遊戲台,不如整返個分享好Game嘅Post

1001 回覆
837 Like 3 Dislike
插畫的確幾用心
插畫的確幾用心

但我最怕卡game係pay to win 呢隻情況如何?
留名
https://www.youtube.com/watch?v=FqsSOcugF8o

玩呢隻唔好

呢隻我睇日文人啲評價麻麻
多數話太簡單 啱小朋友玩
同埋關卡比較重複
高質post
睇晒都搵唔到no man sky
此post已完
太閤立志傳3,4,5
三國志7,8,9,10,11,12
信長之野望 天下創世/革新/天道/創造
全面戰爭︰羅馬/中世紀/帝國/幕府2/羅馬2

此post已完

認真post你走入黎鳩UP
此post已完

你搵到division咩

四年前開心版 到而家PS4版 永遠嘅神作
此post已完

又講no man buy

正啊
Dungeon of the Endless

前言:

Dungeon of the Endless,呢隻Game揉合Rougelike、塔防、策略嘅元素,形成咗非常獨特嘅玩法。由於佢係以塔防作為骨幹,所以節奏快慢交替得好好:開戰前你有無限時間諗點樣應付,開戰後你一刻都唔可以遲疑

呢隻我會話係一隻充滿驚喜嘅遊戲:地圖、資源、隊友、道具統統都係隨機。呢啲未知之數再加上英雄唔能夠返生嘅典型Rougelike設計為玩家帶嚟不安感。喺遊戲世界嚟講,不安感係一種非常容易令玩家投入嘅調味料,但佢唔同恐佈Game帶嚟嘅不安感,唔係「嘩」一聲就完結,而係每一回合佢都會加大玩家嘅壓力,令本來玩家掌控到嘅戰局開始變到模糊,同時代表玩家要認真咁制定策略。

Dungeon of the Endless 明確咁講出一個道理:一日未完場,都唔好慶祝住

玩法:

玩家可以同時控制一至四隻英雄,命令佢地去探索地圖。佢地各自有唔同能力、技能、定位,所以唔同組合又會有唔同嘅玩法。而佢地死咗係唔會返生,你只能夠揾另一隻英雄代替佢。

遊戲嘅地圖係由一間間房組成,而每層都會喺一間有粒黃色水晶嘅房到開始。呢粒水晶就係玩家嘅命脈,只要俾怪物打爆就會Game Over。房入面會一至四對門喺到,每開一對,玩家就會見到一間新房,而遊戲嘅目標就係揾到有出口嘅房,再將水晶運送到出口去下一層,如是過咗十二層就為之一局,亦即係爆一次機。

咁當然冇咁簡單,因為玩家每開一對門、探索一間房嘅時候,怪物就會出現去打水晶。你可以用你嘅英雄或者炮台去清除怪獸。掃蕩哂佢哋,咁就可以再重新部署、諗對策、起嘢、升Lv。之後就再決定開邊對門。

而啲怪就好揀擇,佢地只會喺黑暗嘅房到出世。所以呢隻Game有個好有趣嘅資源叫電力。玩家可以分配電力到唔同房,從而令間房著燈防止有怪物出世,同埋有電炮台先會運作到。咁當然,啲電好多時都會唔夠用,唔好諗住全部房都著到燈。

而當玩家揾到出口嘅時候,你就可以用英雄拎起粒水晶,帶去出口。與止同時,所有黑暗嘅房都會不斷生怪獸。若果冇計劃好逃生路線,咁已經可以洗定屎忽開始新一局。

連線:

呢隻Game 令我最意外嘅係同朋友連線玩會令隻Game層次再提升。

由於每次最多可以有四隻英雄,所以單機嗰陣總係有啲吃力。但連機嘅話會每個玩家可以專注用其中一兩隻,咁就可以分工合作,令每隻角色嘅特性可以更加明顯,例如我控制嘅角色行得快,我就負責探路;你嘅角色係工程師,咁你就負責管理炮台。可以好講求團隊合作,同朋友各施其職。

而我最鍾意就係討論環節:究竟開邊對門好?出口喺邊?夠唔夠資源繼續探索?啲英雄應該點擺位駐守?啲電點分配好?當然你單機嘅時候都會諗呢啲問題,但幾個人一齊諗,會突破到大家嘅框架,諗一個唔同嘅對策出嚟。到最後成功,一齊開心咁睇住個爆機畫面已經值回票價

總結:

其實Dungeon of the Endless嘅系統其實仲有好多細節,例如有唔同資源用嚟起野、研發、升英雄Lv,又會有道具、技能、商人、招攬英雄、唔同能力嘅怪獸、唔同嘅地圖限制等等。我唔想太仔細解釋遊戲機制俾大家聽。我只會話佢每一個系統都環環相扣,組合出嚟嘅火花絕對比我講嘅更加有趣。

正如我上次講,好Game應該令人投入、思考,Dungeon of the Endless 雖然冇咩故事,冇咩大道理,但佢係玩法上已經做到呢兩點,所以令人玩得好過癮。

如果你同你嘅朋友都係會玩啲塔防、策略Game嘅話,咁呢隻Game就好值得試。常言道:同朋友玩,玩賓周都好玩。更何況呢隻係一隻好玩嘅遊戲。

圖片: google
資料:個人鳩UP
此post已完

認真post你走入黎鳩UP

其實如果有巴打好認真介紹 no man sky 我都好想睇

我有少少試伏game嘅癮 想了解吓啲Game衰咩俾人話 不過呢隻冇玩過
巴打做過編輯架
此post已完

我有個朋友好鍾意玩Division 玩到唔瞓 我問過佢點解 佢話覺得隻Game係好玩好刺激 只係衰Ubi server 同 官方對待外掛態度有問題

但我都係冇試過呢隻 主要係我自己少玩呢類Game 唔太大興趣
高質post留名
巴打做過編輯架

以前真係有諗過做 但覺得自己冇咁嘅能力
其實呢到都係吹水 可能我份人多野諗啫

點都好多謝支持先 希望大家都share 吓啦
此post已完

我有個朋友好鍾意玩Division 玩到唔瞓 我問過佢點解 佢話覺得隻Game係好玩好刺激 只係衰Ubi server 同 官方對待外掛態度有問題

但我都係冇試過呢隻 主要係我自己少玩呢類Game 唔太大興趣

兩類人
我地呢d中意刺激槍戰震撼大場面極致音效既對樓主講個幾隻都無咩興趣
當然division其實都柒柒地,destiny先最正
坐等destiny 2
NO MAN SKY !
PS4 第一神作

正啊

隻外傳tales of the borderlands都唔錯,劇情神級
巴打做過編輯架

以前真係有諗過做 但覺得自己冇咁嘅能力
其實呢到都係吹水 可能我份人多野諗啫

點都好多謝支持先 希望大家都share 吓啦

無乜時間打機, 有時間都揀大作玩下算
留明睇野
此post已完

兩類人
我地呢d中意刺激槍戰震撼大場面極致音效既對樓主講個幾隻都無咩興趣
當然division其實都柒柒地,destiny先最正
坐等destiny 2

我有玩過Destiny 嗰陣未出TTK嘅 後尾見人講話TTK後先係真Destiny 但我都冇再玩返 嗰時一條友玩頂唔到落去 學巴打講真係兩類人

其實我好奇想問 Destiny玩家對於出2有咩睇法 因為我以為Destiny 係想持續營運 佢咁快出2大家唔會反感咩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞