最廢果兩件item)

但係隻game 上手都幾難,我玩左十個鐘先慢慢上手。由其是D boss fight 好多都好仆街 (打贏boss 先可以落下一層,死左要返返去第一層從新嚟過,中途冇checkpoint)。不過打贏就好大成功感,仲有得unlock新item/ending。

afterbirth + (DLC) 仲有mod 支援,所以日日都會有人post 新嘅item ,玩幾百個鐘絕對唔係問題。

其他懶得打/出名嘅有
dishonored 1,2
fallout NV
tyranny
portal 2
braid
hollow Knight
the witness
factorio
southpark truth of the stick
evoland 2
grim dawn
borderlands series 同 tales of (雖然有人講左,但我真係好鐘意
呢D先係正常,屌你平時D求Game post淨係比個名

岩啊 仲要搵埋圖打埋心得
推比多d人寫介紹文

之前我都試過介紹game
但咁樣個個介紹真係少見

今次好運
睇番上邊有人講portal
如果你鐘意portal 一定要試下antichamber 同 the witness
btw 見到witcher 系列特價,依家買定夏日先買 (之前玩過w3 main game 老翻依家想入正)
近幾年玩過最好玩的横向動作game

deadlight係幾好 但真係太短
巴打可唔可以講埋隻game咩平台
電車之狼r

仲有尾行
啱啱開始玩the swapper就見到個post
巴打可唔可以講埋隻game咩平台

我帶頭冇咗呢點 我會記住
啱啱開始玩the swapper就見到個post

真係? 反而有啲唔好意思 因為多少有啲劇透
https://www.youtube.com/user/hawkaoaoful
推薦呢個頻道

雖然係中國人既頻道

但佢介紹舊game 既片真係做得好好

前排佢都出左一條關於no man sky 既片

https://youtu.be/VrR0d67vFVQ

有興趣可以睇睇
有無戀愛養成嘅同好
https://www.youtube.com/user/hawkaoaoful
推薦呢個頻道

雖然係中國人既頻道

但佢介紹舊game 既片真係做得好好

前排佢都出左一條關於no man sky 既片

https://youtu.be/VrR0d67vFVQ

有興趣可以睇睇

好似之前睇過佢講大陸國產game
係幾好笑

玩法
傳統mmorpg 類型,分左兩個等級系統,1-50lv 同cp1-160, cp最高去到630,cp點可以配合不同build分配落唔同星座到提升能力
cp點全角色通用,變相分身1lv都可有好高cp,練到50直接上正身一樣嘅cp
技能點來源好廣,做任升lv探索世界時收集skyshard等等
生活系統一應俱全,木製鍛造紡織鍊金附魔煮食,每一樣都對戰鬥有幫助
9個種族(可以係商城買帝國包,解鎖第十種族帝國人,打坦唔錯)+5大職業—聖騎(全能),夜刃(刺客類輸出),術士(法師,簡單一句,好勁 ),龍騎(輸出坦都好勁)同守望者(補/輸出,聽講打補好勁)
每個種族綁定一個陣營,商城有組合包可以解鎖限制(個人覺得完全冇必要)

特色
呢隻game升lv 係非常容易,1-50lv 慢慢做任完全唔駛刷怪,cp之後每日有一點cp點時間4倍經,基本上你做完一個日常副本就升左
pvp 分左三個陣營,Ebonheart Pact(EP/黑檀心公約)Daggerfall Covenant(DC/匕落聯盟)Aldmeri Dominion(AD/先祖神洲),完完全全係百人國戰,攻守城、野外遭遇戰,有各式攻守城兵器
公會可以自由加5個,roleplay 公會、pvp公會同pve 公會同中文公會加唔加都得,但trade guild交易公會基本上必加一個,因為呢隻game冇拍賣所冇得自己掛機擺攤,必須要靠交易公會投返黎嘅商人,撞正大城市就fatfat
裝備我冇數過但保守估計起碼100套套裝,打裝唔難,最難係啱特性 ,呢到有興趣再講。要提下呢隻game嘅副本,自動組隊最近大更新完dlc後bugbug地,但最重要係打副本王係必出裝,細王出手鞋腰呢d位,重要boss出頭甲褲,尾王出武/飾品,最重要係冇得賣,只能同隊友交易,所以不妨問下隊友有冇出
拍賣場d野唔算貴,想炒個d九成出事(血的教訓 ),不妨去多幾個城格價

商城
作為買斷制遊戲,eso商城只有dlc值得買,目前6個dlc,4個包左入黃金版,一個冇太大意義,另一個係大型資料片,6月6號正式上市(預購版已偷跑 ),呢個值得買
其他時裝寵物坐騎冇大用,坐騎要靠自己日子有功一日升一點咁練,練左技能隻隻坐騎都一樣
屋就自己鍾意啦 有大嘅,有近主城嘅,有近刷裝點嘅,唔一定要買,冇乜用

總結
呢隻game 其實幾好玩,背景係大家熟悉嘅skyrim 差唔多1000年前,如果鍾意Elderscrolls 系列真係幾值得入手
仲可以用不同addons 輔助,比如小地圖、dps counter

另外,呢隻game 目前冇漢化冇亞服(聽講日服係日文美服 ),亦冇中文版,請自備字典
繁中版我揸旗

仆街漏左一句
All Hail the Dominion!All for Auri El
先祖神洲需要你

多唔多人玩

仆街漏左一句
[orange]All Hail the Dominion!All for Auri El#
先祖神洲需要你

多唔多人玩

巴打咁落力介紹呢隻 睇嚟你喺入面有個好好嘅community因為我覺得MMO最緊要係呢樣
[quote]Dungeon of the Endless

前言:

Dungeon of the Endless,呢隻Game揉合Rougelike、塔防、策略嘅元素,形成咗非常獨特嘅玩法。由於佢係以塔防作為骨幹,所以節奏快慢交替得好好:開戰前你有無限時間諗點樣應付,開戰後你一刻都唔可以遲疑

呢隻我會話係一隻充滿驚喜嘅遊戲:地圖、資源、隊友、道具統統都係隨機。呢啲未知之數再加上英雄唔能夠返生嘅典型Rougelike設計為玩家帶嚟不安感。喺遊戲世界嚟講,不安感係一種非常容易令玩家投入嘅調味料,但佢唔同恐佈Game帶嚟嘅不安感,唔係「嘩」一聲就完結,而係每一回合佢都會加大玩家嘅壓力,令本來玩家掌控到嘅戰局開始變到模糊,同時代表玩家要認真咁制定策略。

Dungeon of the Endless 明確咁講出一個道理:一日未完場,都唔好慶祝住

玩法:

玩家可以同時控制一至四隻英雄,命令佢地去探索地圖。佢地各自有唔同能力、技能、定位,所以唔同組合又會有唔同嘅玩法。而佢地死咗係唔會返生,你只能夠揾另一隻英雄代替佢。

遊戲嘅地圖係由一間間房組成,而每層都會喺一間有粒黃色水晶嘅房到開始。呢粒水晶就係玩家嘅命脈,只要俾怪物打爆就會Game Over。房入面會一至四對門喺到,每開一對,玩家就會見到一間新房,而遊戲嘅目標就係揾到有出口嘅房,再將水晶運送到出口去下一層,如是過咗十二層就為之一局,亦即係爆一次機。

咁當然冇咁簡單,因為玩家每開一對門、探索一間房嘅時候,怪物就會出現去打水晶。你可以用你嘅英雄或者炮台去清除怪獸。掃蕩哂佢哋,咁就可以再重新部署、諗對策、起嘢、升Lv。之後就再決定開邊對門。

而啲怪就好揀擇,佢地只會喺黑暗嘅房到出世。所以呢隻Game有個好有趣嘅資源叫電力。玩家可以分配電力到唔同房,從而令間房著燈防止有怪物出世,同埋有電炮台先會運作到。咁當然,啲電好多時都會唔夠用,唔好諗住全部房都著到燈。

而當玩家揾到出口嘅時候,你就可以用英雄拎起粒水晶,帶去出口。與止同時,所有黑暗嘅房都會不斷生怪獸。若果冇計劃好逃生路線,咁已經可以洗定屎忽開始新一局。

連線:

呢隻Game 令我最意外嘅係同朋友連線玩會令隻Game層次再提升。

由於每次最多可以有四隻英雄,所以單機嗰陣總係有啲吃力。但連機嘅話會每個玩家可以專注用其中一兩隻,咁就可以分工合作,令每隻角色嘅特性可以更加明顯,例如我控制嘅角色行得快,我就負責探路;你嘅角色係工程師,咁你就負責管理炮台。可以好講求團隊合作,同朋友各施其職。

而我最鍾意就係討論環節:究竟開邊對門好?出口喺邊?夠唔夠資源繼續探索?啲英雄應該點擺位駐守?啲電點分配好?當然你單機嘅時候都會諗呢啲問題,但幾個人一齊諗,會突破到大家嘅框架,諗一個唔同嘅對策出嚟。到最後成功,一齊開心咁睇住個爆機畫面已經值回票價

總結:

其實Dungeon of the Endless嘅系統其實仲有好多細節,例如有唔同資源用嚟起野、研發、升英雄Lv,又會有道具、技能、商人、招攬英雄、唔同能力嘅怪獸、唔同嘅地圖限制等等。我唔想太仔細解釋遊戲機制俾大家聽。我只會話佢每一個系統都環環相扣,組合出嚟嘅火花絕對比我講嘅更加有趣。

正如我上次講,好Game應該令人投入、思考,Dungeon of the Endless 雖然冇咩故事,冇咩大道理,但佢係玩法上已經做到呢兩點,所以令人玩得好過癮。

如果你同你嘅朋友都係會玩啲塔防、策略Game嘅話,咁呢隻Game就好值得試。常言道:[b]同朋友玩,玩賓
留明
Faster Than Light
控制一架太空船係Random Generate出黎既宇宙探險
目的係打倒最後既Flagship
耐玩度同上面有巴打提到既The Binding of Issac有得揮

呢隻好難玩 玩咗陣就成船著火 燒死哂

玩法

特色

商城

總結

繁中版我揸旗

仆街漏左一句
先祖神洲需要你

多唔多人玩

milik 清
多,戰場50v50幾常見,有少少時差問題但都幾多亞洲玩家,所以唔駛擔心人流問題
排副本/出頻搵人幫手打boss都好快
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞