遊戲台,不如整返個分享好Game嘅Post

1001 回覆
837 Like 3 Dislike

四年前開心版 到而家PS4版 永遠嘅神作

正啊

隻外傳tales of the borderlands都唔錯,劇情神級

就係borderlands 搞到我買咗battleborn 點知battleborn 冇人玩 全世界玩overwatch
上年玩過stardew valley, 算係近年佳作
不過我估呢度都好多人玩過

呢隻真係好紅

大作好多野都有保證啲 講真唔打得都睇得
相對地小品第一眼睇點到冇咁吸引
啲小品 indie 知自己先天不足 就會係gameplay到落苦功 整咗好多有趣嘅野出嚟 呢個係我鍾意留意啲細game嘅原因 但我其實屬於大小通吃嘅玩家嚟
高質post留名。
睇晒都搵唔到no man sky
此post已完

你搵到division咩

我有個朋友好鍾意玩Division 玩到唔瞓 我問過佢點解 佢話覺得隻Game係好玩好刺激 只係衰Ubi server 同 官方對待外掛態度有問題

但我都係冇試過呢隻 主要係我自己少玩呢類Game 唔太大興趣

岩岩出都好鐘意,一收工就返去玩
但太多bug,變左全境刷bug
玩夠30lv就無野好玩,暗區又無咩特別
果斷棄game
Ori and the Blind Forest

畫面,音樂同遊戲性都係一流,
絕對係我近年最愛既一隻game

操作極順暢,一開頭乜技能個陣會冇咁好玩
但越玩落去就會學到越多技能,成隻game就會越黎越好玩

卡關問題唔大,玩熟左了解佢個模式就可以
但迷宮尾段就有可能卡到仆街 (玩過就知我講咩 )

以下請我最愛youtuber之一 dunkey介紹:
https://youtu.be/7y9CLWJvia8?t=10m31s
lm

呢隻見就見得多 但我PS PLUS拎咗都未試 見你推介就去玩吓先
話時話 巴打係唔係好鍾意玩呢類橫向動作Game?

舊登年代見人推介呢隻,我就開始玩,玩法比較簡單同短,但故事一流

呢隻有玩 玩法好特別 左手同右手COOP 啲art 都唔錯
dead cells
其實一隻game個故事有幾重要?

年紀大,根本冇時間同你慢慢代入
特別係個故事好,但係拖,節奏又慢,我覺得作為game黎講係好失敗(好多RPG都係咁)

好重要一樣野,game係買黎玩,唔係睇故仔
一個好故事要presentation做得好,同gameplay完美合一,咁個故事先叫"好", 唔係印堆字出黎,是但搵條on9仔讀個故事出黎就叫好

好簡單, 依家好撚多game鐘意擺lore落index/diary, 搞到內容極之空洞, 為打而打,為死而死; 或者好似destiny咁直情唔擺, 簡直係失敗中既失敗

呢隻真係好紅

大作好多野都有保證啲 講真唔打得都睇得
相對地小品第一眼睇點到冇咁吸引
啲小品 indie 知自己先天不足 就會係gameplay到落苦功 整咗好多有趣嘅野出嚟 呢個係我鍾意留意啲細game嘅原因 但我其實屬於大小通吃嘅玩家嚟

但indie可以爆得起真係萬中無一
lm
Undertale

應該都算係幾出名既RPG game,但係玩法就同傳統既RPG game有出入喇。故事大約係講一開頭你跌左落一個地底世界入面,你會遇到好多唔同既怪物,而你要做既野就係離開呢個地底世界,於是就展開左你係地底世界既探險記。

遊戲性
雖然佢同好多RPG一樣係用半回合制玩法,不過敵人既攻擊方法就係用好多密集既子彈黎打你(俗稱彈幕),而每個敵人放既彈幕都有佢地自己既特色,如果你夠眼明手快既話,係可以避開敵人既攻擊既。就好似下面張gif咁:

好啦,講完敵人既攻擊模式,咁主角又有咩特殊能力呢?

係冇既,不過undertale唯一唔同既地方,就係主角可以揀殺死敵人,拎EXPLV,或者係寬恕佢地。成隻game最有趣既地方就係你可以揀行屠殺路線抑或係和平路線,取決於你點對D敵人,你鍾意可以殺晒所有敵人令自己變強又得,同所有敵人都做朋友亦得。至於點先可以寬恕佢地呢?當然唔係比佢地打兩巴啦,你可以同佢地互動,知道佢地既弱點同愛好,從而令佢地軟化。

深度
呢隻game其中一個吸引人既地方就係頭先講既玩法,到底怪物係咪就一定係惡既呢?殺死所有怪物既主角又係咪一定係善呢?Undertale冇明確講過話邊個善邊個惡,就好似頭先講咁樣,無論寬恕定係屠殺都冇一個正確既答案

但係,你行既每一步隨時都冇得返轉頭,undertale呢隻game設計到如果你一入左某條路線既話係返唔到轉頭,即係無論你重新玩幾多次都好,都係彌補唔到你之前做過既野。就好似人生咁,條路自己揀,仆街唔好喊

Game入面有部份既角色係可以直接同坐係電腦前面既玩家講野,甚至可以知道你係識得SL大法,有時佢地亦都會比提示或者警告玩家,呢樣我諗都係undertale一個比較突出既地方。

至於劇情既話,我就唔係到劇透啦,只可以話比大家聽有笑有淚,無論屠殺定和平路線都有佢地各自既劇情同結局,希望由大家自己細心體會。

總結
有時候唔一定要有好靚既作畫,好壯烈既bgm,好吸引人既人設既game先至會受歡迎,undertale呢隻pixel game點解會咁受歡迎總有佢既原因係到,希望大家不妨用幾個鐘頭既時間玩下呢隻game,感受下隻game帶比你既樂趣同埋感動。
Undertale 神作

呢隻見就見得多 但我PS PLUS拎咗都未試 見你推介就去玩吓先

鍾意既應該係遊戲性大,同埋畫風唔係寫實類個種
mario 3d land
zelda link between worlds
donkey kong
knack
呢家d 3A大作好多都玩緊個畫面要同現實一樣,唔係話唔好,我都鍾意the last of us
但我覺得遊戲世界係應該要色彩繽紛先正
其實一隻game個故事有幾重要?

年紀大,根本冇時間同你慢慢代入
特別係個故事好,但係拖,節奏又慢,我覺得作為game黎講係好失敗(好多RPG都係咁)

好重要一樣野,game係買黎玩,唔係睇故仔
一個好故事要presentation做得好,同gameplay完美合一,咁個故事先叫"好", 唔係印堆字出黎,是但搵條on9仔讀個故事出黎就叫好

好簡單, 依家好撚多game鐘意擺lore落index/diary, 搞到內容極之空洞, 為打而打,為死而死; 或者好似destiny咁直情唔擺, 簡直係失敗中既失敗

唔好話大紀大唔大 就算Gamer都未必咁有心

正常玩完一次覺得劇情正嘅 你先會再玩返 然後發現有嗰啲notes diary 任何細節去支持/擴充成個故仔就會覺得好正

但而家有啲game真係本末倒置 竟然期望:你玩完一次唔知自己做緊咩 所以你會再玩多次 咁好難令玩家有動力去慢慢揾返線索

鍾意既應該係遊戲性大,同埋畫風唔係寫實類個種
mario 3d land
zelda link between worlds
donkey kong
knack
呢家d 3A大作好多都玩緊個畫面要同現實一樣,唔係話唔好,我都鍾意the last of us
但我覺得遊戲世界係應該要色彩繽紛先正

難怪你係任天堂FANS 我自己好鍾意佢啲art 例如新啲嘅splatoon amrs 好正 用色好到位
Undertale 神作

undertale 個作者真係好用心 勁多彩蛋細節 之後又有好多連鎖效應 你揀嘅野真係會或多或少影響隻GAME 唔係揀完就算 之前睇過人話分析返啲角色 一步步揾返啲資料個感覺又係好好

多謝被割的包皮巴打分享 呢隻都係hit 到爆嘅indie
dead cells

呢隻真係唔識 巴打得閒講多幾句分享吓啦
XCOM2 好鍾意呢類戰棋GAME又有D育成元素
不過劇情比較大路同SIDE MISSION重覆性高 玩到後期有D悶
Little Nightmares

Little Nightmares係一款以默劇形式表現既橫向+少少解謎既遊戲。可能你會覺得佢有D似Limbo或者inside之類既作品,但其實又唔一樣。Little Nightmares比較似「捉伊人」,故事主要都係閃避唔同既痴漢,解謎亦都相當簡單。

遊戲性

Little Nightmares唔同一般既驚嚇GAME,因為佢係講夢魘,Jump scare會嚇醒你,所以本作中冇咩Jump scare。只需要係唔同痴漢既追捕下,係場景搵到出口就得。而成個GAME由於冇咩BGM同黑暗,成個氣氛都做得好好,好有壓抑感和恐懼。有時D音效(木地板)都幾令人心寒。
而Game play大概3 Hrs多少少既GAME,可能好多玩家會覺得短,但係睇返個價錢又覺得合理。

劇情深度
由於Little Nightmares係以默劇形式表現,全程係冇對話同文字上解釋。每個人所理解既劇情都可能會有少少唔同,但係主要都係圍繞住現實社會對小朋友既壓迫同埋改變,劇情中亦會出現令人心寒既情節。

總結

Little Nightmares雖然畫風得意可愛,但佢唔係咁簡單。遊戲主要以追逐帶來焦慮同恐懼,關卡設計亦都相對簡單。絕對值得一玩。

來源:google同自己
個POST 堅正, 不得不LM
dead cells

呢隻真係唔識 巴打得閒講多幾句分享吓啦

好玩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞