遊戲台,不如整返個分享好Game嘅Post

1001 回覆
837 Like 3 Dislike
The Legend of Zelda: Breath of the Wild
https://www.youtube.com/watch?v=1yIHLQJNvDw&index=3
https://www.youtube.com/watch?v=GjPidZXIuzs

Game of the year, 連trailer都好正, 我覺得點都要玩下
我相信之後既open world game既standard都會以呢隻game作為標準

好想買 但係遲咗冇咁大決心 所以決定等埋個DLC先 我知呢隻Game一定唔會令我失望 淨係睇人玩都覺得正

唔想食炒價我建議早D買, 佢DLC 8月出, 但個時好多大作/正game出左/差唔多出, 應該又會炒高個價, 到時出左/差唔多出既有Zelda, MH, Pokeken, Splatoon 2, Mario Kart 8, DQX, Super Mario Odyssey, Xenoblade 2

下星期出ARMS,應該又要炒一炒

岩岩公佈左會出Pokeken, 我仲諗緊買唔買ARMS

嗰時喺日本玩過吓Pokken 覺得一般 冇咩大感覺 但本身我係鍾意Pokemon 呢樣好掙扎 Arms 有冇玩Open Beta? 玩過嘅感覺最實際

加左3v3 team battles可能好D
The Witness
(Available in PC, PS, IOS)

Target:解謎愛好者
因為見STEAM而家做緊特價110(去到13/6),就拎黎推薦比大家
The Witness係一款第一身既解謎遊戲,以一筆劃為主。成隻遊戲基本上係冇BGM,但係環境音效就好豐富。遊戲並冇明顯既劇情故事,而係透過相當隱喻既方式,透過拼湊島嶼上隱藏既線索黎推理出成個劇情。

背景
遊戲中,玩家唔知點解身處係一座孤島上面,然後要係一D觸控螢幕上畫線黎解開數百條謎題。而謎題涵蓋邏輯思考、視覺觀察、聯想、聽覺等。遊戲中既謎題複雜度其實係偏低,比較有挑戰性既部分就係需要不斷修正假設、訓練觀察能力,取得或歸納出特定「知識」這幾點。而「知識」就係指解決唔同類型謎題既方法。

遊戲本身的推進方式同TTP一樣,都係非線性,遇到卡關既時候,可以去其他區域玩或者探索島嶼。遊戲畫面雖然唔係真實風,但係都十分之靚。
而要玩到一般結局至少也需解開 6 至 7 成既謎題, 30個鐘就一定走唔甩;全部CLEAR就要接近 50 個小時(如果卡關就..呵呵)。

總結

The Witness係一款充滿著創意既高智商益智遊戲,雖然佢都有缺點,但係作為解謎遊戲黎講,都係值得大家試下玩。

因為避免劇透,所以就唔講太多。

來源
圖片:GOOGLE
文字:自己+STEAM
留名
GOG.com Summer Sale緊。
之前有巴打介紹過的game好多都有特價。

包括:
Pillars of Eternity
凱撒大帝III + IV (Impressi日on Games所有city building series)
Theme Hospital (瘋狂醫院)
Witcher 3
Superhot
The Witness
The Swapper
Divinity Original Sin 1
Papers please.
Ori and Blind forest
Brothers: A Tale of two sons
Little Nightmares
Punch Club
Hotline Miami 1+2
This War of Mine
INSIDE
Limbo
Dragon's Dogma
Deadlight
Starbound
Terraria
Crypt of the Necrodancer
To the moon

包括:
凱撒大帝III + IV (Impression Games所有city building series)
Witcher 3
Superhot
The Witness
The Swapper
Punch Club
INSIDE
Limbo
Deadlight
Starbound
Terraria
To the moon
買隻witness先

包括:
凱撒大帝III + IV (Impressi日on Games所有city building series)
Witcher 3
Superhot
The Witness
The Swapper
Punch Club
INSIDE
Limbo
Deadlight
Starbound
Terraria
To the moon

巴打 雖然好多都有喇

包括:
Witcher 3
Superhot
The Witness
The Swapper
Punch Club
INSIDE
Limbo
Deadlight
Starbound
Terraria
To the moon

巴打 雖然好多都有喇

ori and the blind forest經常卡關
d操作好撚做得順

包括:
Witcher 3
Superhot
The Witness
The Swapper
Punch Club
INSIDE
Limbo
Deadlight
Starbound
Terraria
To the moon

巴打 雖然好多都有喇

d操作好難做得順

包括:
Witcher 3
Superhot
The Witness
The Swapper
Punch Club
INSIDE
Limbo
Deadlight
Starbound
Terraria
To the moon

巴打 雖然好多都有喇

d操作好難做得順

用多啲藍色save多幾次啦
The Swapper

前言:
The swapper 係一隻解迷遊戲,佢有一套獨有嘅機制,然後你要利用呢套機制去解決迷團。解迷遊戲係我最鍾意嘅遊戲類型,尤其係The Swapper 呢種。

如果一隻解迷遊戲嘅level design 做得好,佢就會好似砌積木咁,要你喺限制之上擺脫限制。好多時候大家打機最怕就係卡關,但係熱愛解迷Game嘅玩家係會好渴望卡關。因為玩家可以喺呢段時間沉思,去體現自己嘅思維漏洞、感受作者鋪排嘅思考陷阱,當然最重要係最後解決難題嗰種快感、滿足感。我覺得做到呢點嘅解迷遊戲,係遊玩角度嚟講已經係好出色。

但The Swapper 帶俾玩家嘅,唔單止係邏輯困局,仲有哲理難題

玩法:

玩家控制嘅係一個太空廢墟裡面嘅拾荒者。佢手持一樣叫「The Swapper」嘅工具。呢個工具有兩個功能;一,複製自己;二,將意識轉移到分身。「分身」會跟住「真身」移動、跳躍。而因為佢地冇靈魂,「死」亦唔會令遊戲完結。但只有真身先可以用到 「The Swapper」。

玩家要做嘅就係不斷複製自己、轉移自己,利用分身跨過障礙、開門、啟動機關,甚至犧牲。The Swapper巧妙咁利用機關、反重、禁止轉移、禁止複製各樣元素去堆砌每條題目,而難度掌控得恰到好處

擊破重重難關之後你當然好開心,但同時你都越踩越深。喺你不斷分裂、轉移嘅時候,The Swapper 向你提出咗一個好重要嘅問題:究竟你仲係唔係你

深度:
上文都有講 The Swapper除咗要求你諗過關嘅方法,仲會誘導你去諗一啲哲學難題:

主角嘅身體要經過無數次嘅轉換先可以去到爆機,最後爆機時嘅主角,肯定唔係一開始嘅主角,至少佢地嘅身體已經徹底唔同咗。咁,係唔係擁有同樣嘅意識,就代表係同一個人呢?咁意識又係唔係一樣獨立存在嘅野?呢個可能係涉及唯物論 同 唯心論 嘅問題。

而好快,你就會諗到其他問題:到底你製造分身,要求佢俾石頭壓死嘅同時,你係自殺定謀殺?或者再推前一步諗,佢算唔算係一個人?佢死嘅時候有冇感受?

我地唔係哲學家,我地唔需要追求完美嘅答案。但我肯定嘅係,當你諗完呢啲問題,你再望住啲分身嘅時候,你會有截然不同嘅感受。呢個就係The Swapper嘅深度。

總結:
其實除咗上述講嘅表面嘢,The Swapper嘅劇情令到成個議題更加複雜有趣。但為咗保持精簡,我就唔係到著墨太多。如果大家真係有興趣,呢隻GAME值得你地探索吓。

我覺得好嘅遊戲最緊要係令到玩家投入。要做到呢點有好多方法。而The Swapper就係要你思考,你玩嘅、睇嘅、讀嘅全部都係值得細味,咁你就會好不其然咁進入佢嘅世界。

圖片: google
資料:個人鳩UP

經你介紹完,即刻down返嚟玩,幾好玩,不過短左啲
好多avg 好感動
身邊無朋友鍾意玩
簡簡單單氹你入坑

Oxygen Not Included

背景
由Don't Starve製作廠Klei Entertainment製造,仲係Early Access緊嘅經營類新Game,玩家需要管理及建造外星地底殖民地,確保殖民地嘅維持同埋擴展。遊戲嘅畫風亦繼承左前作Don't Starve,簡約盞鬼

玩法
就如Game名所講,玩家嘅主要任務就係確保殖民地嘅氧氣量,透過挖掘殖民星嘅資源去建造唔同嘅設施以協助殖民者嘅生存,當中又涉及到電力、水、氣體、壓力等嘅控制
而其中最為特別而少見嘅系統就係氣體流動同分佈,係遊戲入面,氣體擁有現實氣體嘅特性,例如二氧化碳比氧氣重,所以會向下沉,如果殖民地嘅設計欠佳,就會出現低層積聚太多CO2嘅問題,導致殖民者係低層活動嘅時候缺氧

總結
由於隻Game仲係處於Early Access階段,所以仍然有好多改善同發展嘅空間,但我作為生存同埋經營類遊戲嘅Fans (同埋Klei嘅Fans),都好少可見到兩者合拼,仲要咁正。我肯肯定遲啲加埋Steam workshop,一定可以齊名或超越前作!

圖片來源:google
文字來源:個人9up

出之前已經非常期待,之後一出就買左,結果無令我失望 而家Workshop得Language Pack,好期待Custom mod
簡簡單單氹你入坑

背景
由Don't Starve製作廠Klei Entertainment製造,仲係Early Access緊嘅經營類新Game,玩家需要管理及建造外星地底殖民地,確保殖民地嘅維持同埋擴展。遊戲嘅畫風亦繼承左前作Don't Starve,簡約盞鬼

玩法
就如Game名所講,玩家嘅主要任務就係確保殖民地嘅氧氣量,透過挖掘殖民星嘅資源去建造唔同嘅設施以協助殖民者嘅生存,當中又涉及到電力、水、氣體、壓力等嘅控制
而其中最為特別而少見嘅系統就係氣體流動同分佈,係遊戲入面,氣體擁有現實氣體嘅特性,例如二氧化碳比氧氣重,所以會向下沉,如果殖民地嘅設計欠佳,就會出現低層積聚太多CO2嘅問題,導致殖民者係低層活動嘅時候缺氧

總結
由於隻Game仲係處於Early Access階段,所以仍然有好多改善同發展嘅空間,但我作為生存同埋經營類遊戲嘅Fans (同埋Klei嘅Fans),都好少可見到兩者合拼,仲要咁正。我肯肯定遲啲加埋Steam workshop,一定可以齊名或超越前作!

出之前已經非常期待,之後一出就買左,結果無令我失望 而家Workshop得Language Pack,好期待Custom mod

想問下係coop 定單人?
簡簡單單氹你入坑

背景

玩法

總結

想問下係coop 定單人?

暫時得單人
唔該巴打
推介呢隻
Crypt of the NecroDancer (PC, IOS)

這遊戲跟很多同類型遊戲相比,這遊戲絕對不再是你走一步,然後敵人走下一步的單純思考;所有的行動都會依照目前背景音樂化為節拍,來作為行動依據。

你只有在畫面下方的節拍與心臟相疊的同時,按下四個方向鍵,才可以進行移動,或是攻擊。你也可以不要行動,但是怪物跟玩家一樣,每一個拍子都會開始自己的行動,而且所有怪物都有不同的行動模式。

遊戲的目的其實很簡單:每個區域都有三個小關+Boss關卡,玩家要在有限的生命下一路撿取,購買裝備強化自己,直到打倒Boss為止

真係好好玩 玩落會停唔到手
簡簡單單氹你入坑

背景

玩法

總結

呢隻正喎 畫風keep 住Don't Starve 咁特別 呢隻起基本嘅模式又勁正 嗰個氣體流動幾有創意
推介呢隻
Crypt of the NecroDancer (PC, IOS)

這遊戲跟很多同類型遊戲相比,這遊戲絕對不再是你走一步,然後敵人走下一步的單純思考;所有的行動都會依照目前背景音樂化為節拍,來作為行動依據。

你只有在畫面下方的節拍與心臟相疊的同時,按下四個方向鍵,才可以進行移動,或是攻擊。你也可以不要行動,但是怪物跟玩家一樣,每一個拍子都會開始自己的行動,而且所有怪物都有不同的行動模式。

遊戲的目的其實很簡單:每個區域都有三個小關+Boss關卡,玩家要在有限的生命下一路撿取,購買裝備強化自己,直到打倒Boss為止

乜原來呢隻game係咁玩架? 之前啲巴打先話係音樂game 原來係咁嘅意思
推介呢隻

乜原來呢隻game係咁玩架? 之前啲巴打先話係音樂game 原來係咁嘅意思

隻game可以用dance mat玩,可惜屋企冇
史丹利的寓言 The Stanley Parable
值得一玩 反思遊戲的價值 詳細介紹懶得打

呢隻無玩過 但睇哂game play
的確係一流 玩落應該會似係想試哂隻game既反應

仲有the beginners guide
推介呢隻

隻game可以用dance mat玩,可惜屋企冇

keep住拍子唔難 逼你一秒唔夠既時間做決定好難 會瘋狂甩combo
Deus Ex: Game of the Year
平台: PC / PS2

Deus Ex係一隻係RPG同Cyberpunk界影響深遠嘅Game。玩家扮演JC Denton係一個人體改造手術昌盛的時代執行反恐任務。過程中佢將會發現一個驚天嘅大陰謀。如果大家有留意陰謀論嘅話應該會知道Illuminati(光明會)呢個組織。遊戲正正以Illuminati內鬥為主線。

JC Denton可以透過用改造自己(Augmentation)強化自己嘅能力,例如加速,加強臂力,隱身等。

Deus Ex最特別嘅地方係過關方法唔止一個。例如你可以見人就殺,或者玩潛行用非致死武器將敵人打暈。如果搵到方法嘅話甚至可以用口術解決部份難關。而NPC亦會跟據你嘅選擇影響往後劇情發展。

文:自己寫
圖:Google
尋日病咗都冇推post 繼續推先 唔好俾巴打寫嘅好文埋没咗

話時話 如果而家要試返啲舊game都需要幾大嘅動力
始終唔係呢個年代嘅產物 就算係經典都難免有啲脫節 所以我好欣賞會玩返啲舊game嘅人
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞